3e paaszondag - B

ZENDING EN GETUIGENIS

Vandaag zegt Jezus tot dat bange groepje dat ze naar buiten moeten gaan, naar álle volken, zonder onderscheid. Om te getuigen van het evangelie, het goede nieuws van verlossing dat bestaat in bekering als vrucht van het zich wenden naar God en het vergeving krijgen van de Heer. 'Jullie zullen hiervan getuigenis afleggen'. Zo zendt Hij hen.

Zijn wij, jij en ik, nu ook daartoe gezonden?

Heel zeker. Er bestaat geen twijfel over. De Kerk is missionair, uitdragend, en al wie lid van haar is draagt deze zending in zich.

Graag neem ik u mee naar de tijd van Franciscus van Assisi. We zijn in de 13e eeuw. Tegen het einde van zijn leven trok Franciscus zich vaak terug in kluisjes of plekken van eenzaamheid in de natuur. Daar dacht hij na over zijn Orde waar inmiddels duizenden broeders waren bij aangesloten. Hij dacht na over zijn eigen roeping die gepaard ging met vaak dorre perioden wat betreft zijn 'godsontmoeting'. Hij vocht op die plekken van aanzaamheid een hele strijd uit.
Dit is mooi en diepgaand neergeschreven in een wat ouder boekje door de Franse minderbroeder Eloi Leclerc, met als titel 'Wijsheid van een arme'. In een vorige uitgave noemde het 'De nacht van de poverello'. Helemaal op het einde van het boekje vindt er een gesprek plaats tussen Franciscus en broeder Tancredo. Ik citeer:

'De Heer heeft ons gezonden om de mensen het evangelie te brengen. Maar heb je er reeds over nagedacht, wat dat is? Een mens het evangelie brengen, dat is hem zeggen: ook van u houdt God in de Heer Jezus. En hem dat niet alleen zeggen, maar het ook werkelijk menen. En het niet alleen menen, maar zich met die mens zo gedragen, dat hij voelt en ontdekt, dat er in hem iets bestaat dat gered is, dat groter en edeler is dan hij dacht, en zo tot een nieuw zelfbewustzijn ontwaakt. Dát is hem de goede boodschap melden. Je kan het niet, zonder hem je vriendschap aan te bieden. Een werkelijke, belangloze vriendschap, zonder neerbuigende vriendelijkheid, maar die bestaat in een diep vertrouwen en diepe achting.
We moeten naar de mensen gaan. Het is een delikate taak. De wereld van de mensen is een onmetelijk slagveld voor rijkdom en macht. En teveel lijden en wreedheid verbergen hun Gods gelaat. Als we naar hen gaan, mogen we hun vooral niet voorkomen als een nieuw soort mededingers. We moeten onder hen staan als de tot vrede gekomen getuigen van de Almachtige, mensen zonder begeerten en zonder minachting, die in staat zijn werkelijk hun vrienden te worden. Het gaat over een vrienschap die hun laat aanvoelen dat God van hen houdt en dat Jezus Christus hen verlost heeft.'
De zon was achter de bergen verdwenen. Plotseling was het koeler geworden en er was een wind gaan waaien, die de bomen schudde. Bijna was het nacht en overal klonk ononderbroken het gesjirp van de krekels.

Schoon toch. Met veel inhoud.

Wanneer wij nadenken over onze christelijke zending anno 2024, kan deze tekst ons veel leren.
Het uitdragen van het evangelie gaat hand in hand met het bieden van échte vriendschap. Geen oppervlakkige wollige vriendschap, maar een diepgewortelde, oprechte band vanuit je eigen relatie met de Heer en gebaseerd op diep respect voor ieder. We moeten niet naar anderen gaan als superieure wezens, maar als medereizigers op dezelfde weg; nederig en bescheiden, zonder arrogantie of minachting. Het gaat over drager zijn van Gods vrede, en deze uitdragen, ervan getuigen door daad en woord.

Persoonlijk geloof ik heel sterk dat je eigen godsrelatie het hart is van dit alles. Je kan maar drager en uitdrager zijn van Gods vrede wanneer je deze zelf draagt als gevolg van je eigen leven 'in Christus'. Hijzelf zal zijn vrede door jou heen uitdragen in de wereld. Hij met jou, jij in Hem. Een beleving waarvan de innerlijke schoonheid alle menselijke grenzen overstijgt wat betreft het verwoorden ervan.

Laten we bidden

Heer Jezus,
geef ons de moed uit onze zetel te komen.
Vul ons met uw Geest,
zodat we vrienden worden voor anderen,
dragers van uw liefde,
uitdragers van uw vrede.
Moge ons leven een blijde getuigenis zijn
van uw genade en kracht.
Tot eer van onze algoede God.
In uw naam.
Amen.

Geliefde mensen, laat ons fris en blij getuigen zijn van Gods goede boodschap. Meer dan ooit heeft onze wereld dorst naar vrede en recht.
Een mooie zondag!
kris


Vragen om mee op weg te gaan

Op welke manieren kan ik echte vriendschap aanbieden aan anderen als een uitdrukking van het evangelie?

Hoe kan ik persoonlijk werken aan Gods vrede in de wereld rondom mij?

Reacties

  1. Patrones van de missies is Theresia van Lisieux, ze is in de Karmel

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Heilige Theresia is mijn lieveling heilige !
    Een mooi gebed tot haar is o.a. dit
    'un Amour ardent pour Dieu et tout homme dans les petites choses de chaque jour !'
    Zoals je ons leert Kris "Je eigen godsrelatie is het hart van dit alles !

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Mijn marokkaanse hulp gaat 1x per jaar haar oude moeder opzoeken ze moet geld lenen om de dure vliegreis te kunnen betalen,omdat ze ook scholen poetst moet ze daarom in de lange schoolvakantie,en in Marokko is alles duur en verwacht haar familie haar gulheid. Ik wou maar zeggen,blijf de nood zien om je heen. Fijne Zondag

      Verwijderen
  3. Hoe kan ik persoonlijk werken aan Gods vrede in de wereld rondom mij? Lang heb ik hier al over gepiekerd. Tot onlangs, tweemaal naeen, iemand me iets zei...... Dus ik draag het toch uit. Soms zoekt een mens het véél te ver. En dat allemaal omdat ik een goede tijd geleden herbegonnen ben met wat meer complimenten tegeven rondom mij. Het heeft zo'n verrassend positief effect. Fijne zondag allemaal

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten