dinsdag in de 4e paasweek

DE HAND VAN GOD

Beste mensen, zomaar een vraag vooraf aan hetgeen ik vertellen wil. Hebben jullie het ook wel eens meegemaakt dat er naar aanleiding van de lezingen een bepaald woord uitspringt? Een woord dat beroep op je doet, een woord dat aan je trekt. Wat me vandaag overkwam was wel heel bijzonder. Zowel in de eerste als in de tweede lezing sprong er hetzelfde woord uit, tot driemaal toe. Ik citeer de zinnen uit beide lezingen.

In Handelingen 11,21 lezen we vandaag:
De hand van de Heer steunde hen, zodat veel mensen tot geloof kwamen en zich bekeerden tot de Heer.

In Johannes10, 28 lezen we:
Ik geef ze eeuwig leven: ze zullen nooit verloren gaan en niemand zal ze uit mijn hand roven. Wat mijn Vader mij gegeven heeft gaat alles te boven, niemand kan het uit de hand van mijn Vader roven.

Zomaar wat gedachten. In het eerste citaat betreft het de vraag aan wie de verkondiging van het geloof door mensen gedaan zou moeten worden. Uit het vervolg blijkt dat dit niet alleen aan de Joden moet gebeuren, maar ook aan de Grieken. Dat blijkt een nieuw inzicht te zijn, door de hand van de Heer gegeven. Typisch dat er niet staat door het woord van de Heer, maar door de Hand van God die hen ondersteunt. Ze worden bijgestuurd.

Het tweede citaat uit het Johannes-evangelie betreft al degenen die bij de kudde van Jezus horen en naar zijn stem luisteren. Ze zijn Hem zo dierbaar en ze volgen Hem van ganser harte, voelen zich intens veilig bij Hem. En ‘weten met hun hart’ dat ze ook door de Vader, waarmee Jezus één is, beschermd worden. Weer dat diepmenselijke, en tegelijk goddelijke beeld van de hand.

De hele Bijbel staat vol woorden die iets uitleggen met woorden, maar ook vol lijfelijke beelden.

Nooit zullen we een beeld kunnen vormen van God, maar Hij is in Jezus toch een menselijk beeld geworden. Wij allen zijn beeld van God met handen om te geven en te ontvangen, oren om te horen en naar anderen te luisteren, ogen om te zien en gezien te worden, een stem om te spreken, een hart om te beminnen en bemind te worden, een huid om aan te raken en aangeraakt te worden.

Laten we bidden

Goede God,

wij kennen U door het beeld van Uw Zoon. U spreekt ook door de stem van uw Zoon, de eeuwen door. Wij danken U dat wij het werk mogen zijn van uw handen, door het leven gekneed en gevormd, zoals Jezus zelf gekneed en gevormd is op mensenmaat, met onnoemelijk veel lijden, met een lichaam zoals wij. Het mysterie is te groot om te bevatten. Wij zijn er ons van bewust dat uw handen, handen van liefde zijn, en dat uw  handen ook ons leven vormen. Dit zoals Jezus die één is met U, erdoor gevormd is. Wij danken U dat de afdrukken van uw handen in ons vlees geschreven zijn. Ze vormen ons om tot een prachtig beeld. Dank U dat U ons geschapen hebt.
Amen

Beste mensen, de nieuwe dag ligt voor ons. Gebruik al je zintuigen vandaag met het diepere beeld van de niet af te beelden God die toch in mensen mag worden uitgedrukt.
Ricky Rieter


Suggesties om te overwegeng dat je uit Gods hand voortgekomen bent

Herken je de hand van God ook in jouw leven? Ben je blij dat je uit God voortgekomen bent? Kun je dat geloven? Zijn er ook momenten in je leven waarin je niet begrijpen kon dat de moeilijkheden waarin je misschien terechtgekomen bent je deed afvragen wat God daarmee te maken heeft?

Maak het stil in jezelf en leg je hand op je hart, en geef jezelf zoals je bent over aan onze liefdevolle Vader, die nooit laat varen het werk van zijn handen.

Reacties

  1. Inderdaad Ricky, het overkomt mij ook regelmatig dat ik denk: “heb ik daar altijd overheen gelezen? Het is een mooie gedachte dat wij door hem gemaakt zijn uit liefde. Maar ook de gebroken mens is gemaakt door Zijn Hand. Daarbij denk ik vaak aan de grote liefde die mijn zusje (een kindje met het syndroom van Down ) zo gul aan iedereen heeft uitgedeeld.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hartelijk dank Ricky!
    Ja sommige momenten bij het lezen in de Bijbel zijn er Woorden welke me diep treffen !
    Ik ben de Weg ,de Waarheid en het Leven " !
    Maria Magdalena die haar 'Rabboeni" herkent !
    Het verhaal van 'De verloren Zoon '! Vergeving !
    Daarin herken ik Zijn Handen ,die me méér en méér zachtjes leiden naar Zijn Vader !
    Ik vraag jou uw handen (fictief ;;) )op mij te leggen om met iemand de gepaste woorden te vinden tot verzoening met tact en vooral met respect en liefde !
    Dank daarvoor m.a;w
    'Bid voor mij "!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Lieve Jacqueline, met 'mijn handen op jouw hoofd', vraag ik om Gods rijke zegen over je leven, hoe dat ook geweest is. Je bent een gezegend mens. Moge ook jou alles vergeven worden door Hem die ook jouw 'Rabboeni' is. Roep Hem aan onder die naam van Hem die in onze wereld gekomen is juist om te vergeven en heel te maken, wat gebroken is. En voel je getroost door zijn eindeloze, onuitputtelijke liefde waar geen grenzen aan zijn. En dank Hem ervoor.

      Verwijderen
  3. Ja, dank je wel Ricky! God laat nooit varen het werk dat zijn handen begon. Dat heb ik in mijn leven zo dikwijls mogen ondervinden. Daar ben ik zo dankbaar om! Madeleine

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Zo dankbaar Ricky
    ! Ook ik vraag Hem voor jou volledige genezing
    en moge Zijn Licht jou ook doen stralen !

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten