15 aug - Tenhemelopneming Maria

Bij de begroeting tussen deze twee grote vrouwen sprak Elisabet tot Maria: ‘Gelukkig is zij die geloofd heeft dat de woorden van de Heer in vervulling zullen gaan.’

Oh ja, Maria heeft geloofd, ten diepste. Zij geloofde in de zin dat zij zich ten volle toevertrouwde aan de Allerhoogste; aan zijn tegenwoordigheid, aan wat Hij doorheen de engel aan haar vroeg, aan haar zending als moeder van Jezus, en later als moeder van ieder mensenkind. Ja, zij geloofde.

Wilt dat zeggen dat zij nooit getwijfeld heeft, dat zij geen dorheid gekend heeft in haar omgaan met God, dat zij zich nooit heeft afgevraagd of het Gods wil was dat Jezus zou gekruisigd worden?
Natuurlijk heeft zij met deze dingen geworsteld. Het is niet omdat je gelooft dat je geen twijfels zou kennen, of gebedsdorheid, of vragen naar Gods wil.
Maar in dit alles heeft zij zich wel altijd ten diepste toevertrouwd aan God. Aan Hem heeft zij haar leven gegeven. God was het centrum van haar bestaan, goed wetend dat dit in de diepte geldt voor ieder mensenkind.

Ja hoor, zij heeft geloofd. Ze heeft zich gegeven; aan God, én haar zoon. Zij heeft Hem gevolgd; biddend, maar ook letterlijk in zijn diepste lijden. Met weinigen stonden ze onder het kruis; de kleine rest, de trouwen.

Op het kruis heeft ze de gave van het moederschap ontvangen voor de hele mensheid. En zo mogen wij haar nu in ons leven meedragen: als Moeder van de Kerk, als Moeder van ieder van ons, als Moeder van allen.

De weg van de liefde ten diepste zelf gegaan, wil ze ons nu als moeder bij de hand nemen om ons te brengen in haar Zoon, in Gods genade, in het vuur van de Geest.
Zij staat niet - wat mensen wel eens beweren - tussen Jezus en ons. Nee, zee staat naast ons, en gaat ons voor in het binnentreden in Christus.
In die zin is Maria de moeder van de mystiek. Zij brengt ons in die zalige eenwording met haar Zoon. Zij leidt ons binnen in het leven van Christus: onze roeping.

Als wij als Kerk anno 2019 nood hebben aan een zekere vernieuwing, zullen we Maria moeten leren welkom heten in ons leven; in ons persoonlijk leven, én in het leven van de Kerk. Als biddende gemeenschap (want vooral dàt zal zij ons leren), zullen we langzaam maar zeker weer de weg ontdekken van de volle overgave aan God, de weg van de innerlijke armoede, de weg van het zich niet toe-eigenen, de weg van de ontvankelijkheid, de weg van de beschikbaarheid, de weg van het ja-woord.
Opdat wij, ieder individueel én als gemeenschap, Gods beeld zouden worden voor elkaar en voor allen: Liefde, liefde, liefde – in innige vereniging met Christus.

Voor ieder een zalig hoogfeest van Maria Tenhemelopneming !

kris

Reacties

  1. De tempel van God in de hemel ging open. Dat hoorden we in het begin van de eerste lezing. Het is dus een goddelijke openbaring. Het is een stukje uit het Openbaringsboek van Sint Jan. En dat Openbaringsboek is het laatste boek van de gehele Bijbel. Het gaat dus om de laatste dingen, om datgene waar het uiteindelijk allemaal om draait. Wat ziet Johannes dan? Er verscheen een groot teken aan de hemel: een Vrouw bekleed met de zon, de maan onder haar voeten, op haar hoofd een kroon van twaalf sterren. En nog een ander teken verschijnt: een grote, vuurrode draak, die de sterren wegvaagt en die de Vrouw die een Kind zou baren, haar Kind af wil nemen om Het te verslinden. Dat is het, beste broeders en zusters, dat is het waar het ook in onze tijd nu om draait. De Vrouw baarde een Kind, een Zoon, Gods eigen Zoon, die alle volken zal weiden met een ijzeren staf. Het Kind wordt ijlings weggevoerd naar Gods troon en de Vrouw krijgt een plaats in de woestijn.
    Dat is de werkelijkheid van elke dag sinds Jezus kwam. Iedere dag is het eindtijd. Iedere dag staan we in die grote strijd tussen goed en kwaad, de strijd tussen Gods Kind, Jezus, die ons het Koninkrijk wil schenken en die grote draak die dat Koninkrijk tegen wil houden. De Vrouw is het prototype van de Kerk. De Vrouw is Maria. In Amsterdam noemde zij zich de Vrouwe van alle volkeren. Zij is de vervulling van de belofte uit het eerste Bijbelboek Genesis, toen God na de zondeval van de eerste mensen een Redder beloofde: het Kroost van de Vrouw zou het serpent, de slang, de satan het hoofd verpletteren. Maar altijd zal dat serpent de hiel blijven bedreigen van dat goddelijk kroost. En je weet wel, aan de hiel zit de Achillespees vast en eenmaal die kapot, dan kun je niets meer. Maar Jezus heeft overwonnen. En in Hem hebben wij allemaal overwonnen. Het Rijk van God is werkelijkheid geworden toen Jezus Zijn leven voor ons gaf op het kruis. Daar heeft Jezus in ons aller plaats God de Heer laten zijn van heel Zijn leven, ook van het onze, dat Hij aan heeft genomen. De schepping is nieuw. Ze is voltooid, de wereld is nieuw geworden. In Jezus zijn we nieuwe mensen geworden. Maar die tegenstander, die draak, die satan bedreigt onze hiel. Hij wil ons doen struikelen, hij wil ons doen vallen. Zullen wij vallen? We vallen elke dag, maar het Kroost van de Vrouw richt ons telkens weer op. Daarvoor heeft Hij de biecht ingesteld, het sacrament van de verzoening. Jezus geeft ons vrede, Jezus geeft ons God en al wat menselijk is aan Jezus, komt tot ons door Maria, zegt de zalige priester Poppe. Maria is de Moeder van Jezus, maar op het kruis gaf Hij haar ook aan ons als onze Moeder. Maria kwijt zich van haar taak. Maria bidt voor al haar kinderen opdat ze niet bezwijken onder de druk van de satan.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. (vervolg)
    Maria heeft ons God gegeven. Maria is de gezegende onder de vrouwen. Niemand heeft ons gegeven wat zij ons gaf: Gods eigen Zoon. Deze Zoon van God heeft alles overwonnen. Johannes hoorde terecht roepen in de hemel: ‘Nu is gekomen het heil en de macht en het koningschap van onze God en de heerschappij van Zijn Gezalfde’. Die Gezalfde is Christus. Christus heeft de dood overwonnen, omdat Hij de zonde overwonnen heeft. De laatste vijand die vernietigd moet worden, is de dood, zei Paulus in de tweede lezing. Vandaag vieren wij dat: de overwinning van de dood door Christus. Zelf is Hij verrezen en Zijn Moeder is ook daar waar Hij is. Als je geen zonde hebt, ken je ook het bederf niet. Maria had geen zonde. Zij is zo begenadigd door God dat ze van alle zonde vrij was, vanaf haar ontvangenis tot aan haar dood. Maria’s sterven was dan ook een eenvoudig ontslapen – niemand weet waaraan zij gestorven is – maar onmiddellijk is zij overgegaan van dit aardse leven naar het hemelse. Zij is verder dan al onze andere broeders en zusters die ons in de dood voor zijn gegaan. Dezen zijn in hun ziel nog gescheiden van hun lichaam. Maria niet. Maria is daar waar wij allen moeten komen: met heel ons wezen bij God in de hemel.
    Hoe is Maria daar gekomen? Door pure genade, omdat God neer heeft gezien op haar kleinheid. God heeft dat kleine, eenvoudige en arme meisje weten te vinden, daar in dat afgelegen gebied van Galilea, in dat niet zo bijzondere Nazareth. Maar Maria heeft aan haar Gods wil laten geschieden. Zij is nu onze grote voorspreekster, ons voorbeeld, ons model, maar ook onze Moeder, die ons elke dag toeroept: ‘Volhouden, mensen, je komt ook wel waar ik ben, hier waar Mijn Zoon is, bij God. En al bedreigt u de draak elke dag, nooit zal hij u af kunnen houden van uw levensdoel. En dat is God’. Daarom mogen wij het vandaag met Maria uitjubelen: ‘Mijn hart prijst hoog de Heer omdat Hij barmhartig is voor ieder die Hem erkent’.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Aan Kris en zijn gezin, aan alle bezoekers van 'Bijbelcitaat' een zalig Mariafeest. Proficiat aan alle Maria's, Miekes, en alle afgeleiden van die schone naam van de Moeder Gods. Ook aan alle mama's een mooi moederfeest!
    Van harte,
    Daniël

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Zalig Mariafeest !!! Samen met onze Moeder naar "DE VADER"!Dank aan jullie allen !

    BeantwoordenVerwijderen
  5. De devotie tot Maria is iets waarvan ik hou. Maria heeft een grote rol in mijn leven gespeeld.
    Als jong kind heb ik mijn eigen moeder veel te vroeg verloren. De devotie tot Maria heeft mij geholpen om daarmee te leren omgaan.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Aan Pr Daniél en Kris en alle schrijvers en lezers van deze blog:'een genadevolle feestdag van Onze Lieve Vrouw Hemelvaart.

      Vandaag mogen we bidden voor de Lijdende Kerk dat alle zielen die wachten iom de Zegenvierende Kerk binnen te treden,er vandaag door Maria worden binnen geleid.

      Verwijderen

Een reactie posten