maandag in eek 4 vasten

Vandaag zegt de Heer ons doorheen de profeet Jesaja: 'Zie, Ik schep een nieuwe hemel en een nieuwe aarde.'

Dat woordje 'zie' slaat op Jezus. Hem zullen zij zien; in het visioen en later met hun ogen. Hem mogen wij ook vandaag zien, tenminste voor wie ziende is.

De 'nieuwe hemel en nieuwe aarde' zijn de vruchten van Jezus' zijn, Gods menswording onder ons. Onze roeping is het als christen zo in de wereld te staan dat wij die ‘nieuwe hemel en aarde’ scheppen door Gods goedheid te zijn en uit te stralen, en wel in innige verbondenheid met Jezus.

Laat ons onze roeping beminnen, haar koesteren, opdat ze vruchtbaar mag zijn. Laten we ons kleine ‘ja’ in het grote ‘ja’ leggen van de Heer, opdat het vol van genade mag zijn, ten bate van Kerk en samenleving.

kris

Reacties

  1. Wat de profeet Jesaja daar zegt in onze eerste lezing, is a.h.w. een woord voor onze quarantaine van vandaag. ‘Ik ga scheppen een nieuwe hemel en een nieuwe aarde. Aan wat geweest is, wordt dan niet meer gedacht’. Niet meer aan de ballingschap van toen, ook niet meer aan onze ballingschap nu. ‘Gij zult verrukt zijn om wat Ik dan schep. Jeruzalem wordt een verrukking, een heerlijkheid’. Ook wij? Ja, daar droom ik van. Als deze oorlog tegen het virus ooit zal eindigen, dan zullen wij dansen van vreugde en jubelen in onze kerken en kapellen. Dan zal God weer onze God zijn en wij Zijn geliefde kinderen. Want als wij door deze Coronacrisis opnieuw God zullen ontdekken, dan wordt heel onze wereld beter en anders en nieuw. Kan een mens eigenlijk zonder God leven? Wij hebben het gedacht. Sinds de Verlichting van 1800 tot nu toe hebben wij zelf onze baas willen zijn, wij hebben wetten gemaakt tegen het leven en tegen God. Maar zo keerden wij ons tegen onszelf. Een mens is niet zijn eigen baas. De mens moet alles krijgen. God is de Heer. Hij geeft ons alles. Met God leven, maakt het leven zoveel beter. Dan wordt het geluid van schreien of wenen nooit meer gehoord, want God is onze grote trooster, altijd, omdat God altijd groter is dan wat ook. Geen kind zal nog sterven na weinige dagen of in de moederschoot. De mens zal het leven weer leren zien als een kostbare gave, een schat. En ook de bejaarde mens zal zijn dagen vol mogen maken. Niemand stapt nog uit het leven omdat hij of zij dat wil. Wij zullen een ongehoorde welvaart kennen of misschien beter, een ongekend welzijn. Want alleen met God is alles goed. Alleen met God aan onze zijde leven wij in een algemeen welbevinden. Dat was de droom van de profeet Jesaja in de ballingschap. Zo droom ik het ook nu in onze quarantaine. Quarantaine betekent letterlijk: veertig dagen. Het is veertigdagentijd, of we het nu willen of niet. Allen gaan dit jaar in quarantaine. En Jezus maakt deze dromen waar. Een kind ligt op sterven en de vader roept Jezus’ hulp in. Jezus stelt eerst zijn geloof op de proef: ‘Als gij geen wondertekenen ziet…’ Maar de beambte gelooft. ‘Kom toch, Heer’, zegt hij, ‘vóór mijn kind sterft’. En dan Jezus’ bevrijdend woord: ‘Ga maar, uw zoon leeft’. De man gelooft dat en gaat heen. En inderdaad: het kind is genezen. God heeft het herschapen, weer tot leven geroepen. Jezus is: God redt. Heel dat gezin geloofde in God en in Jezus. Als deze oorlog tegen het Coronavirus ooit weer eindigt, zullen ook wij dan geloven? Ik hoop het. Dat is Gods wil, Zijn liefdesverlangen. Want God wil dat wij allen leven. En ook als enkelen nog moeten sterven in deze beproeving van nu, zij zijn in Gods hand. Ook zij leven in Gods Vaderhart.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ja, het is mogelijk vergiffenis van God te ontvangen zonder priester; het volstaat met Hem te spreken, Hem de waarheid te zeggen: ‘Heer, ik heb dit en dat gedaan’, Hem dan om vergeving te vragen, een oprechte ‘akte van berouw’ te spreken en Hem te beloven: ‘Nadien zal ik biechten, maar wil mij nu vergiffenis schenken’. En onmiddellijk zal men in Gods genade terugkeren.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. "Zie ik schep een nieuw hemel en een nieuwe AARDE" ook in deze sombere tijd!
    Dank Kris en Daniël en anoniem voor de rijke woorden!!
    Alleen is er GELOOF nodig !

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten