vrijdag in week 12 door het jaar

AANRAKING

Jezus strekte zijn hand uit, raakte hem aan en zei: ‘Ik wil het, word rein.’

Jezus strekte zijn hand uit zoals God zijn hand uitstrekt om zijn machtige daden te doen. Anderen hebben de melaatse gemeden vanwege zijn onreinheid, maar Jezus raakte hem aan. Een ware ommekeer! Niet langer wordt door aanraking de reine onrein, maar door woord en daad van Jezus wordt wat onrein was rein. Op vele plaatsen doorheen de evangelies wordt duidelijk welk een genezing en kracht diegene ontvangt die door de Heer worden aangeraakt. Zo is het ook met ons.
Laten we vragen aan de Heer of Hij ook ons wil aanraken met zijn genezende liefde. Allen hebben we immers Gods aanraking nodig.

Maar laten we ook niet vergeten wat puur menselijke aanraking kan doen. Als iemand z'n zorg met je deelt en je neemt z'n hand vast ... wel, dat doet wonderen. Of iemand een knuffel geven; oprecht en warm. Gewoon heel dicht bij iemand zitten, lichamelijk contact maken; met of zonder woorden. Doet zo'n deugd.
In het woonzorgcentrum waar ik werk zie ik vele collega's warm en teder met lichamelijke zorg omgaan ... dat doet zo goed aan onze bewoners. Je kan op twee manieren iemands voeten wassen: snel snel omdat het 'moet'. Of traag ... zacht ... bijna masserend. Je kan je het verschil voorstellen.

De innerlijke aanraking van Jezus, en onze fysieke aanraking aan elkaar hebben iets gemeen. In het eerste komt God je heel persoonlijk tegemoet. Hij raakt je aan tot in het diepst van je ziel. In het tweede laat je toe dat Gods tederheid door jou stroomt in de aanraking van de ander.
Beide aanrakingen werken genezend en zijn levengevend.

Laten we bidden

Heer,
mogen we ons door U laten aanraken
als een gebeuren van diepe innerlijke genezing.
Mogen we ook elkaar aanraken
als het schenken van uw tederheid
voor ieder mens.
Ja Heer, maak ons tot een instrument
van uw nabijheid.
In uw naam.
Amen.

Een gezegende vrijdag,
kris

Reacties

  1. na een zwaar ongeluk en 3 weken in quarantaine op de intensive care kwam ik terecht in een revalidatiekliniek. daar mocht ik eindelijk mensen ontvangen. op de vraag 'kan ik iets voor je doen?', zei ik altijd 'wil je een hand op mij leggen?' ik voelde de dood die in mijn lichaam (nog) rondwaarde dan wegtrekken. mensenhanden kunnen helend zijn...

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wow Stefan wat een getuigenis en bevestiging van Kris' woorden. Dankjewel hiervoor! In liefde kunnen wij mensen dus véél meer dan we voor mogelijk houden.

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten