31 mei - Maria Bezoek

ZALIG DE ARMEN VAN GEEST

Vandaag horen we het Magnificat gezongen uit de mond en het hart van Maria. Dit lied bevat woorden die thuishoren binnen de spiritualiteit van de 'armen van geest', de zogenaamde 'anawim'. Zij zijn innerlijk leeg en beschikbaar voor God, zich volledig toevertrouwend aan Hem.

Het Magnificat is zo rijk aan inhoud dat het de moeite waard is het dagelijks te bidden of te zingen. Je zult merken dat het je zal richten op God. Het zal je maken tot een eenvoudig mens, tot een biddend iemand; aanbiddend in de diepste betekenis van het woord. Het zal je voeren in Gods tegenwoordigheid, waaraan je je met alle graagte zult willen toevertrouwen. Het Magnificat bezit de kracht om je in die grote stroom van mensen te plaatsen die bereid zijn te leven 'in God', voor zijn aangezicht, in zijn genade, drinkend van Hem in pure ontvankelijkheid.

Priesters en religieuzen zijn vertrouwd met het Magnificat omdat het elke avond gezongen wordt tijdens de vespers. Uiteraard zijn ook leken die het brevier bidden vertrouwd met dit lied. Maar voor hen die niet echt bekend zijn met deze lofzang, stel ik graag voor om te beginnen met het dagelijks te lezen en te bidden. Na enige tijd ken je de woorden uit je hoofd en kun je ze gebruiken waar en wanneer je wilt: op de fiets, wachtend op de tram, lopend over straat, bij het ophangen van de was, het dekken van de tafel, als gebed voor het eten, of in de stilte bij een stervende (wat ik beroepshalve heel vaak doe - echt heel mooi). De dag biedt zovele momenten waarop we in de gelegenheid zijn deze lofzang te bidden of te zingen. Het is echt een warme aanbeveling. Het zal je vrede schenken, evenals de mensen die aan jouw zorg zijn toevertrouwd.

Als gebed geef ik graag hieronder de woorden van het Magnificat zoals je die in het getijdengebed vindt. Het bidden in verzen heeft zijn voordelen en het helpt om de woorden ook buiten het expliciete gebed te bidden of te zingen, doorheen de dag. Moge het je innerlijke vreugde schenken.

Hoog verheft nu mijn ziel de Heer,
verrukt is mijn geest om God, mijn Verlosser.

Zijn keus viel op zijn eenvoudige dienstmaagd:
van nu af prijst ieder geslacht mij zalig.

Wonderbaar is het wat Hij mij deed,
de Machtige, groot is zijn Naam!

Barmhartig is Hij tot in lengte van dagen
voor ieder die Hem erkent.

Hij doet zich gelden met krachtige arm,
vermetelen drijft Hij uiteen.

Machtigen haalt Hij omlaag van hun troon,
eenvoudigen brengt Hij tot aanzien.

Behoeftigen schenkt Hij overvloed,
maar rijken gaan heen met ledige handen.

Hij trekt zich zijn dienaar Israël aan,
zijn milde erbarming indachtig.

Zoals Hij de vaderen heeft beloofd,
voor Abraham en zijn geslacht voor altijd.

Eer aan de Vader en de Zoon  en de heilige Geest.
Zoals het was in het begin en nu en altijd
en in de eeuwen der eeuwen.
Amen.

Geliefde mensen, moge het Magnificat ons hart openen voor de vreugde van Gods liefde.
Een toegewijde vrijdag,
kris


Om mee op weg te gaan

Welke woorden uit het Magnificat spreken jou het meest aan, en waarom?

Wat betekent het voor jou 'arm van geest' te zijn?

Reacties

  1. Reacties
    1. Goed idee om het van buiten te leren, als je het elke dag zegt dan gebeurt het automatisch, zoals gewoonte, sommigen hebben een afkeer van de gewoonte

      Verwijderen
    2. Jezus ging ook uit gewoonte naar de synagoge, daar is niets mis mee als je uit gewoonte naar de zondagsmis gaat

      Verwijderen
    3. Goede gewoonte is niet slecht

      Verwijderen
  2. 'Verrukt is mijn geest om God, mijn Verlosser.' God is er altijd voor ieder van ons... Ik besef dit niet altijd... maar het is wel belangrijk dat ik deze woorden goed onthoudt... zeker op momenten dat ik het even moeilijk heb.
    'Arm van geest' zijn betekent voor mij, Gods Geest toelaten in mijn hoofd, in mijn hart... omdat dit het echte leven in mij wekt. Me nederig opstellen in de omgang met anderen, om tot echte ontmoetingen te komen.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Maria was 3 maanden bij Elisabeth, zij was zelf 6 maanden in verwachting toen ze de terugtocht begon naar Joseph.Waarom is dit zo opgetekend?

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Maria kreeg geen mailtje of whatsapp berichtje van haar nicht Elisabeth met het blijde nieuws dat ze al een poosje in verwachting was, ondanks haar oudere leeftijd. Het was de Engel die aan Maria het nieuws bracht. Hoe onverklaarbaar dat bezoek van de Engel voor de jonge Maria ook mag geweest zijn, het was voor haar toch een uitnodiging om meteen 'met spoed,' of 'met grote haast' naar haar nicht te reizen om haar te gaan bijstaan. Dat Elisabeth meteen door de reactie van het opspringen van het kindje in haar schoot besefte dat Maria ook zwanger was en de Moeder was van haar Heer, moet voor Maria een prachtige bevestiging geweest zijn dat het bezoek van de Engel geen droom was... Zij bleef dus bij haar nicht drie maanden lang, vermoedelijk tot en met de bevalling van Johannes de Doper, maar dat staat er niet letterlijk bij.
    Toen Maria weer huiswaarts keerde, moest zij de confrontatie aangaan met haar verloofde de H. Jozef, voor wie zij haar zwangerschap niet langer kon verbergen. Er was nog een bezoek van een Engel nodig om Jozef ervan te overtuigen dat Maria geen misstap had begaan en dat hij Haar bij zich mocht nemen... Wonderlijk toch allemaal!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Slechte vertaling, door tekort aan kennis van de joodse gebruiken! Pas in de zesde maand van de zwangerschap maakt een vrouw haar zwangerschap bekend (vraag maar aan de orthodoxe joden in Antwerpen). Op de eerste plaats aan de 'mater familias' = de oudste tante. Hoe kan immers, zoals beweerd wordt, Johannes de Doper (kind van Elisabeth) de neef van Jezus zijn, als deze zijn moeder een nicht van de moeder van Jezus zou zijn!!!??? Even nuchter nadenken en niet alles 'zomaar' verder vertellen zoals gewoonlijk aangenomen werd en wordt! Elisabet is de oudste tante van Maria. En waarom blijft Maria 3 maanden bij Elisabet? Omdat Maria's tijd om te bevallen stilaan aangebroken komt. Zij moet tijdig 'thuis' zijn. Die 'zesde maand' waarvan sprake gaat niet over Elisabet, maar over Maria.

      Verwijderen

Een reactie posten