zaterdag in week 3 advent

De verzen die we vandaag horen uit het boek Hooglied gaan over verliefdheid; over een wederzijdse verliefdheid; een verliefdheid in de diepe betekenis van het woord, ver voorbij romantiek en spontaan buikgevoel. Hier gaat het om een goddelijke verliefdheid; een verliefdheid die geworteld zit in God zelf, een verliefdheid die opwekt, die fris is, die zingt van vreugde. Het is verliefdheid langs beide kanten. En dat maakt de verliefdheid juist zo vol, zo levendig, zo vruchtbaar. Het wordt een samensmelten van twee geliefden.

Mooi zijn de woorden die de schrijver heeft gekozen om de liefde van God te bezingen. Als een jong hert snelt Hij naar ons toe, springend over de bergen, dansend over de heuvels, kijkend door het venster of Hij ons ziet ... Prachtig. Zo is God, oud misschien in jaren, maar zo jong en jeugdig in zijn liefde; fris, blij, enthousiast... tot over zijn goddelijke oren verliefd.

Ja, zo kijkt God naar ons. Zo komt, wat zeg ik... zo ‘snelt’ Hij naar ons toe. Wie we ook zijn, waar we ook staan in het leven, welke rugzak we ook meedragen, wat voor een knoeiboel we er misschien ook van gemaakt hebben... God snelt naar ons toe als een verliefde, uitkijkend naar ons verlangen, onze liefde voor Hem.

Geliefde mensen,
wanneer je bidt, en je je ogen sluit, probeer dan eens die verliefdheid van God naar u toe te bevroeden, haar aan te voelen. Open je hart, je hele zijn, om de verliefde God welkom te heten. Hij snelt niet enkel naar een paar zorgvuldig uitgekozen vrome zielen... Nee, Hij komt ook naar u, Hij snelt naar u, verliefd dat Hij is op u. Ja, Hij houdt van u, tot in het diepste van zijn en uw vezels. Ontvang Hem. Smelt samen. Laat je omvormen door Hem.

Geen twee liefdes meer. Nog maar één. Hij in u, gij in Hem.

Laten we zo, verinnigd met Hem, verlangen naar de nacht volgende dinsdag op woensdag. Want wat beschreven staat in Hooglied van vandaag, zal dan, daar in die kleine kribbe, vlees en bloed worden, voor elk mensenkind, zowel in de geschiedenis, als in het heden, als in de toekomst.

Oh heilige komende kerstnacht.

kris

Reacties

  1. Vandaag is het eigenlijk al Kerstmis in de liturgie. Maria draagt haar goddelijk kind de wereld binnen. Ze gaat naar het huis van Zacharias en Elisabeth. Ze gaat haar nicht helpen: water gaan halen aan de bron, meehelpen in het huishouden. Maar het wordt een hartelijke ontmoeting. Twee moeders, elk met een kind in de schoot. Met spoed reist Maria erheen. Mee met de eerste karavaan. Er was veel meer trafiek tussen Galilea en Judea dan wij ons nu voor kunnen stellen. Regelmatig vormden zich karavanen. Dat zouden nu lijnbussen zijn of treinen. Toen deed men alles te voet, maar in groepen, in karavanen.
    Alles jubelt, huppelt en danst. Het kind van Elisabeth springt op in haar schoot en Elisabeth weet het ineens: daar is de moeder van onze God en Heer. De H. Geest die Maria overschaduwde, vervulde ook het hart van Elisabeth. Maria heeft geloofd. Zacharias, de man van Elisabeth niet. Maria zal daar bij Elisabeth ook haar Magnificat zingen. Zacharias blijft stom, onmachtig om te spreken. Wie niet gelooft, heeft niets meer te zeggen. Noch over God, noch tot God. Wie niet gelooft, kan niet bidden. Maar Maria brengt Jezus in de wereld binnen. De profetie van Zefanja wordt vervuld: De Heer, de Koning van Israël, blijft bij u. Met Jezus komt God de wereld binnen, komt God ons bezoeken. Jezus is de Emmanuel, God-met-ons.
    De andere mogelijke lezing, uit het Hooglied, zegt het ook: Daar is de Geliefde, de Bruidegom. Hij kijkt door het venster naar ieder van ons. Wij zijn Zijn bruidjes. Kom, zegt Jezus, de winter is voorbij. De lente is op komst. Het is de 21ste december. De winter begint, ja, maar na vandaag lengen de dagen alweer. Wij ruiken a.h.w. al de lentelucht en de lentebloesems. Als God komt, wordt alles nieuw. God is immers de eeuwige lente.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Beste Stefan, op 19 december 2019 om 09:43
    schrijf jij : ik ben bezig met een kerstgedicht,...

    Stefan, ik breng jou veel wijsheid, moed en energie over om jouw verlichte geest te voltooien in een kerstgedicht afgesloten en te lezen op de dag bij de komende kerstnacht.

    Lukt het jou niet, geen nood wij hebben alvast als herder een aanzet gekregen en moeten wij maar zelf verder voltooien...want het werk van de Onzichtbare, Onhoorbare de Enige is uniek voor elke mens-en-kind en is nooit af.

    Aan alle trouwe en toevallige lezers van Bijbelcitaat alle goeds bij de aanvang van het weekend bij de vierde zondag van de Advent.

    Verheug jullie en juich want er is geen Pasen mogelijk zonder Kerstmis...de geboorte van het Licht tussen 21 en 25 december...

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. dank anoniem. het is nog aan t gisten, maar ik ben, gezien uw mooie reactie, op de goede weg geloof ik. als een herder op zoek naar t licht.

      Verwijderen
  3. Laat ons doen zoals de jonge Maria: met haast naar haar oudere nicht Elisabeth gaan om
    haar te helpen ... en laat ons luisteren naar het wondermooie Magnificat

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ook hier weer zo'n doodnormaal familiaal gebaar van Maria naar Elisabeth toe (oudste nicht? meer aannemelijk is oudste tante, gezien het leeftijdsverschil). Een meisje in verwachting bracht in de joodse traditie de oudste tante (= familiehoofd) als eerste op de hoogte van haar toestand. Ook hier is veel gefantaseerd en geromantiseerd vanuit een groot tekort aan kennis van de joodse tradities en leefgewoonten.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Het Magnificat, dat helemaal verweven is in het Wees Gegroet.Zoals de Evangelisten het hebben verwoord en de traditie het heeft doorgegeven,en de Kerk het heeft bewaard als een kostbare schat.

    Ja ons geloof is verweven met het Joodse geloof,maar de Joden kennen blijkbaar de Schriften niet zo goed,want alles wat in het Oude Verbond werd voorspeld,is in het Nieuwe Verbond volbracht,alles is volbracht-alles was voorspeld van Jezus in de Kribbe tot Jezus aan het Kruis en de Opstanding.
    Geloven noemen wij dat.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja, anoniem, geloven noemen wij dat. Maar durf je even voorstellen: wij kennen enkel het Oude Testament. In Brussel op de Grote Markt loopt een man rond, jeansbroek, T-shirt, petje op zijn hoofd. Hij verkondigt dat Hij de Messias is. Zou jij hem geloven? Ook al kende je het Oude Testament uit je hoofd? Wij kunnen wel spreken over 'geloof', ja, na 2000 jaar christendom, en vooral na dat eerste Pinksterfeest dat nodig was om tot geloof te kunnen komen. Laten we onze joodse broeders (van wie wij het Godsgeloof tenslotte hebben doorgekregen!) niet te vlug veroordelen.

      Verwijderen
  6. van onze joodse broeders- vanaf Abra-ham,kregen we het Gogdsgeloof door....van profeten en koningen !!!
    Met Jezus komt God in ons ! Immanuel - Niet alleen ÉÉN - maar - verINNI-gt....om door te geven !!!Want alles is volbracht !
    Dit voor alle lezers maar special de bewoners van:Huize Vincent en Engelendale - wie dit schrijft is een Dochter der Liefde van Vincent de Paul !

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten