19 maart - Sint-Jozef

Het evangelie van vandaag eindigt met: 'Jozef werd wakker en deed wat de engel van de Heer hem had opgedragen.'

Jozef was een gehoorzaam man. Hij gaf gehoor aan wat God hem vroeg en daarom is hij heilig.
Door zijn gehoorzaamheid kon het plan van God met hemzelf, met Maria en Jezus, en de mensheid, zich verder voltrekken.

Gehoorzaamheid... Het is ook onze roeping. Gehoor geven aan wat God vraagt maakt van onze wereld een samenleving naar Gods droom.

Wie gehoorzaam wil zijn aan God zal drie dingen in 't oog moeten houden: Hij zal de kunst moeten verstaan om te 'horen'. Hij zal bereid moeten zijn, beschikbaar, om gehoor te kunnen geven. En hij zal zich moeten openen voor de genade te kunnen binnengaan in het ja-woord van Jezus tot de Vader. Dat is christelijke gehoorzaamheid.

Een Jood begint zijn ochtendgebed met de woorden 'Luister Israël ...' Het komt uit Deut. 6, waarin opgeroepen wordt 'te luisteren'. Het is misschien wel het meest essentiële van ons gebed: luisteren. Stilte, zwijgen, rustig zijn, leeg worden,... wezenlijke elementen om tot waar gebed te komen. Wakker zijn in de stilte brengt ons in onze eigen woestijn waar God op ons wacht. Daar, tredend voor zijn Aanschijn, zal Hij spreken. Daarom niet met woorden, daarom niet voelbaar door ons, maar Hij zal spreken met zijn 'zijn'. In het gebed van ons hart Hij zal ons opnemen in zijn eindeloze goedheid om onze ziel te transformeren naar zijn liefde. Dit gebeuren toelaten is de diepere betekenis van 'luisteren'. Het is passief worden in het 'zelf willen doen', het is alles aan God overlaten. Het is bidden in de Geest.

Het spreekt voor zich dat deze vorm van gebed 'beschikbaarheid' vraagt. Mag God mij hebben? Wil ik er echt zijn voor Hem? Laat ik toe dat Hij mij opneemt? Ben ik bereid mezelf te schenken aan Hem? Vroeger noemde men dat 'afsterven aan zijn ik'. In wezen is dat waar: ik moet bereid zijn te sterven aan alles wat ik zelf in handen wil nemen en daardoor God buiten schut zet. Het gaat om innerlijke armoede, God God laten zijn. Zoals Johannes de Doper het zei: Hij steeds groter, ik steeds kleiner.
Ook de angst om onszelf te verliezen zouden we moeten achterlaten. Wie het klaarspeelt zich werkelijk te geven aan God zal z'n meest ware identiteit vinden.

En dan intreden in het ja-woord van Jezus. Christelijk gebed is binnengaan in het ja-woord van Christus tot de Vader. Het is bidden in zijn naam, toelatend dat Hij zich verenigd met u. Verenigd met ons zal Hij voort-durend zijn 'ja' uitspreken tot de Vader. Hij in ons, wij in Hem.
Wie zo bidt zal in de woestijn van zijn hart een onuitsprekelijk vrede ervaren, omdat Hij in Gods stroom staat.

Ware gehoorzaamheid aan God is je toevertrouwen aan het zachte vuur van Gods heilige Geest dat in je brandt.

Moge deze veertigdagentijd ons ten diepste tot gehoorzame mensen maken.

kris

Reacties

  1. Wij hebben geen hemelse oproep ontvangen zoals Jozef. Toch zijn de dagelijkse omstandigheden waarin wij leven een uitnodiging van God om voor elkaar te zorgen: voor Zijn Kerk, zoals Maria eveneens de ongerepte bruid van de Heer; voor onze partner; voor de kinderen, onze eigen kinderen of kleinkinderen, de kinderen op school of waar ook; voor de mensen om ons heen en ook veraf, door te delen; voor de zieken en bejaarden die nu wel heel eenzaam zijn. Moge de heilige Jozef ons voorbeeld zijn om voor mekaar te zorgen en moge hij ons allen beschermen en ons veilig doorheen deze crisis van het covid -19 loodsen.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik ken een Jozef in deze tijd. Op het eerste gezicht heeft hij niets gemeen met de Jozef uit het evangelie. Maar ik heb nood om het evangelie te actualiseren...
    De Jozef die ik ken wordt door iedereen "JEF" genoemd. En hij is in België tamelijk bekend, want hij leidt een grote onderneming. Hij is er de grote 'CHEF'.
    Deze Jef is in de ogen van veel mensen machtig en ook rijk. Maar hij is tegelijk ook gehoorzaam en arm : Zijn agenda staat vol met afspraken, elke dag opnieuw. Veel van die afspraken worden maanden op voorhand vastgelegd. Maar af en toe komt er iets tussen, dat toch voorrang moet krijgen, en dan moet zijn secretaresse zijn agenda aanpassen, in afstemming met veel andere mensen... zoals nu het Corona-virus. Niemand heeft daar om gevraagd. Maar het is er nu en het heeft een groot impact op duizenden werknemers en miljoenen klanten... dus ook JEF moet daar nu gehoor en veel aandacht aan geven.
    We rekenen er op, niet alleen van onze bedrijfsleiders, maar ook van schooldirecties en alle andere leidinggevenden en politici : dat ze hun rol goed blijven vervullen. Dat ze er elke dag opnieuw staan, en goed luisteren en juist inschatten en de juiste maatregelen nemen en continu bijsturen... Dat vraagt van hen gehoorzaamheid en beschikbaarheid en wijsheid en nederigheid. Veel dingen MOETEN ze doen - niet omdat ze die graag doen, maar omdat het hoort bij hun rol en verantwoordelijkheid. Maar juist dàn tonen ze dat ze goede leiders zijn : wanneer ze dit lijden vrijwillig aanvaarden en hun rol blijven opnemen. Dàn wordt hun leiderschap dienstbaar. Dàn vervullen ze hun missie.
    Daarom wens ik JEF een inspirerende naamfeestdag ! en alle chef's vandaag op elk niveau
    Niet alleen de grote CHEF's, maar ook de bescheiden timmerman of dakwerker of... en ook allen die nu tijdelijk werkloos zijn en misschien ziek : laten we allemaal, zoals Jozef deed, ons leven leiden ipv lijden

    Wilt u mee bidden aub ?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Jawel ik wil meebidden !
      In deze "Vastentijd "beleven wij allen 't gevoel in de"woestijn" te verblijven !Ikzucht, macht en rijkdom staan op de loer en trachten ons te verleiden !Laten wij in tegendeel nu "delen" in medeleven en naastenliefde !Niet "hebzuchtig" zijn ,gehoorzaam de huidige wetten volgen !In deze tijden van "lijden" troosten ,dankbaar zijn en helpen in de mate van 't mogelijke! En natuurlijk vooral zoals je 't ons vraagt BIDDEN om met "De Geest van Jezus dichter bij Zijn en Onze Vader te komen !"

      Verwijderen
  3. ik gebruik het woord 'gehoorzamen' vaak als mensen me zeggen dat ik veel 'wilskracht' moet hebben om te leven met mijn, inderdaad nogal ernstige, fysieke beperkingen. "nee," zeg ik dan, "als ik mijn wil gevolgd had dan had ik nu misschien niet eens meer geleefd. ik ben vooral 'gehoorzaam' aan wat mijn lichaam van mij vraagt. wat het nodig had en wat ik er juist beter niet van kon vragen, en dat ging met vallen en opstaan..."
    de huidige tijd vraagt om gehoorzame mensen. zullen we leren luisteren naar onze lichamen die we maar eindeloos overvragen en verwaarlozen? zullen we eindelijk leren luisteren naar wat de aarde van ons vraagt in plaats van haar te overvragen en te verwaarlozen? laten we net als Jozef 'wakker worden en doen wat de engel des Heren van ons vraagt'

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Bedankt stefan om uw getuigenis , ik ben ook een beetje in dat geval, luisteren naar mijn lichaam, vraagt wel inspanning : de crisis die ons nu allemaal treft zal misschien (hopelijk) in ieder van ons iets wakker maken, ons dieper doen nadenken over belangrijker zaken en ons doen wakker worden om te voelen wat GOD voor ons betekent.en van ons vraagt

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Het meest essentiele van ons gebed ?? Luisteren-horen ,stilte om te horen,beschikbaarzijn,om de Geest in ons te laten zijn , en zoals Jozef ,Maria en Jezus,JA
    zeggen of liever een houding van beamen!
    Dank aan al de voorgangers die ons doen wakker worden om te voelen wat GOD VOOR ONS BETEKENT EN VAN ONS VRAAGT(ook alswe er niets van begrijpen !)

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten