maandag in week 2 vasten

Jezus roept op te zijn zoals de Vader. Dat doet Hij meer, dat is niet de eerste keer. En terecht, we zijn immers geschapen naar het Beeld en de gelijkenis van de Vader, en we zijn dus ook geroepen om te leven naar dat Beeld en die gelijkenis.

'Wees barmhartig zoals jullie Vader barmhartig is', zegt Jezus ons vandaag.
Barmhartigheid is het hart van elke menselijke relatie. De goede relatie wordt erdoor in stand gehouden, de zieke relatie kent door de barmhartigheid genezing.

Wie barmhartig is voor ieder, in de naam van de Heer, is een genadevol mens. Door hem trekt immers Christus al weldoende rond.

Aan ons de keuze. Kijken we naar de naaste met het hart van de Heer, vol goedheid en barmhartigheid, in innige verkering met Hem, of kijken we naar onze medemens vanuit een verhard hart dat ons de goede relatie met de ander in de weg staat.
Ik stel alvast voor: Laat ons kiezen voor het eerste, voor de Heer. Dat is niet alleen de beste keuze, maar in die keuze bevinden we ons ook in goed gezelschap, namelijk de Heer mét ons.

Christelijk geloof is niet enkel barmhartigheid belijden, het is het ook zijn, heel concreet met de mensen ons gegeven.

kris

Reacties

  1. In de sterke tijden zoals de vasten zijn de lezingen van de mis op elkaar betrokken. Het gaat niet alleen om de eerste lezing en het evangelie. Ik krijg zelfs de indruk dat er ook in de opeenvolging van de lezingen doorheen de dagen een betrokkenheid zit. Vrijdag lazen we uit Ezechiël dat gerechtigheid nooit verworven is. Je kunt nooit gaan leven van de rente van je deugd. Heel je leven moet deugdzaam zijn. Jezus had het toen over een gerechtigheid die deze van de Schriftgeleerden moet overtreffen. Tot in je hart moet je goed zijn. Niet alleen met de hand niet doodslaan, maar ook in je hart niet kwaad worden op je broeder. Zaterdag lazen we uit Deuteronomium over het stipt uitvoeren van Gods verbondsbepalingen. En Jezus had het dan over een liefde voor allen, niet alleen voor de naaste, de volksgenoot. Dat is maar een begin. Zelfs de vijand moet je liefhebben, klonk het toen.
    Vandaag een gebed van de profeet Daniël: ‘Heer, wij hebben Uw verbondsbepalingen niet onderhouden, wij zijn zondig’. En Daniël roept om Gods barmhartigheid. Jezus heeft het ook over barmhartigheid: ‘Wees barmhartig, zoals Uw Vader barmhartig is’. In de samenhang met vrijdag en zaterdag zit ook hier een evolutie in: Jezus weet dat wij onze vijand niet lief kunnen hebben, Hij weet nog meer dat onze vijand ons niet liefheeft. Daarom roept Hij ons op tot barmhartigheid. Oordeel en veroordeel niet, zegt Jezus. Anders zou God ook jou kunnen veroordelen. Als je medemens je niet liefheeft, oordeel daar niet over, want hij kan het misschien nog niet. ‘Kan jij het?’ vraagt Jezus impliciet. ‘Zorg dat je niet onder Gods oordeel valt. Blijf daarentegen geven, ook aan je vijand die je niet hebben moet – en dat laatste is misschien wederzijds. Als je blijft geven en goed zijn voor de ander, ook als hij je niet hebben wil, zal je van God een gestampte en overlopende maat terugkrijgen’. En hier gebruikt Jezus het beeld van de korenmaat, een schepel die goed vol zit met het beste graan. Het komt niet op enkele grammen. Zo is God: barmhartig, zoals de profeet Daniël het vraagt, overlopend van liefde. Willen ook wij overlopen van liefde? En wel voor elkeen die dichtbij of veraf ergens ons levenspad kruist?

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ja dat wil ik "overlopen van liefde" ...en dan zo ook zij die vijandig zijn tegenover mij ! God help me daarbij ik smeek 't U !Wat ben ik jullie dankbaar om 'tons steeds in herinnering te brengen om ons "kruis "te dragen" !!!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Barm-hartig= een hart vol erbarmen - vol liefde

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten