zondag 21 door het jaar - C

Jezus spreekt in het evangelie van vandaag over de smalle deur; de deur die Hijzelf is. Dit in tegenstelling tot vele deuren die wijds zijn, opvallend en lokkend. Deze laatste deuren nodigen uit te leven los van God, los van de liefde, los van je roeping, los van zijn redding. Het zijn deuren die ons een zeker genot geven, maar het is niet het diepe evangelische genot van het ‘leven in de Heer’. Het is het genot ontsproten aan het aaien van ons eigen ego. Het zijn de deuren van het ‘ik’ dat zichzelf dient, dat voor zichzelf leeft, dat voortdurend applaus vraagt, het ‘ik’ dat alles en allen zal misbruiken om zich ‘goed te voelen’.

De smalle deur, waartoe Jezus ons uitnodigt, gaat ook over ons ‘ik’, maar hier bedoeld als het ‘ik’ dat zich heeft leren toevertrouwen aan de Heer zodat Hij ons leven kan worden. Het is het ‘ik’ dat zich heeft laten vinden, het ‘ik’ dat heeft toegelaten dat de Heer in z’n diepste wonden aanwezig komt, om door Hem aangeraakt en genezen te worden. Het is het ‘ik’ dat alle hoogmoed heeft laten varen dat zelf hemelbouwer van z’n leven wilt zijn, maar juist integendeel: het is nederig geworden en heeft zich daardoor kunnen laten vinden.

Deze deur, die smal is, is de Heer zelf. Het is de weg waar je de liefde van God zal ontmoeten in Christus als Degene die zich in nederige zelfgave aan u schenkt; puur uit liefde. Omdat God liefde is. Deze liefde welkom heten, haar omarmen zoals zij u omarmt, zal je bevrijden. Het zal je in een zijnstoestand brengen totaal vreemd aan het leven achter de brede deuren. Je zult je opgenomen weten in de minne van God. Je zult wegsmelten in Hem en daardoor je diepste ‘ik’ vinden.

En je zult niet anders kunnen, vanuit een innerlijke stuwing, deze liefde die aan u gebeurd is, uit te stralen in je dagelijks leven, als een gebed van lof zonder ophouden. Met andere woorden: je zal Gods liefde worden, in gebed voor de wereld, en in vele daden van kleine goedheid. In de ander zal je Christus ontmoeten die arm als een bedelaar smacht bemind te worden. En je zal niet anders kunnen dan hem Gods liefde schenken vanuit de liefde die Hij aan u gedaan heeft; in evangelische eenvoud en vreugde.

Lieve mensen, laat ons de smalle deur liefhebben, en ons in Christus binnen wagen, opdat God moge gebeuren. Als het kan vandaag nog.

kris

Heer Jezus,
in het kruis zijt Gij aanwezig gekomen in onze diepste wonden, om ons Gods liefde aan te bieden. Mogen wij uw komen in ons koesteren, opdat wij, in diepe overgave aan U, ons diepste zelf mogen vinden; het ‘ik’ waardoor Gij wilt beminnen. Mogen wij, op deze wijze, Gods liefde worden voor allen.
Met U, in U en door U. Amen.

Reacties

  1. Wie binnen wil moet door de smalle deur. Vroeg of laat komt het moment dat we om verder te geraken door een smalle deur moeten. Het kan voor om het even welke reden zijn. We kunnen enkel bidden dat we kracht krijgen om consequent de weg naar God te kiezen.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Jezus antwoordt niet op de vraag of er velen of weinigen gered worden. Als een schip aan het zinken is, vraag je ook niet aan de kapitein: 'Zullen er velen gered worden?' Dat is op dat moment een verkeerde vraag. Het is pompen en water dat binnendrijft, wegdoen. Het is mensen in de sloepen brengen. Of als een school of een hotel in brand staat, vraag je ook niet of er velen gered worden. Het is blussen en evacueren. Jezus is op weg naar Jeruzalem om ons door Zijn kruis te redden. Dus nu past ook niet die vraag of er velen of weinig gered worden. Jezus doet al wat Hij kan om ons te redden, geeft zich geheel en al. Voor de rest is het aan ons Hem met Zijn verlossend kruis binnen te laten in ons leven, God toe te laten, ons door Hem te laten beminnen. Er is wel de Oudtestamentische belofte, o.a. van de eerste lezing, dat de volken van overal zullen komen en het Koninkrijk van God binnen zullen gaan. Aan ons om te zorgen dat wij er ook bij zijn. Op kamp zongen wij indertijd: 'Zorg dat jij er bij bent!'

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ik haal de laatste zin van Kris aan :laat ons de smalle deur liefheben, ons in Kristus binnen wagen en God laten gebeuren !(onbetaalbaar, Kris) Heer doe ons openstaan om dit te laten gebeuren tot de overgang naar een nieuw leven voor eeuwig!

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten