woensdag in week 9 door het jaar

GOD-ZIJ-DANK

In de tussenzang uit psalm 25 lezen we volgende verzen:
Goed en rechtvaardig is de Heer:
Hij wijst zondaars de weg,
wie nederig zijn leidt Hij in het rechte spoor,
Hij leert hun zijn paden te gaan.

Als er één geestelijk voordeel is aan de misstap van de mens, dan is dat het feit dat deze man of vrouw op dat moment bijzonder bemind wordt door de Heer. God is in zekere zin een jaloerse God die niet kan verdragen dat mensen andere goden dienen. Voor de zondaar is Jezus mens geworden, zo zegt Hij zelf meermaals. God komt dan ook meteen in actie wanneer de mens valt of dreigt te vallen.

Gods actie bestaat in de innerlijke oproep jezelf te openen voor Hem. Anders gezegd: Hij vraagt om de troon van de hoogmoed te verlaten om vanuit nederigheid Hem welkom te heten in de wonde van je hart als gevolg van de zonde. In het berouw - dat je als gave zal ervaren - zal Hij je hart vermorzelen. Hij zal je innerlijk doen inzien dat je foute wegen gaat. God-zij-dank dat dit aan je geschiedt! Want hier kan de ommekeer gebeuren. Tenminste, als je het pad van de nederigheid bewandelt. Pas dán - door jouw nederigheid - kan Christus diep in jezelf neerdalen met zijn helende barmhartigheid om het kwade teniet te doen en je vervolgens op te nemen in zijn opstanding.

Het is een moeilijke weg voor hen die weigeren van hun troon te komen. Het wordt een eenvoudige weg voor hen die de weg van de nederigheid vinden en bewandelen.

Van belang is je ervan bewust te zijn dat de weg van de nederigheid niet zozeer bestaat in eigen actie. Geestelijke nederigheid is je aansluiten bij de verzuchtingen van de Geest diep in jezelf. Wanneer je het klaarspeelt in deze innerlijke stroom te gaan staan gebeurt het andere als vanzelf. In de liefde van de Geest zal het feest van Gods barmhartigheid plaatsvinden. Een ware paaservaring!

Laten we bidden

Vader,
leer ons te gaan staan
in de stroom van de Geest
die U in ons bewerkstelligt.
Mogen wij alzo
uw barmhartigheid in Christus
ten diepste welkom heten.
Ja, moge Pasen gebeuren.
Elke keer opnieuw,
wanneer we dreigen
de zonde te omarmen.
Door Christus,
onze Heer.
Amen.

Een vredevolle woensdag,
kris

Reacties

  1. Mooie gedachte dat God jaloers is op ons en niet wil dat wij andere goden - de zonde en de eigenliefde - dienen.

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten