Kerstmis

De herders gingen terug, terwijl ze God loofden en prezen om alles wat ze gehoord en gezien hadden…Zo lezen we vandaag in het evangelie.

Persoonlijk heb ik een boontje voor de herders in het kerstverhaal. Zij leefden in de realiteit van het gewone leven: het waren arbeidslui, leefden niet in paleizen, leefden met de seizoenen der natuur. Hun leven was ver van romantiek, dikwijls hard en ruw, zoals het leven voor velen van ons is. Het waren mensen met haken en ogen, zoals u en ik. Mooi toch hoe deze groep van mensen de eer kreeg om als eersten, uiteraard na Maria en Jozef (en de dieren), het Kind te mogen zien, te mogen aanbidden. Geen keizers en koningen, geen vooraanstaande religieuze mensen, maar gewone eenvoudige lieden mochten als eersten het Kind bewonderen.

We lezen, toen ze terug gingen, dat ze God lof brachten en prezen om alles wat ze gezien en gehoord hadden. Wat een vreugde moet hun hart gekend hebben.

Lieve mensen, u die op een of andere wijze tijdens de voorbije nacht, of in de loop van deze dag, hebt ‘geknield’ (of zult ‘knielen’) voor de kerststal, laat u op dezelfde wijze bezielen door het kerstgebeuren dan dat bij de herders is gebeurd. Laat je hele zijn volstromen met wat zich daar rond en in die kribbe heeft afgespeeld. Kijk ernaar alsof je er zelf bij aanwezig bent. Ja, kruip in het gebeuren, wees een van de omstaanders. En aanbid, ontvang, drink, bewonder. Laat de vreugde, die het Kind in je hart doet opborrelen, de spirit zijn van je ontmoetingen die je vandaag zult hebben, en morgen, en overmorgen en … altijd.

Want ook al is het vandaag kerstmis, in wezen mogen we kerst niet koppelen aan een bepaalde dag, of tijd. Kerst is iets van elke dag. Laten we met z'n allen dan ook dagelijks de Liefde baren doorheen vele daden van 'kleine goedheid' voor elkaar.

Een zalige Kerst !

kris

Reacties

  1. Dank, Kris. Ook voor u en al uw dierbaren een heel vreugdevolle Kerst. Ook voor alle bezoekers van Bijbelcitaat.
    Kerstmis is inderdaad iets van elke dag: Jezus moet elke dag een beetje geboren worden in elk van ons. Dat betekent: wij moeten proberen elke dag een beetje op Hem te gelijken, dan worden wij een beetje een andere Christus. Hij leeft in elk van ons. Maar laten wij vandaag maar knielen bij de kribbe en knielend met ons hart, mijmeren over dat zo grote gebeuren dat God in dat Kerstekind onder ons kwam, maar veel meer nog bij ons KOMT wonen.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Zalige Kerstdagen,voor allen en vrede in de harten ,moge we in de stilte van het wonder ,eerbiedig neerknielen en Hem onze povere geschenken aanbieden.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Natuurlijk ook van mij een Zalig kerstfeest voor allen en ik hoop dat ieder vreugde en vrede mag ondervinden. 🌲🐑

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Dank je wel Kris voor deze woorden ;

    "Want ook al is het vandaag kerstmis, in wezen mogen we kerst niet koppelen aan een bepaalde dag, of tijd. Kerst is iets van elke dag. Laten we met z'n allen dan ook dagelijks de Liefde baren doorheen vele daden van 'kleine goedheid' voor elkaar."

    Leer mij; leer ons Heer elke dag daden van kleine goedheid stellen
    Heer,leer mij de kunst om daden van "kleine goedheid" te stellen.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Ja....Jezus staat aan de deur van ons hart ...altijd ! Hij wacht tot wij open doen !Hij heeft ons "ja woord" nodig om dan door ons "Hem "zichtbaar te maken !!!
    Vredevol Kerstdag aan jullie allen!

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Zalig Kerstmis en dank voor de sterke uitleg iedere keer vanuit een bepaalde invalshoek die belicht wordt, zoals deze over de herders, waar ik mij ook in herken: "Hun leven was ver van romantiek, dikwijls hard en ruw, zoals het leven voor velen van ons is. Het waren mensen met haken en ogen, zoals u en ik. Mooi toch hoe deze groep van mensen de eer kreeg om als eersten, uiteraard na Maria en Jozef (en de dieren), het Kind te mogen zien, te mogen aanbidden." Ieder is uitgenodigd, maar inderdaad de kleinen, de verdrukten, de eevoudigen laten zich vaak het meest raken, dàt is zo mooi en sterk aan God, Hij de Schepper van het heelal, oneindig schoon, wijs, beminnelijk, dàt is het teken van Zijn sterkte, van Zijn Almachtige Liefde, al oogt zij ogenschijnlijk arm-zalig... Vrede en alle goeds+

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten