2e paaszondag - B

TOMAS' BEKERING: GELOOF IN BARMHARTIGHEID

Onderstaande overweging is van de hand van aartsbisschop Vincenzo Paglia

Deze tweede paaszondag is gewijd aan Gods barmhartigheid. Hij werd ingesteld door Johannes Paulus II op aanwijzing van de Poolse Faustina Kowalska, een religieuze die sinds 1931 de devotie voor Gods barmhartigheid verspreidde. Het waren verschrikkelijke tijden voor Europa, dat op de drempel van de Tweede Wereldoorlog stond, en deze zuster begreep de nood die er was aan barmhartigheid. Ze drong erop aan dat de zondag na Pasen werd gewijd aan de barmhartigheid. Ze zei: 'In de dood en de opstanding van de Heer heeft Gods barmhartigheid haar hoogtepunt, haar vervulling bereikt.'

Het evangelie volgens Johannes neemt ons mee naar de avond van Pasen en naar de avond acht dagen later. Elke zondag keert de Verrezene weer onder zijn leerlingen. Ze hadden moeite om Hem te herkennen, zoals ook ons zo vaak overkomt, benomen als we zijn door onszelf, door onze gedachten en door onze hardvochtigheid.

De verrezen Jezus toont de wonden van zijn lichaam. Dat is het teken dat de ogen van de leerlingen opent. De verrezen Jezus is getekend door wonden. Als een verwijzing naar de vele gekruisigden tot op vandaag. Hij, de barmhartige, laat zich verwonden door de schreeuw van de armen. Met zijn verrijzenis neemt Hij de wonden van de mensen op in zijn eigen lichaam. Zo is het ook voor de kerk: een gemeenschap van leerlingen die door de Verrezene is gezonden om te vergeven, om te genezen, om het hart te ontwapenen.

Dat is de weg van barmhartigheid die de Heer onophoudelijk blijft bewandelen. Acht dagen later keert Hij terug, komt onder ons en spreekt ook tot dat deel van Tomas dat in het hart van ieder van ons aanwezig is. Jezus herhaalt de vredesgroet: 'Vrede met u'. En Hij wendt zich onmiddellijk tot Tomas en nodigt hem uit om zijn wonden met diens handen aan te raken. Hij voegt eraan toe: 'Wees niet langer ongelovig, maar geloof.' Daarop belijdt Tomas zijn geloof: 'Mijn Heer, mijn God.' Het 'gezien hebben' duidt op een intense blik die het mysterie van dat doorboorde lichaam begrijpt. Dit is het fundament voor de generaties die zich vanaf dat moment tot vandaag bij de groep van elf zullen voegen.

Wat betekent het de gelukzaligheid van het geloof zonder te zien? Het verhaal van Tomas suggereert dat het geloof vanaf dat moment niet meer voortkomt uit het zien van Jezus zoals de apostelen Hem zagen, maar uit het luisteren naar het evangelie en uit het aanraken van de wonden van het verrezen lichaam van Jezus.

Laten we bidden

Heer Jezus,
help ons om de wonden van anderen
te zien en te genezen,
zoals U dat deed met uw eigen lichaam.
Laat ons groeien door het luisteren naar uw evangelie
en door U te ontmoeten in het gebrokene,
met het aanraken van uw wonden.
In uw naam.
Amen.

Geliefde mensen, moge onze harten worden verlicht door de liefde van Jezus, zodat we zijn wonden kunnen zien in anderen, en hen met dezelfde tedere zorg en genezing kunnen omhelzen zoals Hij het ons getoond heeft.
Een mooie zondag.
Met een genegen groet,
kris


Vragen om mee op weg te gaan

Welke rol speelt het aanraken van de wonden van Jezus in het versterken van mijn geloof en begrip van zijn barmhartigheid?

Op welke manieren kan ik de barmhartigheid van God belichamen door mij  toe te wijden aan het verzorgen van de gekwetsten in onze samenleving?

Reacties

  1. Beste Kris, mag ik vragen waar je je tijd, je energie en je diepgang vandaan haalt om dagelijks zeven dagen op zeven deze mooie website te verzorgen; zowel rijk voor het oog als voor haar inhoud?
    Bewonderenswaardig!!
    Carl.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Dag Carl,
    dank om je bericht.
    Wat tijd betreft: soms is er tijd, soms niet. Als deze er niet is gebeurt het vaak 'tussen de soep en de patatten'. Tussen al het andere door ... Geeft soms wat stress, maar cava hoor.
    Wat de energie betreft: valt wel mee. Ik heb gelukkig niet veel slaap nodig. In de vroege uurtjes na m'n ochtendgebed, is m'n geest het meest 'helder', wat gepaard gaat met innerlijke energie.
    Wat de inhoud betreft: ik probeer m'n binnenkant te verzorgen. Zelf voel ik me daarin vaak een knoeier, maar ik geloof dat God groter is dan ons geknoei. Ik tracht de site met haar inhoud te zien als iets niet van mij. Maar of mijn overgave aan de Heer zo zuiver is ... dat weet ik nog zo niet. Ik doe m'n best ;-).
    Mooie zondag, kris

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Geknoei dat kan ik wel zeggen behalve als de overweging van bisschop Paglio is

      Verwijderen
  3. Je doet heel goed je best Kris ! dankjewel !!!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Bedankt Kris, kon ik maar een beetje van uw geloof hebben !

      Verwijderen
    2. ik kan niet zonder de dagelijkse bijbelcitaten dat is mijn rugzak niemand doet mij wat aan. Vrede zij u, Ans

      Verwijderen
  4. Ik ben geraakt, ontroerd en stil………
    Licht was ons aanraakt op deze zonnige zondagmorgen…….
    Soms komt de genade, barmhartigheid en vredevol gevoel heel dichtbij……
    Nog meer er zijn voor de meest kwetsbare ouderen die niet meekunnen in onze digitale wereld.




    BeantwoordenVerwijderen
  5. Kris, geweldig elke dag de lezingen en de toelichten hierop het geeft mij rust en vertrouwen dat we allemaal hoe groot of klein gelovig dat we Gods kinderen zijn en allen op pad zijn naar zijn heerlijkheid!
    Ik wens je veel Geestelijke kracht zodat je ons blijft inspireren en allen die hierop als anoniem of met naam ook weer andere weet inspireren en te bemoedigen!
    Alsnog heel veel dank allen!

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Ik kan niet anders dan beamen wat jullie schrijven. Hartelijk dank jullie allen. Het bijbelcitaat en jullie reacties zijn als de zon die de zaadjes, die de Heer in mijn hart gelegd heeft, doen groeien. Ik wens jullie allen een vrede-en vreugdevolle zondag.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Ik dacht aan Thomas , hoe moet hij zich gevoeld hebben wanneer de eerste keer Jezus komt, en Hij is er niet !! Verlaten , verontwaardigd , wat heb ik misdaan , iedereen was er , behalve ik, waarom mocht ik er niet bij zijn ? . Dan denk ik dat we op dat moment Jezus mogen uitdagen zoals Thomas deed , laat het mij nu ook maar eens zien . Jezus moet ergens blij zijn geweest met zijn reactie , want dan wordt Thomas de grote uitverkorene , prachtig hoe God ons soms uitdaagt, en ons dan meer dan normaal zegent .

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Er is geen duidelijke visie op actuele problemen zoals gender, abortus, euthanasie....enz een grote laksheid hier in deze blog

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten