woensdag in week 3 vasten

Als een regering een bijna lock-down afkondigt voor een land, zoals dat gisteravond gebeurde voor België, is het de bedoeling dat we er met z’n allen gehoor aan geven. Dan gaat het over een gehoorzaam zijn aan de wet omwille van de samenleving, met de nodige warme zorg voor elkaar.

Als we spreken over gehoorzaamheid aan de wet van God, dan gaat het niet zozeer over een gehoorzamen aan de letter van de wet, maar veeleer over een gehoor geven aan de geest van de letter.

In de realiteit komt het hierop neer dat je het evangelie handen en voeten geeft in het dagelijks leven; in je gebed, in je glimlach, in je doen, in je laten, in de wijze waarop je soep maakt, in de manier waarop je de was ophangt, enz.

Het is je neervlijen tegen Christus om vanuit de Kerk in deze wereld te leven, lief te hebben, te zingen, te bidden.

Het is leven met God aan je zijde, je gevend aan Hem, in Christus jezelf vindend; beeld van God.

Voor de ander; voor ieder ander.

kris

Reacties

  1. God is barmhartig. Zo moeten ook wij zijn: oneindig in het vergeven, zoals Jezus het gisteren zei: 70 x 7 maal. Oneindig zoals God. Toch moeten wij en ook de anderen Gods voorschriften en bepalingen ter harte nemen. We moeten niet slordig omgaan met Gods geboden en dan zeggen: ‘God vergeeft het ons toch en jullie moeten het ook maar doen’. Zo werkt dat niet. Israël en ook de Kerk is groot als ze Gods bepalingen strikt onderhoudt. Jezus komt dan ook niets afschaffen. Hij vervult de Joodse Wet. D.w.z. Hij doet wat de Thora voorschrijft, maar Hij brengt de Thora ook tot voltooiing, tot volkomenheid. Hij brengt het hart binnen in de Thora. Je moet de wet van binnenuit volbrengen en niet om niet gestraft te worden. Eerder zullen hemel en aarde vergaan dan dat God iets van Zijn voorschriften weglaat. Jezus zal alles vervullen en op het kruis zal Hij de wereld anders achterlaten dan Hij hem vond in Zijn leven. ‘Het is volbracht’, zal Jezus’ laatste woord zijn op het kruis. En daarmee is een nieuwe schepping aangebroken. De wereld is nieuw, want Eén, Hij, Jezus, heeft Gods wil gedaan ten einde toe. En dat zelfs plaatsvervangend, in ons aller plaats, omdat wij het niet deden of doen of soms zelfs het niet willen. Laten wij niet te gemakkelijk zeggen, niet tegen onszelf en ook niet tegen anderen: ‘Het steekt zo nauw niet’. Als we dat zeggen, zullen we niet groot geacht worden in Gods Koninkrijk, nu niet op aarde, en zeker ook hierna niet. Je sterft zoals je leeft en zoals je sterft, zo blijf je eeuwig hierna. Dit is voor de zusters en kloosterlingen ook van toepassing op hun leefregel en constituties. Daar vinden zij het evangelie concreet voor hen vertaald, daar vinden zij in het concreet Gods heilige wil. Die regel onderhouden is geen kinderachtigheid, dat is heldhaftige gehoorzaamheid aan Gods wil. Maar het moet wel uit het hart komen, niet een uiterlijk vasthouden aan petieterige regeltjes. Als heel het hart vanuit God leeft, dan zal de leefregel ook van harte en niet meer uit dwang en uit vrees voor sancties na worden geleefd.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja...met al de wetten en regels dat we nu krijgen is 't aan ons om ze nauwkeurig toe te passen ! Uit medeleven én liefde voor onze naasten! Uit dankbaarheid voor alle mensen (ook onze tijdelijke regering die uuuuren vergaderen)geen paniek zaaien maar zorgen voor elkaar in de mate van 't mogelijke !De vrije tijd gebruiken om dicht bij de Heer te zijn en als een lichtje in deze moeilijke tijden branden van barmhartigheid en liefde met toch nog een vleugje humor !!!

      Verwijderen

Een reactie posten