woensdag in week 10 door het jaar

GEBOD EN GENADE

Vandaag horen we Jezus zeggen tot zijn leerlingen: 'Denk niet dat Ik gekomen ben om de Wet of de Profeten af te schaffen. Ik ben niet gekomen om ze af te schaffen, maar om ze tot vervulling te brengen.'

Oud-testamentische gerechtigheid moet uitgroeien tot christelijke liefde. Jezus wil nieuw leven schenken aan wat uit het verleden naar ons toekomt. In dat verleden steekt een goddelijke lijn; er loopt vanuit God een rode draad doorheen, die bij Jezus niet ineens ophoudt of doorgesneden wordt. Integendeel.

Jezus zélf is de vervulling van wat het oude brengt. In Hem worden Wet en profeten leven. Wie zich aan de Heer schenkt als Degene die de vervulling is van het Oude Verbond, zal leven in eerbied voor de traditie herboren in het nieuwe, in Christus dus, vol enthousiasme en geestdrift. De aloude geboden zullen in Christus in volheid tot leven komen, en wel door jou heen.

Het worden geboden van het hart. Door het feit dat Christus zijn inwoning heeft in ons, dragen wij het gebod én de genade van de liefde in ons hart. Hij spreekt, in opdracht van de Vader, dit gebod niet enkel uit, Hij legt het erin met al de genade die het nodig heeft haar te kunnen volbrengen. Wat ons te doen staat is ons geven aan Hem, opdat zijn genade werkzaam kan zijn in ons dagelijks leven.

Niet vanuit een koud ‘moeten’, maar vanuit de liefde die we liefhebben. Vanuit God die we beminnen. Vanuit het feit dat we ons in liefde geroepen voelen Gods goedheid te belichamen. En wel van binnenuit, in eenheid met de Heer, verbonden met de Geest.

Dáár waar jij bent vandaag ... dáár zal het moeten gebeuren. Dáár word jij geroepen.
De mensen die je vandaag ontmoet zullen je van binnenuit appeleren.
De situaties waarin je vandaag terecht komt zullen je oproepen.
Of anders gezegd: christen zijn speelt zich af in het gewone dagelijkse leven. Dáár, en nergens anders, zal het evangelie handen en voeten moeten krijgen.

Moge deze dag een lofzang zijn op de liefde, één groot ‘ja’ op dat aloude gebod dat ‘liefde’ heet; Christus in ons.

Heb er vreugde aan!

Laat ons bidden

Goede Jezus,
Heer van het Nieuwe,
schenk ons de genade
te mogen leven in overgave
aan uw aanwezigheid,
opdat wij,
blij, enthousiast en fris,
mogen openbloeien tot een antwoord
op het aloude gebod van de liefde.
Verinnigd in U.
Amen.

Een vreugdevolle dag,
kris

Reacties

  1. WIj zijn veelal opgevoed met de God van 'moeten' en 'niet mogen'. Niet de wetten, regeltjes enz... geven leven aan de Kerk of brengen redding, maar leven vanuit een liefdevolle, hechte relatie met de levende Heer. Dat geeft leven. Daarom liet de Heer ons Zijn woord na. In de bijbel staat 'alles' wat we nodig hebben om naar Gods wil te leven. Theresia van Lisieux zei: aan het evangelie hebben we genoeg". Aanvullingen, verklaringen, interpretaties enz... brengen geen leven. Het was ook de ontdekking van Paulus, de eerder orthodoxe jood, die inzag dat enkel een sterke relatie met de levende Heer Jezus leven brengen en leven gevend is.

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten