woensdag in week 1 vasten

Jona,… een prachtig figuur. Hij is het teken van Gods zorg voor de mensheid, van Gods bekommernis om ieder mens. In zijn leven verpersoonlijkte Jona als het ware de zorg van God om zijn kinderen.

Jezus vergelijkt zich vandaag met Jona, in de zin dat de Mensenzoon, ook een teken is van Gods zorg voor de mensheid. Hij doet er zelfs nog een schepje bovenop: ‘Jullie zien hier iemand die meer is dan Jona’.

Dat ‘meer’ zit ‘m in het feit dat Jezus de langverwachte Messias is, Gods mensgeworden Woord, om de mensheid te vervullen met zichzelf, haar ten diepste te redden, op te tillen, Gods Pasen aan te bieden.

Lieve mensen, hoe dragen wij Jezus in ons hart?
Mag Hij werkelijk diegene zijn die Hij is: Gods Zoon, levende Liefde van de Vader, Beeld van God, onze beschermer, Weg ten leven, Brood ons gegeven, genezend licht, deur tot het ware leven, Herder voor het verloren schaap, onze levende hoop.

Laten we zijn liefde werkelijk toe die Hij heeft voor ieder van ons?
Laten we ons erdoor verteren?
Durven we de stap te wagen te verdwijnen in Hem?

Moge deze vastenperiode ons bewust maken van onze diepste roeping als christen.

kris

Reacties

  1. Wij hebben allen bekering nodig. Dat geldt voor elke tijd. Ook de Kerk moet zich steeds weer bekeren, ecclesia semper reformanda. Geen ander teken wordt ons daarbij gegeven dan dat van Jona. Een kleine inspanning van deze luie profeet die eerst van zijn zending wegvluchtte en daarna slechts één dagreis de grote stad Nineve binnentrok, kon heel die geweldig grote en zondige stad tot inkeer brengen. Jezus kan dat nog veel beter. Het moet ook soms aan ons gezegd worden dat we niet goed bezig zijn. Laten wij daarvoor niet kwaad worden, maar dankbaar zijn. Een opmerking van een broer of zus kan voor ons soms echt een woord van God zelf zijn. Laten wij vandaag misschien eens het derde lichtende mysterie van onze rozenkrans overwegen: Jezus' verkondiging van het Rijk Gods en Zijn oproep tot bekering. En laten wij als vrucht van deze overweging de genade vragen om in te zien dat God ook vandaag mijn bekering nodig heeft om Zijn Rijk in mij werkelijkheid te laten worden.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik begrijp werkelijk de “prachtige figuur” van Jona niet. Jona is een waardeloze profeet, die wegloopt van God, ruziet met God, boos is op God en zelfs dood wil omdat God zo genadig en barmhartig is... voor ánderen. De figuur van Jona is in alle opzichten het tegendeel van Jezus. En toch bekeren mensen en zelfs de koeien van Nineve zich. Dát is volgens mij hier het teken van Jona dat Jezus bedoelt. Het immens vertrouwen, en de bereidheid om je volledig te bekeren op basis van 1 sprankje waarheid.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Jona... een man met een herkenbare houding, zo menselijk als wij allen! Toch gebruikt God deze mens, ook ons, om Zijn Rijk gestalte te geven op aarde.

      Verwijderen
    2. Ja, zelfs de koeien van Ninive bekeren zich. Weet dan dat 'de koeien' de publieke vrouwen van die tijd waren. Denk vooral niet dat hier dieren bedoeld worden in de bijbel. Soms werden vrouwen in het algemeen 'koeien' genoemd. Zonder kennis van de joodse achtergrond van de bijbel kom je tot de vreemdste interpretaties (ook in onze christelijke kerken!).

      Verwijderen
  3. dank voor de leestip vandaag en de aanrader om tijdens de vastentijd iedere dag 'op zoek te gaan naar een glimp van God in de medemens'. ik heb een nogal sombere kijk op de mens de laatste tijd, constateerde ik samen met mn broer die hier gisteren was. hij ook. dit moet helpen! ik ga dit zeker proberen.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. op zoek naar een glimp van God in de medemens"!!!!om zijn Rijk gestalte te geven op aarde !!!

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten