Aankondiging van de Heer

WEDERKERIGE LIEFDE
(bij het hoogfeest van de Aankondiging van de Heer)

God bezocht Maria via zijn engel. Wat een gebeuren! En dan nog wel met de aankondiging dat zij de Zoon van de Allerhoogste zou dragen. Onvoorstelbaar, maar waar. Eerst was er schrik, huivering, vragen, maar uiteindelijk zei Maria wel ‘ja’ tot de engel, wat een heus scharnierpunt zal worden in de geschiedenis.

Hoe komt het dat Maria ‘ja’ zei? We zouden als volgt kunnen samenvatten: ‘Als God er is voor mij, ben ik er voor Hem.’ Wederkerige liefde noemt men dat. Liefde roept op tot liefde. Liefde wekt liefde.

Ook al zijn wij fysiek niet uitgekozen, zoals het bij Maria wel het geval was, om Jezus te dragen en te baren, in wezen zijn we wel uitgenodigd tot hetzelfde ‘ja’. God komt niet anders tot ons dan Hij tot Maria is gekomen. In zekere zin vraagt God ook aan ons: ‘Ben je bereid de Heer te dragen, en te baren voor de mensheid?’

God kiest ieder van ons, Hij kiest u, Hij kiest mij, en spreekt ieder aan bij onze naam, heel persoonlijk, zeer gericht. Niet een enkele keer, maar dagelijks, voortdurend, als een gebed, of een liefde, zonder ophouden. God vraagt. Hij roept. Hij appelleert. Hij spoort ons aan tot een persoonlijke keuze.

Misschien is er in eerste instantie ook die angst, de huivering, de vragen. Dat weet God ook, Hij weet het meer dan we het zelf weten. Maar God vraagt nooit wat onze krachten te boven zou gaan.

Van belang is ons gebed te plaatsen in het tedere waaien van de heilige Geest.  ‘Ja’ zeggen tot God is geen krachtpatserij van een individu los van God. ‘Ja’ zeggen tot God is gaan staan in het zachte vuur van de Geest die God in ons heeft gelegd bij ons doopsel. Het is het diepe verlangen naar God, als vrucht van de inwoning van de Geest, toelaten. Het is dit verlangen koesteren, het laten groeien, om het tot stuwing te laten zijn in onze overgave aan God.

In de overgave zullen we Gods kracht ontvangen geheel ‘ja’ te kunnen zeggen aan Hem. Jezus, door God gebaard in ons hart, zal ons in zijn eigen ja-woord trekken opdat ons ja-woord zal gebeuren vanuit zijn ja-woord tot de Vader. Ons ‘ja’ zal gebeuren in Jezus’ naam, vervuld van zijn liefde tot zijn Vader en tot de mensheid.

Geliefde mensen, als de wereld naar iets dorst heeft, is het naar mensen die ‘ja’ zeggen; ‘ja’ tot God.

Laten we ons verbinden met de heilige Geest in ons, moge Hij ons hele zijn vervullen met Gods liefde, opdat we, staande in het ja-woord van de Zoon, instrumenten mogen worden van Gods goedheid voor de mensheid.

Paus Franciscus vraagt ieder jaar opnieuw ter gelegenheid van dit hoogfeest de wereld toe te wijden aan het Onbevlekte Hart van Maria. Laten we ons bij deze gebedsketen aansluiten. Moge, op voorspraak van Maria, de wapens zwijgen, moge het goede gesprek op gang komen. Moge er opnieuw Vrede zijn. Bidden wij voor Oekraïne, voor Rusland, voor het Heilige Land, voor al die plaatsen waar de vrede bedreigd wordt en waar Gods liefde geschonden wordt.

Laten we bidden

Maria, goede Moeder,
wij wijden de Kerk en de hele wereld toe aan U.
Neem ons als uw kinderen bij de hand
en breng ons in de genade van uw Zoon,
in het vuur van de heilige Geest,
in de wil van de Vader.
Moge er vrede zijn in onze harten,
vrede in onze families en gemeenschappen,
vrede tussen landen en volkeren.
Maria, bid voor ons.
Amen.

Geliefde mensen, laten we deze dag starten met het besef dat wij - net als Maria - uitgenodigd worden om 'ja' te zeggen tot God ins ons leven. Moge de Geest hierbij ons hart in beweging zetten.
Een genadevolle hoogdag,
kris


Vragen om mee op weg te gaan

Ben ik me ervan bewust dat God mij heel persoonlijk bezoekt, aanspreekt en uitnodigt zoals Hij dat deed bij Maria?

Wat betekent het voor mij Kerk en wereld toe wijden aan Maria, zoals paus Franciscus vraagt?

Reacties

  1. Laten we luisteren , bereid zijn en ja zeggen , zodat we zwanger kunnen worden van Zijn liefde, zodat we in al onze kleinheid, ons leven kunnen toewijden aan anderen, want voor God is niets onmogelijk. Ave Maria.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Bond zonder naam. Zonder Christus als centrale persoon

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Inderdaad zal bond zonder naam nooit de naam van God gebruiken. Antichrist?

      Verwijderen
    2. Het zijn spreuken om zoveel mogelijk mensen te bereiken. (Geinspireerd door ons geloof)

      Verwijderen
    3. 'Niet ieder die tegen Mij zegt: Heer, Heer, zal binnengaan in het Koninkrijk der hemelen, maar wie de wil doet van Mijn Vader, die in de hemelen is.'
      Beste anoniem van 8:27: Mediteer hier eens over.

      Verwijderen
    4. Bovenal bemin een God dat is het voornaamste gebod, dus eerst de naam van God

      Verwijderen
    5. Bond zonder naam wil een nieuwe universele waardenreligie creëren zonder de naam van God, Christus

      Verwijderen
    6. Een naam die boven alle namen is

      Verwijderen
    7. Je kan uw naaste niet beminnen als je God niet liefhebt , dat moet Kris wel weten

      Verwijderen
    8. Ons kruisteken zegt dat wij alles doen in de naam van de Vader, Zoon en H. Geest.

      Verwijderen
    9. Dus geen bond, kerk zonder naam

      Verwijderen
  3. De cirkel is rond. De eerste antifoon in ons brevier zegt: 'Toen de volheid van de tijden gekomen was, heeft God Zijn Zoon gezonden, geboren uit een vrouw, opdat wij de rang van zonen zouden verkrijgen'. Joh. 1, 12 zegt dat ook op Kerstmis: 'Aan allen die Hem wel aanvaardden, gaf Hij het vermogen om kind van God te worden'. Jezus heeft dat proberen waar te maken, door prediking en wondertekenen. Hij heeft ons mee wil zuigen in Zijn diepste wezen: dat Hij HET kind van God is, de Zoon. Dat is niet gelukt. Dan heeft Hij het maar gedaan op het kruis: ons allen in Zijn uitgestrekte, vastgenagelde handen ingesloten in Zijn hart en ons stervend meegetrokken naar de Vader. Dat was de 'Versöhnung', de VERZONING. Daar werden we echt kind van God MET Hem. Het is bevestigd in de verrijzenis. Het duurt dus voort.
    Ook twee fiats vandaag: - tweede lezing: Jezus zegt als Hij in de wereld komt: 'Hier ben Ik, Ik ben gekomen, o God, om Uw wil te doen'.
    - Evangelie: Maria zegt 'ja' op de vraag van de engel of zij de moeder wil worden van Gods Zoon.
    Wij mogen dat ook doen: met Jezus en met Maria elke dag zeggen: 'Heer, hier ben ik, doe maar met mij wat U van mij verlangt deze dag'.
    Wordt zo de wereld niet beter? Wordt zo de wereld niet een stukje hemel? Is dat niet de wereld toewijden aan God en Maria?
    Er is nog zoveel onrecht in de wereld omdat wij de anderen en ook onszelf niet zien in hun en onze hoogste waardigheid: dat wij allen kind zijn van God.
    Gisteren zag ik een reportage van Vranckx over de Koerden in Syrië. Die mensen hebben geen drinkbaar water omdat de Turken een stuwdam afsluiten. En wat doet Rusland Oekraïne niet aan? En Israël Gaza? Het is tijd om de wereld door Maria aan God toe te wijden. En ook onszelf. Dat is de zin van ons leven, die God voor ons ontsluit vandaag.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Maria vraagt om te bidden voor de vrede. Alleen zo kunnen die oorlogen stoppen. Anders niet.

      Verwijderen
  4. Mannen plegen ontucht met Mannen, is zonde. Lesje voor LGHBQ+

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. 'Oordeel niet', zegt Jezus in geen mis te verstane woorden.
      Lesje voor Anoniem 9:30

      Verwijderen
  5. Grote laksheid in deze blog. Onverschillig tgo het kwade

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ben je er weer anoniem om te stoken in plaats van de te verbinden.

      Verwijderen
    2. Als christen blijf ik mij verzetten tegen onrecht en alle duistere machten in onze blog en wereld

      Verwijderen
  6. Vandaag vieren wij ook dat het leven heilig is vanaf de conceptie

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Klopt. Laten we dit feest van hart vieren.
      En laten we als Kerk openstaan voor al degenen die daar anders over denken. Zoals Jezus deed. Barmhartig. Een heilige plicht voor iedere christen.

      Verwijderen
    2. Wat een laksheid Kris, openstaan voor het kwade

      Verwijderen
    3. Voor mij geen heilige plicht om open te staan voor het kwade zoals ontucht

      Verwijderen
    4. man kan het kwade, de zonde verafschuwen, maar NOOIT de mens oordelen, laat staan veroordelen, want dan maken we onszelf tot God = de grootste zonde van alles. Bovendien zegt het Woord van God: "Onbarmhartig zal het oordeel zijn voor hem die geen barmhartigheid bewees." Dat wil natuurlijk niet zeggen 'alles goedkeuren', zeker niet. Maar toch opletten met oordelen en veroordelen! Het woord van God gaat nog verder, want het zegt: 'Barmhartigheid staat boven het oordeel'. Een wijze les voor ons om zo te leven. Kwaad kwaad noemen, maar nooit, nooit oordelen!

      Verwijderen
    5. Zie de hernieuwing van de doopbeloften met Pasen. Christenen blijven zich altijd verzetten tegen het kwade. Het zijn er 3

      Verwijderen
    6. 1. Verzet tegen kwaad en onrecht
      2.verzet tegen de bekoring van zonde
      3.God dienen en naaste beminnen

      Verwijderen
    7. Maak dus radicaal een einde aan immorele praktijken, ontucht, onzedelijkheid, hartstocht, begeerlijkheid, ...Kol.3, 5

      Verwijderen
    8. Het kwaad kwaad noemen is eigenlijk oordelen

      Verwijderen
  7. Ik heb mij voorgenomen om het Engel des Heren weer elke middag te bidden. Door mij een beetje verwaarloosd. De laatste jaren.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. bij ons luiden enkele kerken nog de klok voor het Angelus (Engel des Heren) 's morgens, 's middags en 's avonds - 8,12 en 18 uur

      Verwijderen
    2. Het is een mooi gebed Riet.
      Men noemt het wel eens het brevier van de armen.
      Heel het evangelie zit erin vervat: Toezegging van Jezus, Kerst, Goede Vrijdag en Pasen.
      Zelf hou ik er veel van.
      Fijn dat je het voor jezelf weer opneemt.
      Van harte, kris

      Verwijderen
    3. Als de klokken luiden denk dan ook eens aan uw doopbeloften.

      Verwijderen
    4. Ik doe mee Riet!

      Verwijderen
  8. Het Vaticaan veroordeelt de genderideologie.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. In deze blog krijg ik in mijn verzet tegen het kwade van niemand enige steun, van Kris niet, velen zwijgen, wat een onverschilligheid en laksheid

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ga in vrede naar een andere blog. Goede reis

      Verwijderen
    2. Deden de apostelen ook, het stof afschudden van hen voeten, welkom waren ze niet, dan kunnen jullie gewoon verder doen zoals je al bezig was

      Verwijderen

Een reactie posten