woensdag in week 21 door het jaar

'Wee jullie, schriftgeleerden en Farizeeën, huichelaars, jullie lijken op witgepleisterde graven, die er vanbuiten wel fraai uitzien, maar vol liggen met doodsbeenderen en andere onreinheden. Zo lijken ook jullie voor de mensen uiterlijk op rechtvaardigen, terwijl jullie innerlijk vol huichelarij en wetsverachting zijn.'

De schriftgeleerden en Farizeeën, maar ook al de anderen die in hun spoor volgen, wij ook soms, zijn experts in camouflagetechnieken. De zorg om de schone schijn te redden, om de ware realiteit te verbergen, maakt mensen buitenmate vindingrijk.

Als formalisme het in ons leven dreigt te halen op oprechtheid, als uiterlijke vroomheid veraf staat van innerlijke bewogenheid, als geloof en leven, woorden en werken, niet meer overeen komen, dan opent het witgekalkte graf ook bij ons zijn gapende muil.

Laten we echt zijn, oprecht, zodat we God, onszelf en de naaste recht in de ogen kunnen kijken; in blijdschap en dankbaarheid.

Reacties

  1. Wij mogen de woorden van Paulus vandaag tot ons laten spreken: 'Terwijl wij u het evangelie van God verkondigden, hebben wij dag en nacht gewerkt om maar niemand van u tot last te zijn'. Dat geldt zeker hier op Bijbelcitaat voor Kris die dag en nacht in de weer is om ons een stukje evangelie en blijde boodschap te brengen. Dat geldt ook voor onze leerkrachten, catechisten en priesters en zoveel anderen in de scholen en op de parochies, zelfs voor onze ouders thuis die ons het blijde nieuws van Gods Zoon meegaven. Al deze mensen hebben ons als een vader aangemoedigd om een leven te leiden dat God waardig is. Zo mogen wij ons verheugen over de geestelijke vooruitgang die velen van u maken en vooral omdat u het woord van de bezinningen, ook hier op Bijbelcitaat, aanvaardt als een woord van God zelf. Zoals P. Wilkens ons in de retraite zei: "Na een bezinnend woord of een sermoen past geen applaus, ook niet: 'Daar ben ik het niet mee eens', past alleen: 'Zo spreekt de Heer; wij danken God". Laat het woord van de Schrift en de commentaar die u hier elke dag vindt, in u werkzaam blijven heel de komende dag en uw geloofsleven versterken.
    De leiders in Jezus' tijd lieten God eigenlijk niet toe. Ze huichelden, ze deden alsof. Ze waren als gekalkte graven, maar vanbinnen zat veel onreinheid. Doodsbeenderen golden toen als onrein, maar de huichelarij van de leiders was dat ook: onrein. Zoals de mensen de graven meden, zo moesten ze eigenlijk ook hun leiders mijden. Dezen versierden de graven van de profeten en deden zich gelden als de opvolgers van de profeten, maar eigenlijk waren ze net als hun voorvaderen bezig met de profeten te doden. Zouden ze Jezus ook niet doden? Dan was de maat vol: Gods eigen Zoon, Zijn enige, moest voor ons sterven om ons het leven te geven, het goddelijk leven waarvan we nu nog leven. Laten wij blijven leven van Zijn leven.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Deze hymne aan Augstinus is in onze tijd zeer toepasselijk op Pr.Daniél en Kris ,waarvoor dank.

    Grote Vader Augustinus,
    hoor nu onze bede aan.
    Laat ons daardoor met de Schepper
    weer verzoend door 't leven gaan.
    Leid de kudde en de herders,
    die aan't hoofd der kerken staan.

    U die de verborgenheden
    in de Schriften ons ontsloot:
    van de evangeliewoorden
    maakte u een heerlijk brood
    en de uitleg van de psalmen
    is de drank die u ons bood.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Jezus geeft Farizeeën & Schriftgeleerden er van langs. Het is wellicht goed ons af te vragen of die verwijten ook niet voor elk van ons bedoeld zijn.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. De leiders in Jezus' tijd lieten God eigenlijk niet toe.

    Laten wij dagelijks uitziend naar het Bijbelcitaat en commentaar ,God niet toe?

    Zouden wij interesse tonen voor een religieuze website ,als het niet was om God om Jezus beter te leren kennen,en trachten met vallen en opstaan toe te passen wat in onze mogelijkheden ligt?

    Ik heb Jezus lief en ben dankbaar voor alles wat Hij voor ons mensen heeft gedaan en doet.Een vergelijking met de Farizeeên van Jezus tijd doet me huiveren.
    We zijn niet zonder schuld,maar we zijn toch geen Schriftgeleerden of Farizeeên?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja dat doet me ook "huiveren'! En toch ...roddelen, inwendig kwaad zijn op iemand ,oordelen ,angst om (in alle vrede )je mening uit te spreken ,niet altijd kunnen oprecht vergeven ,verstrooid zijn tijdens de Eucharistieviering ,ik zuchtig zijn !Om dit alles ,zoals de Farizeeën waren ...en ik en wij dus ook soms...staat, heel en al aandacht tijdens de Mis in Aanwezigheid van God zijn "niet te gauw oordelen" vredestichtend,vergeven ,ook jezelf kunnen vergeven!Maar dan élke dag opnieuw ook weten hoe zéér we onvoorwaardelijk bemind zijn door God! En wij ook de genade krijgen om door goeie mensen via Dagelijkse Bijbelcitaat Zijn Woord te horen en er naar te proberen handelen élke dag opnieuw ! Dank aan allen !

      Verwijderen
    2. We kunnen maar proberen. Het hangt gewoon af of wij God toelaten in ons leven of niet. Daarvoor hoeven we niet te wachten tot we volmaakt zijn, want dan mogen wij het nooit. We zijn echter onvoorwaardelijk bemind. Zelfs met onze fouten en gebreken.

      Verwijderen
    3. Ja "volmaakt "zullen we zéker nooit worden ! Dankjewel Pr. Daniël iElke dag opnieuw léven ...met ,in en door HEM ,dankbaar voor Zijn Genaden !

      Verwijderen
  5. Al deze teksten zijn 'voedsel voor onderweg'.
    Ten volle leven en Jezus zoeken IN onze medemens.
    Accent op 'de liefde', niet op de 'zonde'.

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten