zondag 11 door het jaar A

ROEPING EN ZENDING

Daarop riep Hij zijn twaalf leerlingen bij zich en Hij gaf hun de macht om onreine geesten uit te drijven en iedere ziekte en elke kwaal te genezen.

Wat opvalt is dat de Heer de twaalf leerlingen eerst bij zich riep. Zo gaat het bij roeping en zending. Jezus wijst nooit iemand van verre aan om hem vanop afstand te zenden. Nee, Hij roept de geroepene eerst bij zich. Jezus verwacht intimiteit met Hem. Hij vraagt dat de geroepene zich hecht aan zijn persoon. Opdat de woorden die hij zal spreken en de daden die hij zal verrichten hun thuis en wortels zullen hebben in Hem.

Bovendien zal de geroepene in Hem kracht en genade ontvangen te doen wat hij te doen heeft. 'Om niet hebben jullie ontvangen ...' De gezondene zal gehoor geven aan zijn roeping in een kracht die niet van hemzelf uitgaat, noch van zijn traditie, noch van zijn familieachtergrond of van persoonlijke bekwaamheden. Het gaat hier over een kracht die de Heer zelf in hem heeft gelegd. Anders gezegd: de gezondene is geroepen te spreken en te handelen vanuit en in genade.

Hij gaf hun de macht om onreine geesten uit te drijven en iedere ziekte en elke kwaal te genezen. Dát is dus wat de geroepene te doen staat: het kwaad uitdrijven, en ziekten en kwalen genezen. Het is in genade, en met de liefde van de Heer, naar ieder mens toegaan. En wel op zo'n wijze dat de Heer door de gezondene spreekt en aanraakt. Laat Hij het mogelijke kwade in de mens maar aanraken; door en mét de gezondene. Zo liep Hij destijds zelf rond, zo wil Hij al weldoende rondtrekken door hen die door Hem gezonden worden anno 2023.

En die gezondenen ... dat zijn wij allemaal, zonder uitzondering. Ieder van ons roept Hij bij name, roept Hij bij zich, en wordt gezonden. Ieder naar zijn of haar specifieke roeping, met zijn of haar expliciete gaven. Maar állen worden en zijn we gezonden. Of het nu naar steegjes is in steden, in woonzorgcentra of ziekenhuizen, of zelfs als patiënt op het ziekebed ... állen zijn we geroepen. Om biddend en handelend de liefde Gods het eerste en het laatste woord te geven.

Laten we bidden

Heer Jezus,
maak ons tot instrument
van Gods liefde en vrede.
Leef door ons heen.
In uw naam.
Amen.

Veel zegen over deze zondag,
kris

Reacties

  1. Wat goed, Kris, dat u ook de mensen op hun ziekbed niet vergeet. Ook zij kunnen een arbeider zijn in Gods oogst door te bidden en hun lijden op te dragen aan de Heer. Dat geldt trouwens voor ieder die wat ouder wordt, ook voor mij.

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten