vrijdag in de paasweek

DE HEER ONTMOETEN IN HET ALLEDAAGSE
(Bij Joh 21, 1-14)

‘Gooi het net uit aan de rechterkant van het schip,’ riep Jezus, ‘dan lukt het wel.’ Ze wierpen het net uit, en er zat zo veel vis in dat ze het niet omhoog konden trekken. De leerling van wie Jezus veel hield zei tegen Petrus: ‘Het is de Heer!’

Wij hebben wel eens de neiging om de Heer te gaan zoeken in het buiten-gewone, alsof Hij zich enkel of vooral zou openbaren buiten het alledaagse leven.
Het evangelie van vandaag toont aan dat Jezus zijn aanwezigheid openbaart in het alledaagse, in onze dagelijkse bezigheden, in de gewone dingen van elke dag, in de dingen waarmee we bezig zijn. Dáár mogen we onze netten uitgooien. We hoeven Hem echt niet ver te zoeken. Hij is gewoon daar waar we zijn.

Wie de levenskunst verstaat God aanwezig te weten in de kleine dingen van elke dag, zal deze kleine dingen als grote dingen ervaren, omdat hij ze zal beleven als gekregen God, met de liefdevolle uitnodiging Hem in al die dingen en mensen te eren, en wel in de liefde van Christus.

Onze dagelijkse maaltijden, onze omgang met partner of kinderen, medezusters- of broeders, onze arbeid thuis of elders, onze zorg voor de medemens, ons gemeenschappelijk en persoonlijk gebed, onze eigen kwetsbaarheid, lijden of broosheid, de pracht van de natuur, onze vriendschap of omgang met zoveel mensen, enz… in dit alles openbaart God zich, geeft Hij vruchtbaarheid, én appelleert ons om lief te hebben.

Ja hoor, Hij is er. Op elk moment, op elke plaatst waar je vandaag zult zijn.

Zie en bemin. Gooi op zijn woorden je netten uit. Anders gezegd: leef.

Laten we bidden

Vader,
moge uw Geest
ons ziende maken voor Christus
opdat wij in Hem U mogen verheerlijken
door uw liefde te bezingen
naar allen en alles.
Om deze genade bidden wij U,
in Christus, onze Broeder en Heer.
Amen.

Geliefde mensen, moge elke stap die je vandaag zet doordrongen zijn van het gelovig besef dat de Heer zichzelf openbaart in de alledaagse momenten van het leven. Laat de eenvoudige handelingen en ontmoetingen van vandaag een bron van vreugde en verbondenheid met Hem zijn. Gooi je netten maar uit en zie hoe Hij overvloed schenkt aan liefde en genade. Leef in het besef dat Hij aanwezig is in elk moment, en laat je hart vervuld worden met zijn liefdevolle aanwezigheid.
Een gezegende vrijdag, kris


Vragen om mee op weg te gaan

Hoe kan ik me meer bewust worden van de aanwezigheid van God tijdens de maaltijd, mijn werk, mijn omgang met anderen, ...?

Welke kleine dingen doorheen de dag kan ik beschouwen als grote tekenen van Gods liefde?

Reacties

  1. Een heel mooi evangelie. Hoe je het ook verstaat, de Heer is er altijd. Of de leerlingen nu weer hun oude beroep opnamen - vissen - omdat ze het met Jezus niet meer zagen zitten - Hij was dood - of als zij nu op missietocht gingen, in beide gevallen - door de evangelist bewust zo geschreven als een verhaal met een dubbele bodem - is de Heer daar. Als het werk niet meer gaat - vissen - of ons apostolaat brengt niets op - de mensen komen niet tot geloof, de vissen bijten niet - daar staat de Heer op de oever van de eeuwigheid toe te kijken. Hij ziet ons zwoegen - wat het ook is - en Hij schenkt ons vis en brood - Zijn aanwezigheid. Zoals Kris zegt, we mogen Hem altijd ontmoeten, ook in het alledaagse en juist in het alledaagse. Het kan soms moeilijk gaan in het leven. Ik denk aan Gilberte in ons WZC. Veertien dagen geleden verloor ze haar echtgenoot die ook in het WZC verbleef met haar, dinsdag verloor ze haar zoon die in een operatie bleef. Hier moet ik heel voorzichtig bij haar aanwezig proberen te zijn, luisteren, gewoon er zijn. Maar ook hier is de Heer niet ver van haar en haar beproefde familie. Zelfs de man van Gilberte en ook haar zoon zelf zijn niet ver. De H. Elisabeth van de Drie-eenheid zei ooit dat de hemel ook ons hart is - dat heb ik ooit van Kris gehoord en goed onthouden.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dag p. Daniël.
      Ik bid samen met u voor Gilberte in het wzc waar u ook bent en voor haar familie. Dat ze de hoop mag hebben dat haar dierbaren goed terecht zijn gekomen. Dat God hen en haar in zijn grote liefdeshart mag opnemen en haar de moed mag geven om verder te gaan. Al vissend, de rest van haar dagen.
      Amen

      Verwijderen
  2. Het is niet vreemd dat het net 'de leerling die van de Heer houdt' is die Jezus herkent. Hoe meer we de Heer Jezus lief hebben, hoe meer Hij zich in de alledaagse gewoonheid van onze bezigheden zal kenbaar maken en hoe gemakkelijker het wordt dat ook wij Hem zullen herkennen in ons dagelijks bezig-zijn. Het wonder van de overvloedige visvangst zal bij al die apostel-vissers ook de herinnering levendig maken aan die andere keer dat zij zoveel vis hadden gevangen waar dat het begin betekende van hun 'roeping'. Worden ze nu opnieuw geroepen, nu ze uit ontzag en opperste verbazing nauwelijks nog durven spreken met de Verrezen Heer? Prachtige lezingen toch in deze octaaf van Pasen, Alleluja!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Dank U Heer voor Uw levensadem elke nieuwe dag , voor elke nieuwe kans die u ons geeft om verlangend te mogen uitzien naar uw genade, om vissers van mensen te kunnen worden.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Toen in mijn jeugdjaren de ontsteltenis de top had bereikt, toen stond Jezus aan mijn bed en boog zich over mij. Zijn vrede stilde de storm in mij. Ja Heer Jezus, Gij leeft! Hij leve, Jezus is Heer en Hij leeft! Zo dankbaar…Madeleine

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten