zaterdag in week 9 door het jaar

Wie zondigt en onrecht doet is de vijand van zijn eigen bestaan. 
Zo spreekt vandaag de engel Rafaël tot Tobit en Tobias in de eerste lezing.

Een vraag die zich hier aandient is: Wat is je eigen bestaan?
Wel, een antwoord hierop vinden we op de eerste bladzijde van de Bijbel waar God de mens gaat maken. We lezen daar: ‘Laten Wij mensen maken die ons evenbeeld zijn, die op Ons lijken' (Gen 1, 26a). In een vroegere vertaling staat er 'naar Gods beeld en gelijkenis'. Leven naar het evenbeeld van God is niet enkel onze diepste roeping, het is tevens het hart van ons 'eigen bestaan'. Het is niet God zijn. Het is leven zoáls God is. Anders gezegd: het is de liefde - die God zo eigen is - belichamen in je dagelijks leven; zowel doorheen je gebed en lofprijzing alsook doorheen je daden van goedheid.

Wie zondigt en onrecht doet - om de woorden uit het bovenstaand citaat aan te halen - maakt zich tot vijand van zijn oerroeping. Het trekt hem namelijk weg van God. Het verwijdert hem van de bedoeling die God met de mens voorheeft. Wie niets met God wil te maken hebben zal hier waarschijnlijk niet echt wakker van liggen. Wie beweert dat God een centrale plaats in zijn leven heeft zou hier wel wakker van 'moeten' liggen. Het geweten - gevormd vanuit je ontmoeting met God - zou je uit je slaap moeten houden. Niet je fysieke slaap, wel je innerlijke slaap. Want dat is het gevaarlijke: dat je namelijk innerlijk in slaap dommelt, zonder dat je het weet.

En wie houdt het geweten wakker? Dat doet de heilige Geest in ons. Als een goddelijke waker zal Hij op ons geweten tikken. Hij zal je in herinnering brengen... zei Jezus. Weet je nog? Daarom is het zo belangrijk dat we onze band met de Geest niet verliezen. Want eenmaal die band verloren ... de kans dat we in slaap wiegen is zó groot.

Daarom, geliefde mensen, bid. Maak tijd om in stilte de verbinding met de Geest aan te gaan. Laat Hij je gebed overnemen. Hij zal je binnenvoeren in het leven van Christus. En de Heer zal je leven worden. Hij zal de weg zijn die je gaat. Verinnigd in Hem zal je Gods liefde zijn; steeds meer, steeds intenser. Met vallen en opstaan, innerlijk groeiend, met Hem steeds aan je zijde.

Ik wens deze weg ieder van harte toe.

Laten we bidden

Vader,
moge de heilige Geest
de ziel zijn van ons gebed.
Moge Hij ons binnenvoeren
in Christus zelf,
opdat we uw liefde mogen zijn
voor allen die U
op ons levenspad brengt.
Door Christus, onze Heer.
Amen.

Een mooi en vredevol weekend,
kris

Reacties

  1. Kris, in dit vroege uur wil ik u danken voor de bijzonder mooie levensbeschrijving van de zalige priester Poppe. Zo leer ik hem nog beter en ook anders kennen. Beste dank daarvoor. Ook voor uw woord dat naar het echte leven wil gaan.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dag Daniël,
      in de streek waar ik woon (nabij Temse) is hij een bijzonder geliefd persoon. In het WZC waar ik werk wonen heel wat mensen die familie van hem goed gekend hebben, alsof hij bij hun kennissenkring hoort.
      Mooi de liefde waarmee ze over hem spreken.
      Een gezegende dag verder !
      kris

      Verwijderen
    2. Dank u, Kris. Voor mij is pr. Edward een goede vriend. Op zijn voorspraak heeft mijn vader die zeer ziek was en meerdere aandoeningen had, de genezing bekomen van een scheur in de long. Daarvoor ben ik de hemel en pr. Edward nog altijd zo dankbaar. Ik kan het niet laten iedere dag tot hem te bidden. Wat mij vooral treft in de levensbeschrijving die u ons vandaag aanbiedt, is zijn sociale bewogenheid. Ja, deze is wel wat ondergesneeuwd in de latere piëtistische vroomheid, zoals Heiligennet het ook zegt. Maar voor mij is dit een stimulans om vanuit de eucharistische vroomheid nog meer sociaal bewogen te worden. Dat is de zalige Edward op zijn best!

      Verwijderen
    3. Ook ik verlang er nog een getuigenis aan toe te voegen. Bijna een eeuw geleden was mijn moeder als 11-jarig kind stervend tgv tyfus, opgegeven door de dokters. Mijn grootmoeder ging te voet van Hamme naar Moerzeke om te bidden aan het graf van priester poppe. Toen ze diezelfde dag ‘s avonds thuiskwam was mijn moeder genezen….

      Verwijderen
    4. Dank je Daniël en anoniem,
      de hemel is ons meer nabij dat we vaak vermoeden.

      Verwijderen

Een reactie posten