zaterdag in week 2 advent

Elia was een typisch profeet zoals wij ze dikwijls voorstellen, en kennen uit het Oude Testament. Vurig, en radicaal. Ze voelden zich verantwoordelijk om in een onheilige wereld het heilige aanwezig te stellen. Ze spraken, of riepen, met een vurige begeestering, oordelend en oproepend. Ze wilden het volk op deze wijze tot luisteren dwingen, omwille van God die in het dagelijks leven zo dikwijls verloochend werd. Zo was Elia, en met hem vele profeten. Ook Johannes de Doper was niet anders. Hoewel deze laatste een zending vervulde, namelijk voorloper te zijn van de Komende.

Die Komende, Jezus, ja, die kwam ook met vuur, maar – zo mogen we zeggen – Hij kwam met een geheel nieuw vuur. Geen vernietigend vuur, geen oordelend vuur, maar een innerlijk vuur, een mild vuur, een zacht vuur. Jezus kwam met het vuur van de heilige Geest; een vuur dat de mens diep vanbinnen tot gebed zal aanzetten, een vuur dat de hele mens zal doen wenden naar zijn Schepper. Het is een vuur dat onze ziel tot een biddende gloed zal voeren dat ons in innige vereniging zal brengen met Gods liefde, om vanuit dit gebeuren die liefde te zijn.

Het is een vuur dat warmte geeft aan de mensheid, aan de samenleving, in onze straten en onze huizen. Het is het vuur dat vrede heet, dat liefde is, dat leven geeft.

Dit is oproep en zending. En we moeten niet vragen in deze zending te mogen staan, want we staan er namelijk al in.

Laten we Gods Geest, Gods heilig Vuur, aan ieder van ons geschonken, diep koesteren, opdat het ons in waarachtig gebed mag brengen, in innige vereniging met de Heer, om samen met Hem Gods liefde te zijn; Hem dragend en barend.

Ja, laat ons christen zijn.

kris

Reacties

  1. Elia en Johannes de Doper hebben geprobeerd de mensen weer onder de heerschappij van God te krijgen. Dat is de taak van een profeet. In de tijd van Elia (900 v. Chr.) was het volk van God tot een grote welvaart gekomen door koren en vee. Het had daardoor zijn God verlaten en was de Baälgoden nagelopen, de goden van geld en goed. Dat gebeurt eigenlijk telkens weer als het wat beter gaat op materieel gebied. Ook op vandaag is de weelde een kwalijk beest, dat God doet vergeten. Ook de Doper probeerde het volk tot bekering te brengen in een directe voorbereiding op Jezus die kwam. In de Oudheid gold een tenhemelopneming als een teken dat de taak van een profeet nog niet ten einde was, dat hij nog zou terugkeren. Elia werd met vurige paarden en wagens van vuur ten hemel opgenomen. Dus zou hij terugkomen. Dat was ook in Jezus' tijd een algemene overtuiging en verwachting. Jezus zegt dat Elia al teruggekomen is, nl. in de Doper. Maar zoals Elia al in zijn tijd niet altijd gevolgd werd (denk maar aan koning Achab en zijn vrouw Izebel die Elia niet moesten hebben, zie 1 Koningen 17 ev.), zo werd ook Johannes door koning Herodes omgebracht. En Jezus ziet dat ook met Hem gebeuren. Laten wij de Heer toe om in ons leven binnen te komen, onze Heer te zijn en onze koning. Dat is wat Elia en de Doper brachten, dat is wat ook Jezus deed: de mensen inzaaien in Gods heerschappij, in Gods koninkrijk dat echter niets anders is dan liefde.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. "Jezus kwam met het vuur van de heilige Geest...
    Het is een vuur dat warmte geeft aan de mensheid, aan de samenleving, in onze straten en onze huizen. Het is het vuur dat vrede heet, dat liefde is, dat leven geeft..."

    Laat ons geloven, laat ons hopen & bidden dat dit waar moge zijn en laat ons ons hart openen
    opdat die Geest met Zijn vuur het mag bewonen

    BeantwoordenVerwijderen
  3. God "ademt de ziel de Heilige Geest toe,zoals Adam de levensgeest ingeblazen kreeg,en de leerlingen in het blazen van Jezus over hen de Heilige Geest ontvingen'.
    H.Johannes van het Kruis;wiens feest we vandaag vieren.

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten