dinsdag in week 34 door het jaar

Vandaag roept Jezus op niet in paniek te schieten wanneer er rondom ons allerlei schrikbarende zaken gebeuren: oorlogen, hongersnoden, epidemieën, enzomeer. Uiteraard mogen, of moeten we zelfs, hiervan wakker liggen, maar dat is nog iets anders dan in paniek schieten. Aan dit laatste heeft niemand iets, zowel jijzelf niet als je omgeving niet. Rustig en trouw blijven, is de boodschap.

Je dagdagelijkse zaken blijven doen, je gebed onderhouden, opkomend voor recht, de liefde en de vrede niet verliezend. Maar paniek... nee. Je verliest dan niet enkel je eigen innerlijke vrede, maar je maakt daardoor anderen totaal overstuur door angst en wanhoop te zaaien.

Meer dan ooit heeft deze tijd - waarin de winkelprijzen voor iedereen de pan uitzwieren, waar een wereldoorlog dreigt, waar de klimaatproblematiek zeer ernstig wordt - mensen nodig die in alle rust hun verantwoordelijkheid nemen; zowel in het grote als in het kleine.

Onze samenleving heeft vandaag nood aan gegrond optimisme, aan beleefde hoop, aan gezonde visie, aan zingeving voor ieder. Als christen zijn we geroepen ons te engageren om deze waarden niet enkel te ondersteunen maar ze ook waar te maken. En belangrijk: dit alles in de Vrede van Christus, vanuit zijn Pasen voor de mensheid.

Dit laatste - Christus' paasboodschap - klinkt misschien als een contradictie wanneer je de huidige wereldproblematiek bekijkt... En toch... Als een christen zich door iets niet mag laten misleiden dan is het door het Pasen van de Heer te ontzien. Doorheen heel wat duisternissen die vandaag de wereld tekenen of zelfs domineren, blijft Christus aanwezig als de Opgestane, ook al 'zien' we dit niet onmiddellijk.

Misschien moeten we als Kerk dit laatste meer en sterker ter harte nemen: het Pasen van de Heer zichtbaar aanwezig stellen in deze wereld, door de vrede van Christus te blijven verkondigen en zijn liefde te blijven gestalte geven; ook hier in het kleine (binnen je relatie, je gezin, je gemeenschap, op de werkvloer, in de straat) alsook in het grote (op vlak van politiek, beleidskeuzes,...).

Een christen moet nederig blijven, maar mag er zich ook van bewust zijn dat hij het verschil kan maken in een wereld waar vaak paniekvoetbal wordt gespeeld, angst wordt gezaaid, de vrede wordt ontnomen, het recht wordt ontzegd,...

Moge de Heer het levend hart zijn van ons engagement.

Een vredevolle dinsdag,

kris

Reacties

  1. Angst is inderdaad een slechte raadgever.
    Het goede, en hoopvolle, blijven verwoorden, tegen beter weten in.
    Onze samenleving heeft er nood aan.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Geloof, hoop en liefde blijven altijd hun kracht behouden, wat er ook rondom ons gebeurt. Meditatie helpt om dicht bij en in Gods Liefde te blijven doorheen Jezus die in ons bidt.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Misschien kunnen we eerst Kerstmis vieren, vredefeest

    BeantwoordenVerwijderen
  4. "vrees niet", de steeds weer herhaalde boodschap van Jezus aan alle verdoolden.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

      Verwijderen
    2. Een boodschap van vrede voor allen die van goede wil zijn

      Verwijderen
  5. Christus, de hoop op de heerlijkheid, is in u. Hem verkondigen wij, wanneer wij iedereen vermanen en onderrichten, met alle wijsheid die ons gegeven is, om iedereen zonder onderscheid, in Christus tot volmaaktheid te brengen. Dus niet alleen alle verdoolden maar iedereen.

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten