donderdag in week 11 door het jaar

GEBED TOT IN DE KERN

Bid daarom als volgt: Onze Vader in de hemel ...

Het christelijk gebed is een geheimnisvol leven met God, een deelnemen aan de kern van zijn wezen, aan zijn goddelijke, Drieëne Liefde. In het gebed mogen we aanzitten aan de tafel van de drieëne God, mogen we drinken van zijn Liefde zoals een kind drinkt aan de borst van zijn moeder.

Heel bijzonder uit zich dat in de woorden die de Heer ons zelf aanleert in het 'Onze Vader'. Doorheen dit gebed neemt Hij ons op in zijn ja-woord tot de Vader opdat we zelf Gods liefde zouden worden.

Het is goed het 'Onze Vader' doorheen de dag in de stilte van ons hart met regelmaat te prevelen, te zingen, te overwegen. Je kan er expliciet tijd voor maken - wat goed is -, maar je kan het ook bidden wanneer je wandelt, fietst, op de trein zit, met de auto rijdt, bij de bakker aanschuift. Te allen tijde kan het opleven in ons hart.

Meer dan we vermoeden brengt dit gebed ons in Gods leiding over ons leven.

Zo ken ik iemand die van dit gebed werkelijk leeft. In de zin van: hij beluistert er heel het evangelie in; zowel boodschap als oproep. Hij bidt het 'Onze Vader' misschien wel honderd maal per dag, of zelfs meer. Voor hem is het een gebed van het hart geworden, méér dan een gebed met de lippen. Het Onze Vader draagt hem, leidt hem, behoedt hem.

Ik zou zeggen, geliefde mensen, bid het 'Onze Vader' met regelmaat. Zing het als het kan. Laat een het lofprijzing zijn op Gods aanwezigheid, de gaven die Hij schenkt, de oproep die Hij doet.

Moge het Christus zijn die in ons bidt.

Laten we bidden

Vader,
moge uw Geest ons brengen
in het gebed van Christus.
Mogen onze lippen en ons hart
het Onze Vader diep koesteren.
Wees ons genadig in dit rijke gebed.
Moge het ons leiden en behoeden.
Door Christus, onze Broer en Heer.
Amen.

Een vredevolle donderdag,
kris

Reacties

  1. Bij het lezen van het evangelie stond in het “ Onze Vader” geef ons het brood dat wij vandaag nodig hebben. Wij bidden : Geef ons heden ons dagelijks brood”. Het eerste vind ik sterker en zou de overconsumptie van deze tijd tegengaan. Zou de mens niet gelukkiger zijn als hij ontvangt wat hij nodig heeft. Ik denk dat men dan weer meer tevreden zou leven. Roosje

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Onze Vader ,die twee woorden maken mij blij wanneer ik in de eucharistie de woorden hoor”water en wijn worden één Gij deelt ons leven en neemt ons op in uw eeuwig leven “alles. Wat wij doen, denken en verlangen beleven wij in die liefdegemeeschap met onze Vader

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Met Jezus Gods liefde worden. Daartoe helpt ons het bidden van het Onze Vader, zegt Kris. Heel juist. Jezus zegt dat wij God 'onze Vader' mogen noemen, omdat Jezus ons met zich meegetrokken heeft in Zijn Zoon-van-God zijn, in Zijn kind-van-de-Vader-zijn. Dat is werkelijk een blij makende gedachte: wij hebben allen eenzelfde Vader die voor ons zorgt en wij zijn allen kinderen van diezelfde Vader, dus ook broers en zussen van elkaar, van elke mens die we ontmoeten. Zo worden we liefde van God op aarde, geven we gestalte aan de liefde van God. Want je kunt je broer of zus toch geen pijn doen?

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten