maandag in de 3e paasweek

STILTE ALS LEERMEESTER

Vandaag lezen we dat men op zoek was naar Jezus. We lezen dat trouwens op meerdere plaatsen in de evangelies. Jezus verwijderde zich vaak van de mensen en zocht de eenzaamheid op. Dat de mensen Hem zochten was soms een aanleiding om zijn afzondering te onderbreken, maar gewoonlijk trok Hij zich daadwerkelijk wél terug. ‘Naar de overkant’‘in het gebergte’‘geheel alleen’

Ik denk dat het goed is Jezus hierin te volgen, om – in Hem – met regelmaat voor het Aangezicht van de Vader te komen; Hem van wie wij het leven ontvangen, Hem die de diepste zin is van ons bestaan, de bezieler van ons leven.

Velen van ons verlangen met regelmaat te bidden. En, wat menselijk is, we verlangen naar vrede in ons gebed, naar gevoelens van ‘rust’ in de Heer. Maar heel wat mensen leven wat dat betreft met een soort frustratie: de rust in het gebed ontbreekt, de vrede al evenzeer. En al snel worden de gebedsmomenten ingekort, of nog erger: men houdt er gewoon mee op. Wat jammer is.

Wantrouw hen die beweren dat je pas écht hebt gebeden wanneer je tijdens het gebed gevoelens hebt ervaren van vrede en vreugde, een ervaring van een soort innerlijke (of zelfs uiterlijke) alleluia-trance ingegeven door de Heer. Ja, wantrouw hen die beweren dat je gevoelstoestand de norm is van je goed of minder goed bidden. In wezen heeft gebed niets met gevoelens te maken. Nergens zegt Jezus: ‘uw gevoel heeft u gered’. Altijd zegt Hij: ‘uw geloof heeft u gered’.

Geloof niet bedoeld als enkel een belijdenis met de lippen, maar als act van overgave aan God. Fijne gevoelens in dit gebeuren zijn leuk, klinkt aanlokkelijk, maar in wezen zijn ze absoluut niet belangrijk. Het gaat er in ons gebed om met open handen (hart) voor God te staan, je innerlijk leeg makend, nederig, vol toewijding. De kern van het christelijk gebed is dat Jezus in je bidt; met je, door je, en wel in de gave van Gods Geest die reeds in ons is gelegd bij ons doopsel.

Stilte (als het kan dagelijks langdurige stilte) zal je leiden in de woestijn van de ontmoeting. De stilte is immers de bedding bij uitstek om Gods genade in al zijn helderheid te kunnen ontvangen.

Bij Thomas Merton lezen we: ‘Wanneer ik heel stil ben en het meest mezelf, is Gods genade helder en heb ik geen oog voor iets anders. Wat willen we nog meer dan in rust en vrede verwijlen in dit alles betoverende wonder van Gods genade voor ons?’ (Search for Solitude: Pursuing the Monk’s True Life 1996, blz. 35)
Ja, in de stilte zullen we in genade leren dat God ons Al is.

Begrijp dus dat dit gebeuren zich niet afspeelt op het niveau van je gevoelens, maar wel in de kern van je ziel waar God – in Christus – je omvorming in Hem wil bewerkstelligen.

Laat ons niet zozeer bidden als wel gebed worden.

Laten we bidden

Heer,
neem ons op in U
en breng ons voor het aanschijn van de Vader,
opdat wij met U in de liefde van de Geest
mee mogen tafelen aan de maaltijd van het leven.
Geef dat wij zo deze dag mogen doorgaan,
onze taken verrichtend,
de anderen ontmoetend,
vanuit uw stilte in ons.
In uw naam.
Amen.

Geliefde mensen, moge de stilte ons hart beschikbaar maken voor het waaien van de heilige Geest, die ons ten diepste zal leiden in onze overgave aan de Heer.
Een vredevolle maandag.
Genegen, kris


Vragen om mee op weg te gaan

Wat kan ik concreet doen om meer stilte in te bouwen in mijn gebedsleven?

Wat betekent het voor mij om met open handen en een nederig hart voor God te staan tijdens het gebed?

Reacties

  1. Een beetje vroeger opstaan,, dan is het nog stil en slapen de mensen nog

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik onthou dat men in de stilte van gebed en meditatie geen 'goed gevoel' moeten verwachten !
    Maar wél met de deur van ons hart wijd open Hem binnenlaten !
    Hij leidt dan ons doen en laten
    ,niet 'mijn wil maar Uw Wil geschiedde Heer !
    Met veel vallen en weer opstaan ... tot 't einde van ons aards leven !
    Toch soms al proevend door de stilte in ons van het "Hemelse" !
    Gezegende dag aan allen met genoeg 'stille momenten !

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Stilte vinden kan ook in een kerk die meestal leeg staat, zo zie je hoe Christus er eenzaam en verlaten hij nu is in onze moderne wereld

      Verwijderen
    2. Soms ben ik heel alleen in een kerk en dan denk ik hoe is dat mogelijk dat Christus zo verlaten is in onze moderne wereld

      Verwijderen
  3. Gebed worden, het raakt mij ten diepste.....

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Stilte tijdens het gebed zelf... misschien na de lezing van de bijbeltekst, een bewust stiltemoment inbouwen, alles in je laten opkomen... gewoon zijn, zonder meer... de antwoorden op de gestelde vragen in je laten opborrelen...

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten