dinsdag in week 4 vasten

Gisteren was ik in gesprek met verschillende mensen binnen ons woonzorgcentrum die nu al geruime tijd geen familie of kennissen meer mogen ontvangen. Wat een gemis voor hen, met soms diepe eenzaamheid tot gevolg. Het personeel kan dit door haar betrokkenheid op hen wel een stuk opvangen, maar een zoon/dochter/kleinkind-liefde kan je niet vervangen.
Mijn gedachten gaan ook uit naar die vele mensen ‘op leeftijd’ die nog thuis wonen, maar door de coronamaatregelen zich zeer alleen voelen.
We mogen deze vorm van eenzaamheid niet onderschatten. Het kan leiden tot diepe depressie.

Ik zou via deze weg, en vanuit de eerste lezing van vandaag, een warme oproep willen doen om, voor wie kan, iets voor deze mensen te betekenen.
Ezechiël spreekt over water dat stroomt en leven geeft. Oh mensen, laten we als samenleving dat water zijn voor elkaar. Stuur kaartjes en brieven naar onze oude mensen, laat kinderen tekeningen maken en bezorg hen deze, doe navraag naar telefoonnummers en bel hen op, of je hen nu kent of niet. Vraag of je boodschappen voor hen kan doen. 

Doe navraag in de buurt of er mensen zijn die weten dat er ergens ouderen zitten te vereenzamen. Beteken iets voor hen.

Lieve mensen, laat ons Kerk zijn, in de diepe betekenis van het woord.

kris

Reacties

  1. Water is een bron van leven. Zonder water is er geen leven. Leven ontstaat in het water. Het leven begon in het water met micro-organismen en vissen. Ook het leven van een mens groeit als embryo in het vruchtwater van de moederschoot. Het water dat wegvloeit uit de tempel tot in de Zoutzee, is het leven van God zelf dat heel de aardbodem leven doet en vruchtbaarheid schenkt. De tempel zal op Goede Vrijdag als Jezus sterft op het kruis, vervangen worden door Jezus’ geopend hart. Er zal bloed en water vloeien uit dat hart, de levensstroom van de sacramenten. Uit onze christelijke kerken stroomt dat levend water verder onze wereld binnen.
    De lamme bij de badinrichting mag ook al van Gods leven gevend water proeven. Het natuurlijke water van de badinrichting kon hem niet helpen. Hij wachtte al 38 jaar, een leven lang. Nu komt Jezus. ‘Dann kamst Du’, je weet wel dat mooie lied van Vicky Leandros. Ik zing het graag als een lied over Jezus en tot Jezus. Als Jezus komt, wordt alles anders. Ook in het evangelie van vandaag. ‘Wil je gezond worden?’ vraagt Jezus. ‘Natuurlijk’, zegt de lamme, ‘maar ik ben altijd te laat als het water door een engel bewogen wordt’. ‘Laat het maar’, zegt Jezus, ‘sta op, neem je bed op en loop’. Wie had dat gedacht? Na 38 jaar… Dat is God, dat is Jezus. Maar het was die dag sabbat. Deze en andere genezingen van Jezus op sabbat zullen Hem aan het kruis brengen. Waarom geneest Jezus in Gods naam dan altijd zo graag op sabbat? Omdat de sabbat Gods dag is, de dag dat God rustte van Zijn scheppingswerk. Maar dan, op die zevende dag, bracht Hij ook Zijn werk tot voltooiing. De Joden begrijpen het wel: die Jezus stelt zich in de plaats van God; Die pretendeert te herscheppen. Dat wil Jezus inderdaad. Maar dat dulden zij niet, dat kunnen zij niet aanvaarden. Toch zal Jezus sterven op het uur dat op die Goede Vrijdag in de tempel de viering van de grote sabbat begon en wanneer in die ceremonie op die vrijdagavond voorgelezen werd: ‘En God bracht op de zevende dag Zijn schepping tot voltooiing’. Dan zal Jezus Zijn laatste woord spreken: ‘Het is volbracht’. Dan zal Hij de geest geven en sterven. Maar dan is de schepping nieuw gemaakt, ze is herschapen. Jezus heeft Zijn zending volbracht: een nieuwe hemel en een nieuwe aarde zijn aangebroken, de zonde is vergeven, de dood is dood, God is in Jezus’ leven en sterven weer de Heer geworden van de mensheid. Beste broeders en zusters, laten wij leven in Gods heerschappij, in Zijn liefde. Dat maakt heel ons leven nieuw en anders. Zo wordt ons leven tot voltooiing gebracht, nu al.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Kom H.Geest en vervul ons van Uw Geest !
    Moge "Het "in ons stromen en overvloeien van Uw Vreugde ,Vrede en onbaatzuchtige Liefde !

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ik verblijf in een woonzorgcentrum. Ik begrijp waarom de maatregelen nodig zijn. Maar de dementerende bewoners snappen niet waarom man, zoon of dochter niet meer komt. Ze zitten ernaar uit te kijken en dat is hartverscheurend triest. Tegelijk gebeuren er ook zoveel mooie dingen. Een verzorgster gaat videobellen met de partner van de bewoner, zodat ze het gezicht kunnen zien van hun geliefden. Er worden bloemen bezorgd door een anonieme gever. Ook onderling worden kaartjes gestuurd omdat er geen activiteiten zijn zien we andere bewoners ook niet meer. Veel mensen laten zich van de beste kant zien. Stromen van levendmakend water.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Aan alle mensen in een woonzorgcentrum hou de moet er in en zorg goed voor elkaar we bidden voor jullie

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten