zaterdag in week 8 door het jaar

TWEE BEWEGINGEN

U hebt mij voor de ondergang behoed, uit de benauwenis gered. Daarom zal ik U danken en prijzen, de Naam van de Heer zal ik loven.

Sirach prijst en dankt God omdat Hij hem behoedt en uit benauwenis redt. Verder in de lezing vertelt hij hoe hij altijd de wijsheid heeft gezocht én gevonden. En hoe hij zich nu nooit meer verlaten hoeft te voelen.

We zien hier twee bewegingen. Eén van God uit en één van Sirach uit.

Eerst Sirach.

Hij moet een zeer vroom en biddend mens geweest zijn. Staande voor de tempel bad hij, met zijn handen naar de hemel gericht.
Mooi ook om te lezen dat hij de grondhouding van het gebed zich eigen maakte door al 'luisterend' van de wijsheid te leren.
Ook was hij zich ervan bewust dat dit alles moest rijpen, en wel als druiven. Na de rijping volgde de diepe vreugde.
Sirach was ook een man van de keuze en de daad. Hij zocht het goede op, zich bewust zijnde dat ook hierin de wijsheid zich openbaart.
Sirach was een man die geopend leefde voor God. Zijn beschikbaarheid was zijn innerlijke bedding waarin Gods wijsheid kon ontvangen worden én gedijen.

De andere beweging is deze van God.

Hij leerde aan Sion. Hij behoedde. Hij redde. Hij gaf te kennen dat niemand zich verlaten hoeft te voelen wanneer de wijsheid met een arm hart gezocht wordt. God bood ook de mogelijkheid om de wijsheid te vinden. Ook daarin - in de mogelijkheid dus - is God aanwezig en komt Hij naar de mens toe.

Twee bewegingen: één van God uit naar de mens, en één van de mens uit naar God toe. Deze twee bewegingen maken dat er een ontmoeting kan plaats vinden; een ware godsontmoeting. Het was het hart van Jezus Sirach. En als het goed is, is het ook het hart van ons leven.

Leven vanuit godsontmoeting is toelaten dat Hij het roer van je leven in handen mag nemen. Het is je toevertrouwen aan Hem. Het is daarin je diepste identiteit vinden. En ook je vreugde.

Ik wens het ieder van u van harte toe.

Laten we bidden

Vader,
moge innerlijke armoede
én overgave aan U
het hart zijn van ons bestaan.
Zodat wij,
getekend door uw wijsheid,
uw liefde mogen belichamen.
In Christus, onze Heer.
Amen.

Reacties