19 dec
WANNEER WOORDEN VERSTILLEN
(Bij Lc 1, 5-25)
Wanneer we dit verhaal van Zacharias lezen, zien we een moment van spanning en genade. Zacharias, een trouwe priester, ontmoet een engel met een boodschap die zijn leven en dat van zijn vrouw Elisabet volledig zal veranderen. Maar in plaats van vreugdevol te reageren, trekt hij Gods plan in twijfel. De reactie van God lijkt streng: Zacharias wordt negen maanden lang met stilte geconfronteerd. Maar laten we dit van een andere kant bekijken: was dit echt een straf, of misschien een genadevolle tijd van bezinning?
Beeld je in dat de wereld vandaag negen maanden zou moeten zwijgen. Geen stemmen meer die door elkaar heen praten, geen eindeloze discussies op sociale media, geen lawaai van constant nieuws. Een tijd waarin niet alleen de stemmen van anderen stilvallen, maar ook ons eigen innerlijk gebabbel. Wat zou dat met ons doen?
Voor Zacharias betekende de stilte meer dan enkel de afwezigheid van woorden. Het werd een periode van reflectie, van wachten, van leren vertrouwen op Gods beloftes. Toen zijn zoon Johannes werd geboren, barstte Zacharias uit in een lofzang die doordrenkt was van geloof en inzicht: de bekende lofzang, het Benedictus (Lc 1, 68-79). Zijn woorden getuigen van diepe dankbaarheid en vreugde, maar ook van een nieuw begrip van Gods grootheid. De stilte had hem niet enkel veranderd, maar hem voorbereid om een boodschap van hoop en redding te verkondigen.
Wat als wij in ons leven, en bijzonder deze dagen voor Kerstmis, zouden aangrijpen om ook zo'n genadevolle stilte te omarmen? Misschien hoeven we niet letterlijk te zwijgen, maar kunnen we - wat ons eigen getater betreft - bewust een stap terugzetten. Wat als we onze stemmen zouden temperen en meer ruimte zouden geven aan het luisteren – naar God, naar elkaar, naar ons eigen hart? In die stilte kunnen we ontdekken wat écht belangrijk is. We kunnen, net als Zacharias, leren om te vertrouwen op de plannen die groter zijn dan onze eigen beperkte blik.
Stilte is niet enkel de afwezigheid van geluid; het is de aanwezigheid van rust, van vrede, van Gods fluisterstem. In een wereld die overspoeld wordt door lawaai, is stilte een geschenk dat ons dichter bij de kern van ons bestaan brengt.
En stel je voor dat ook het oorlogsgeweld een tijd zou verstommen. Geen bommen die steden verwoesten, geen schoten die levens beëindigen, geen sirenes die angst aanjagen. Hoe zou het zijn als de aarde zich even kon koesteren in een diepe en vredige stilte, een stilte waarin genezing en hoop kunnen groeien? Een hernieuwde focus op wat er werkelijk toe doet.
Laten we in deze dagen die ons nog resten voor Kerstmis proberen om bewust ruimte te maken voor stilte, puur uit verlangen om Gods aanwezigheid dieper te ervaren. Misschien wacht ons, net zoals bij Zacharias, ook een lofzang: een vreugdevolle uiting van geloof en hoop dat voortkomt uit een hart dat heeft leren vertrouwen op God.
Laten we bidden
Heilige Geest,
wij bidden om innerlijke stilte.
Maak van ons hart een bedding
waarin Gods stem kan worden gehoord.
Mogen wij zijn zacht fluisteren niet alleen horen,
maar ook beminnen en koesteren.
Mogen wij, vanuit stilte en luisteren,
groeien in vertrouwen op Gods belofte.
Bereid ons zo voor
om de geboorte van Jezus volgende week
vol vreugde te verwelkomen.
In zijn naam. Amen
Geliefde mensen, laten we afdalen in de stilte van de Heilige Geest.
Een vredevolle donderdag,
kris
Om mee op weg te gaan
Tracht in deze dagen voor Kerstmis bewust ruimte te maken voor stilte. Verbind je met de Geest diep in jezelf. Hij is het die je in échte stilte zal brengen. Zet je telefoon stil, sluit Bijbelcitaat.be af, geen radio of tv. Even geen mensen rondom je. Enkel stilte. Stilte in de Geest. Moge deze heilige momenten je voorbereiden op Jezus' komst met Kerst.
Sinds mijn strottenhoofd is verwijderd ten gevolge van kanker is het praten voor mij onmogelijk. Ik leef nu al langer als een jaar als een het zwijgen opgelegde Zacharias en geloof mij, dat is geen zegen, en er zal nooit een moment voor een luid klinkende lofzang komen.
BeantwoordenVerwijderenWe leven in een maatschappij die volledig op spreken is ingesteld, en bijna dagelijks levert dat voor mij problemen op. Je kan bellen voor informatie, voor een afspraak, noem maar op en diepgaande gesprekken zullen nooit meer plaats vinden. Langzaam wordt je dan steeds stiller.
Nooit meer kunnen praten, ook niet meer hardop in gebed, nooit meer meezingen in de kerk, het blijft voor mij een zware last, en toch blijf ik zoeken naar de stem, de spraak van de Eeuwige.
"In den beginne was het woord, en God sprak..."
Beste, je lichaam spreekt op zoveel manieren... Via dans en beweging kan je jouw verhaal, je verdriet en je pijn uitdrukken. Op verschillende plaatsen kan dat veilig, begeleid, in verbondenheid met anderen. Of je kan schrijven, een brief (ik ben kandidaat pennenvriendin), gedichten, een verhaal of wie weet een boek. Zo kan je ook jouw stem laten horen! Veel moed!
VerwijderenHeel sterkte en zegen voor je.
BeantwoordenVerwijderenWij weten niet hoe de Heer ons beproeft en waarom. Het mysterie van het lijden.
BeantwoordenVerwijderenMaar uit wat u zegt is Hij duidelijk met u. Veel moed!
wat een mooie oproep kris, dank! hier sluit het gedichtje wat ik voor mijn kerstkaart van dit jaar schreef mooi bij aan. bij deze dan mijn kerstwens voor eenieder:
BeantwoordenVerwijderenals er niets zou zijn
wat niet al is
laat ons dan stilte worden
en weer klein
als er niets al is
wat nog gaat komen
laat ons de leegte dan bewonen
en ons verlangen zijn
zalig kertstfeest
ik bid voor u om moed ! dat jij Zijn stem mag blijven horen diep in jouw hart.
BeantwoordenVerwijderenBeste 'Anoniem' van 7.59 u.
BeantwoordenVerwijderenWat een indrukwekkend verhaal. Niet alleen het verhaal, maar ook hoe jij ermee omgaat. In openheid voor de klank van de Eeuwige.
Ik word er helemaal stil van. De Eeuwige sprak en spreekt, en fluistert soms, en komt in een zachte bries voorbij in je binnenste (1 Koningen 19). Nu is horen wel iets anders dan niet kunnen spreken. Het moet een enorm gemis zijn.
Je hart spreekt boekdelen beste anoniem. Ik wil in gedachten en gebeden met je meereizen. Weet dat de Eeuwige je verstaat, dag en nacht!