6 aug - Gedaanteverandering van de Heer

Over dit evangelie is heel veel te zeggen.

Laten we vandaag eenvoudig kijken naar Jezus, meer bepaald naar de biddende Jezus.

Bidden is open bloeien in Gods nabijheid, het is ademen, zuurstof nemen, op Gods berg, om in het dal belangrijke stappen te zetten in het leven; grote en dagelijkse kleine stappen.

Bidden… zegt Kierkegaard, is je diepste verlangens aan Gods hart brengen en zólang luisteren tot je Hem hoort.

Dragen wij de liefde in ons om met regelmaat die stille berglucht in ons hart op te zoeken om te bidden, opdat er ruimte diep in onszelf zou vrijkomen om Gods liefde te kunnen ervaren.

Reacties

  1. Jezus heeft Zijn lijden en sterven aangekondigd. Dat roept bij Zijn leerlingen angst en onzekerheid op. Zijn zij daarvoor Jezus gevolgd? Zij hadden gehoopt op een triomfantelijke Messias. Neen, Jezus is dat niet en zal dat ook niet zijn. Zijn weg gaat door vernedering en kruis. Dat brengt echter wel de heerlijkheid. Maar nu is dat voor Zijn leerlingen nog verborgen. Net als voor ons. Dat een beproeving ook ons naar nieuw leven leidt, dat kunnen ook wij nu nog niet zien. Daarom gaat Jezus naar de berg en neemt Zijn drie beste leerlingen mee. Daar bidt Hij. Daar neemt Hij hen mee in Zijn gebed. Hij spreekt met Mozes, Hij spreekt met Elia. Hij overweegt het O.T. Maar het gebeuren op de berg heeft ook iets van een sterfbedvisioen. Daar ontmoet Hij die op het punt staat te sterven, mensen die Hem voor zijn gegaan in de dood. En zoals vaak gebeurt bij een sterfbedvisioen, de dochter of zoon die waakt bij vader of moeder, mag hetzelfde zien als de stervende: een overleden grootouder, een verloren kind dat de stervende af komt halen. Ook hier komen Elia en Mozes Jezus afhalen. Zij maken Hem én Zijn leerlingen klaar voor het komende gebeuren. Dat brengt de leerlingen in de war. Dat sterkt hen ook. Een sterfbedvisioen sterkt zowel de stervende als degenen die achter zullen blijven. Toen verdween het visioen. Maar dan was daar de wolk, dat is Gods overschaduwende tegenwoordigheid. En uit die wolk sprak God: ‘Deze Jezus is Mijn uitverkoren Zoon, jullie moeten naar Hem luisteren’. Ja, Jezus brengt ons het Koninkrijk. Het zal niet anders kunnen dan door Zijn sterven. Maar in Zijn gebed op de berg neemt Jezus ons mee in Zijn gebed en dat is op weg naar de Vader. In elke eucharistie gebeurt dat: als Jezus’ lichaam en bloed op het altaar liggen, bidden wij het Onze Vader waarin we op dezelfde lijn komen te staan als Jezus. We ontvangen ook Jezus’ vrede. Want dat brengt Jezus: dat we rust vinden op onze weg naar de Vader, ook als die weg door lijden en sterven heengaat. Jezus blijft bij ons.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Waar & hoe waren de leerlingen van Jezus bij Hem aanwezig op de Tabor . Het was wellicht een sterk moment van herinnering of van begrijpen wie Hij daadwerkelijk was en is. Heer God, geef ons ook van die momenten

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Heel toevallig zonder te weten welk feest er vandaag in de kerk gevierd werd,ben ik vanmorgen vroeg naar de Mis geweest,het was een plechtige hoogmis.
      De pastoor preekte;'hier toont Jezus ons het binnenste van de Vader -van God' dit is een voorsmaakje van ons aller toekomst'.

      Dank U Jezus voor de persoonlijke uitnodiging,uit mezelf zou ik deze dag niet naar de Mis gaan.

      Verwijderen
  3. Zie op naar de Heer…!
    (Naar Psalm 34,6)

    Zie op naar de Heer,
    dan straalt je gelaat,
    waardoor je gewis
    iets goeds achterlaat
    van vrede en licht
    in duistere nacht.
    Een kost’lijk gebaar,
    waar ieder op wacht.

    Zie op naar de Heer
    om liefde en licht
    te tonen rondom
    met ’n stralend gezicht.
    Draag uit om je heen
    wat ieder behoeft,
    want menigeen is
    verkild en bedroefd.

    Zie op naar de Heer
    om hoe het ook gaat,
    Zijn goedheid te delen
    met ’n lichtend gelaat.
    Verricht dan je taak
    met ’n lach en een traan
    om zo een nieuwe dag
    voor God te bestaan!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Christiane,wie is de auteur van deze bewerkte psalm 34 ? heel mooi !!! vertaald naar deze tijd !!!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Het is tekst die vorm genomen geeft naar aanleiding van een homilie, waarin de aandacht lag om open te staan voor persoonlijke Tabor ervaringen.
      Dat het ook onze houding moet zijn van de berg op te gaan “Zie op naar he Heer”, maar dat we dan ook moeten terug keren naar het dal.

      Verwijderen

Een reactie posten