zondag 10 door het jaar - A

UITNODIGING TOT BARMHARTIGHEID

Op zich komt het  toch vreemd over dat Jezus een tollenaar uitkiest om Hem te volgen; een zondig mens die erop uit was armen af te persen om er zelf rijker van te worden. Waarom kiest Jezus niet principieel mensen uit wiens deugd uitblinkend is?
Dat brengt ons meteen naar het hart van het evangelie van deze zondag: 'Gezonde mensen hebben geen dokter nodig, maar zieken wel. Ik ben niet gekomen om rechtvaardigen te roepen, maar zondaars.’

Terecht merkt Marc Vanhoutte op (1) dat er een geheimvolle band bestaat tussen 'ellende' en 'barmhartigheid'. Jezus, die een en al liefde is, gaat áltijd op zoek naar mensen aan wie Hij zijn barmhartigheid kan laten blijken. Dáárvoor is Hij gekomen. Om die reden is God mens geworden. Namelijk om de blijde boodschap te melden dat niemand zich verloren hoeft te wanen. In Jezus zoekt God juist op wat verloren is of dreigt te geraken. Hij komt om genezend en reddend op te treden door innerlijk aan te raken. Opdat ieder de vreugde zou smaken van het 'leven in God'.

Jezus komt en vraagt. Het feit dat Hij komt toont aan dat Hij niet wacht tot wij naar Hem toestappen. Liefde neemt altijd als eerste het initiatief; nederig maar krachtig. Zoals Johannes het schrijft: 'Wij hebben lief omdat God ons het eerst heeft liefgehad' (1 Joh 4, 19).
Maar Jezus vraagt dus ook. Hij vraagt of wij het geschenk van onze zwakheid aan Hem aanbieden. Dáárin wil en zal Hij aanwezig komen om elke vorm van donkerte om te buigen naar Gods licht.
Maar daarvoor moeten wij ons dus openen, nederig worden, Hem toelaten. Daarin ligt het diepe geheim van onze innerlijke ommekeer.

Dát wat betreft onze band met de Heer. Maar als christen dragen we natuurlijk ook een verantwoordelijkheid naar de medemens toe. En daar wij geschapen zijn naar Gods beeld en gelijkenis zijn ook wij geroepen Gods barmhartigheid te tonen naar ieder medemens die op welke manier ook dreigt 'verloren' te lopen. Géén oordeel, géén verwerping, enkel liefde. Liefde die erop uit is dat de mens God mag vinden, en daarmee ook de weg die God met die mens wil gaan.
Dit vraagt dat wij op een bepaalde manier naar de medemens kijken, een bepaalde wijze van omgaan met elkaar. Het vraagt namelijk een zien met de ogen van Jezus. Het vraagt de ander te benaderen met het hart van de Heer. Het vraagt een vereniging met Hem om vanuit dit samenzijn naar de ander toe te gaan.

Dit laatste is niet evident in een samenleving waar het oordeel over de ander vaak de overhand heeft. De middeleeuwse schandpaal op het marktplein is meer dan ooit actueel. Het evangelie vraagt iets anders.

Geliefde mensen, laten we onze christelijke roeping ernstig nemen. Laten we kiezen om op een bepaalde wijze met elkaar om te gaan. Een manier die getekend is door goddelijke barmhartigheid.

Moge de heilige Geest onze innerlijke gids zijn bij deze wijze van leven.

Laten we bidden

Vader,
wij danken U om uw barmhartigheid
waarin ieder het goede nieuws mag vernemen
van uw nooit aflatende liefde.
Mogen wij ons werpen
in de armen van Christus
om van U genezing te ontvangen,
en wel ten diepste.
Kom heilige Geest.
Amen.

Een gezegende zondag,
kris

(1) Marc Vanhoutte, Bezinningen voor elke dag, in de reeks Schrift en Liturgie nr 24, uitgegeven bij Abdij Bethlehem, 2002

Reacties