donderdag in week 20 door het jaar

In de parabel die we vandaag te horen krijgen richten we ons even op dat ene feit van die man die wel naar het bruiloftsfeest gekomen was, maar er zich niet op had gekleed. Waarop de koning de man liet buitenzetten, in ‘de uiterste duisternis’, zoals het er staat.

Wanneer wij ’s morgens opstaan kiezen wij die kleding om aan te trekken waar we ons goed in voelen, of die we nodig hebben in de opdracht die we die dag te vervullen hebben. Het is een dagelijks ritueel dat we spontaan doen, en waar we ons verder geen vragen bij stellen.

Een christen zou met dezelfde vanzelfsprekendheid zich ieder morgen moeten kleden met de liefde van Christus; met Christus zelf. Om in alles wat hij doet en laat deelnemer te zijn aan Gods feestmaal: het leven u gegeven.

Deelnemen aan Gods feestmaal, of christelijk gesproken: je leven omarmen, vraagt als christen een welbepaald engagement: namelijk leven vanuit je verbondenheid met Christus, je kledend in zijn liefde, ieder en alles beminnend vanuit Christus’ inwoning.

Wanneer je je bewust niet kleedt met deze liefde zul je nooit deelgenoot kunnen zijn van Gods feest. In zekere zin zul je een vreemde blijven; vervreemd van God, vervreemd van de eigenlijke bedoeling van je leven, vervreemd dus van je roeping, en in de diepte ook vervreemd van je medemens.

Het gaat er om onze diepste roeping te volgen: ingaan op het feest, én ons kleden met de liefde van de Heer. Dan zal het feest ten diepste feest zijn.

Bid en heb lief.

Ora et labora.

Kleed je in liefde, en ontmoet in de ander Christus die vraagt bemind te worden.

Ontdek in ieder mens de zin van je bestaan. Kleed je ernaar, en neem deel aan Gods feest.

kris

Reacties

  1. Heel mooi, Kris. En heel juist!!!

    Een triestig verhaal in de eerste lezing. Maar is dat meisje niet het symbool en dus de samenvatting van de jeugd die door de mensheid zo graag geofferd wordt op het altaar van de oorlogsvoering? We kunnen het niet laten om ruzie te maken hé? Nu eens in de gezinnen, dan weer in de grote wereld, de Brexit en de EU, de handelsoorlog tussen Amerika en China, altijd iets nieuws, altijd weer geschil en conflict. Wat is toch de mens? Willem Vermandere zegt het zo mooi in zijn lied over de duizend soldaten:
    ‘Als je van zijn leven in de Westhoek passeert, door regen en Noorderwinden, keert om de tijd als je alhier passeert, den oorlog ga je hier weer vinden. Ja, ’t is den oorlog dat je hier weer vindt en ’t graf van duizend soldaten, altijd iemands vader, altijd iemands kind, nu doodstil en Godverlaten. Laat de bomen nu maar zwijgen en dat ’t gras niet vertelt en de wind moet ook maar niet zingen, dat jullie dood tot niets heeft geteld, dat waren al te schrikkelijke dingen. Zeg ’t gaat al goed er is welvaart in ’t land en de vrede ligt vast in de wetten, we maken wel wapens maar met veel meer verstand, maar juist om den oorlog te beletten. En grote raketten, atoom in de top, we mogen toch experimenteren, we mikken wel een keer naar mekaar zijne kop, maar juist om ons ’t amuseren. Duizend en duizend soldaten…’
    En daar is Jezus. Hij brengt ons God, Hij brengt ons vrede. Maar niemand wil komen naar Zijn vredesmaal, Zijn bruiloft met de mensen. We gaan onze weg: zaken, ontspannen, relaties… Dat op het altaar Jezus’ lichaam ligt en bloed, dat we dat op kunnen nemen in ons hart in de communie, dat we die vrede van Jezus en Gods liefde uit kunnen dragen de hele wijde wereld in, het gaat er bij ons maar niet in. En toch nodigt God uit, blijft uitnodigen, op de kruispunten der wegen, op markten en pleinen. De hemel moet vol. Je moet wel een bruiloftskleed aan hebben. Dat werd toen gegeven bij de ingang van de feesttent, een soort overgooier. Misschien is dat het doopsel. Zelfs dat willen velen niet meer geven aan hun kind. Is het kind dan verloren? Mij troost dat het kind ooit tot het besef komt dat, als het het geweten had, het het doopsel wel zelf zou hebben gevraagd. Dus een doopsel van verlangen. Misschien een te goedkope troost, maar voor mij toch reëel. God heeft toch Zijn Zoon gezonden: Jezus, d. i. ‘God redt’?

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Dit trof mij: “Uw wil te doen mijn God, daarnaar verlang ik” .

    BeantwoordenVerwijderen
  3. het voelt goed om van buiten te zijn wie ik van binnen ten diepste ben

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Dank je wel, dank je wel, Kris en Daniël, dank je wel.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. ZO MOOI CHRIS
    ONGEKENDE WIJSHEID
    DIT DOEN IS ZALIG

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Zoals alle voorgaande reacties: diepe dank ! De levende Kristus , nodigt allen uit bij hem !
    Vergeten we niet -in zoekend geloof- het liefdekleed dat Hij ons schenkt ,te aanvaarden !!!!!
    Hem te vinden IN de ANDER ! Dank

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoopvol voor alle niet gedoopte mensen,maar lezen ze Bijbelcitaat ?en kennen ze Jezus?

      Verwijderen

Een reactie posten