29 juni - HH. Petrus & Paulus

Onderstaande overweging is van de hand van Vincenzo Paglia, ontleend aan 'Het Woord van God elke dag - 2023', uitgegeven bij Halewijn

Vandaag vieren we het feest van de heilige apostelen Petrus en Paulus, wier gedachtenis de bijna tweeduizend jaar oude geschiedenis van de Kerk van Rome vergezelt, waar zij tot de marteldood toe getuigden van hun geloof.

Petrus wordt door Jezus geroepen terwijl hij zijn netten uitwerpt aan de oevers van het meer van Galilea. Hij is een eenvoudige visser, maar hij voelt een verlangen naar een nieuwe wereld. Nauwelijks heeft Jezus hem geroepen tot een ruimer leven of hij laat 'meteen' - zo schrijft de evangelist - zijn netten in de steek en volgt Hem. De echte Petrus is die zwakke man die zich laat raken door de Geest van God en als eerste luidkeels roept 'U bent de messias, de Zoon van de levende God'. En de Heer maakt van deze zwakke mens de 'rots waar Hij zijn kerk op zal bouwen'; het spirituele bouwwerk waar wij allen deel van zullen uitmaken.

Paulus staat als jonge man tussen degenen die Stefanus stenigen. Hij voerde een bitsige strijd tegen de christenen. Hij had zelfs de toestemming verkregen om hen te vervolgen. Maar op de weg naar Damascus laat de Heer hem van het paard van zijn zekerheden en zijn hoogmoed vallen. En terwijl hij in het stof ligt, kijkt hij op en hoort en hoort de Heer tot hem zeggen: 'Waarom vervolg je Mij?' Hij wordt in zijn hart geraakt, barst in tranen uit, maar zijn ogen blijven gesloten. Hij laat zich bij de hand nemen en naar Damascus leiden. Daar hoort hij het evangelie en zijn ogen gaan weer open. Hij wordt een verkondiger van liefde voor allen, die de muren van verdeeldheid afbreekt: er zijn niet langer joden of Grieken, slaven of vrijen.

De Kerk gedenkt hen samen om te wijzen op de eenheid van hun kostbaar getuigenis. Zij hebben de Kerk van Christus getekend, elk met zijn eigen rijkdom en charisma.

In onze tijd, nu in het hart van zovelen opnieuw grenzen ontstaan die de een van de ander scheiden, blijft hun getuigenis die grenzeloze liefde verkondigen die als enige onze wereld kan redden van de conflicten waarop ze lijkt af te stevenen en waarvan de armen de eerste slachtoffers zijn. Wij hebben de kracht van Petrus' geloof en de universaliteit van Paulus' geloof nodig om iedereen de weg naar verlossing te wijzen.

Laten we bidden

God,
U hebt deze dag
waarop wij Petrus en Paulus gedenken,
geheiligd tot een feest.
Wij vragen dat uw Kerk
in alle omstandigheden
de opdracht vervult van de apostelen
van wie zij in de aanvang het geloof ontvangen heeft.
Door onze Heer Jezus Christus, uw Zoon,
die met U leeft en heerst
in de eenheid van de heilige Geest,
God, door de eeuwen der eeuwen.

Amen.

(gebed ontleend aan het Getijdengebed)

Een zalige hoogdag voor u allen.
Met een genegen groet, kris

Reacties