woensdag in week 33 door het jaar

Wat het evangelie van vandaag ons onder andere leert is dat we onze talenten, van God gekregen, niet zomaar mogen wegstoppen alsof ze er niet zouden zijn. Ze zijn gegeven om ze te gebruiken, om Gods Rijk ermee op te bouwen.

Het zou 'zonde' zijn onze talenten niet te gebruiken. Veel moois van wat er zou kunnen gebeuren gebeurt dan niet. Denken we aan de ontplooiing van onszelf, en aan al de vruchten voor anderen die deze ontplooiing tot gevolg zou hebben.

Het is daarom goed te leven in het gelovig bewustzijn dat we wel degelijk talenten in ons dragen, en dat dat een bedoeling heeft; dat God daarmee iets wil.

Ieder persoonlijk draagt daarin een grote verantwoordelijkheid. Luiheid is uit den boze, bij wijze van spreken.

Thomas Merton beschrijft het zo: 'Wij moeten in ons leven die keuzes maken die de treffendste eigenschappen van onze persoonlijkheid gelegenheid geven zich te ontplooien.'

Ieder van ons draagt daar dus een grote verantwoordelijkheid in. Maar ook als gemeenschap, van mens tot mens, dragen we daarin verantwoordelijkheid. Broeder en zuster zijn van elkaar houdt onder andere in zo met elkaar omgaan dat ieders talenten naar boven, en tot bloei,  kunnen komen.

Allen samen dragen we ook een collectieve verantwoordelijkheid: namelijk het scheppen van een samenleving waar het goed is om leven, waar Gods Vrede gedragen en uitgedragen wordt, waar Gods liefde bezongen wordt in kleine en grote gebaren, zichtbaar en onzichtbaar, maar altijd en overal.

Een mens is geschapen om goed te zijn voor; voor zichzelf, voor elkaar, voor de schepping; bouwend aan Gods Rijk van liefde hier op deze wereld. Laten we onze gekregen talenten daarvoor ten volle benutten. Is dat niet ieders roeping?

Moge alzo onze wereld, onze samenleving, beeld worden van Gods goedheid.

Een zalige woensdag,

kris

Reacties

  1. eerste lezing openbaring: 'omdat ge lauw zijt, warm noch koud, daarom zal Ik u uitspuwen uit mijn mond'
    Als we het verschil niet meer zien tussen goed en kwaad?

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ja, onze talenten gebruiken om de samenleving op te bouwen en mensen dichter bij God te brengen. Maar ik had bij de 'talenten'-uitleg ook iets verwacht van 'hoe gaan we om met ons geld?', want in het verhaal van Jezus gaat het wel degelijk over geld. Hoe zit het in ons leven met het bijbels principe van 1 tiende van je bezit (maandelijks inkomen) te besteden aan de Kerk, het goede doel enz...? Wie het doet, komt nooit iets tekort. Of dat 1 tiende nu veel is (voor de rijken) of weinig (voor de meesten). Het is God welgevallig!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Het komt inderdaad aan op delen. Delen vermenigvuldigt het geluk. Sint-Jan mocht de hemel open zien: allemaal goud, zilver en licht, een prachtig gezicht. Jezus zegt dat die hemel er niet zomaar komt. Eerst moeten wij de handen uit de mouwen steken door elke dag ons werk te doen. Ook dat is delen. Ieder mens heeft zijn of haar charisma; Laten we daarmee werken. Dat is de beste voorbereiding op de hemel.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Geld geven aan onze bisschoppen en dan de zonde zegenen?

      Verwijderen
    2. Lees Romeinen 1, 27 dan weet u welke zonde

      Verwijderen
  4. Beste Chris,
    dank om ons te attenderen waar het over gaat.
    Als een licht op mijn pad...

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Uw Woord is een licht op mijn pad...
      Niet dat van een mens
      Lees dan de bijbel .

      Verwijderen
  5. Niemand leeft voor zichzelf. Enkelen onder ons kennen nog niet het verschil tussen iets beoorden en iemand veroordelen..
    Verschil tussen goed en kwaad kennen ze ook niet meer. Lees de Bijbel

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Beste anoniem van 17:08
    Zalig de verbitterden van hart, God zal hen troost en genezing schenken.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Jezus beaamd " je weet dat..ik oogst waar ik niet gezaaid heb....". HOE DIT VERSTAAN?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik denk aan het onkruid dat Jezus niet heeft gezaaid. Goeden en slechten worden samen geoogst. Dan wordt het kaf van het koren gescheiden.

      Verwijderen
    2. Zalig die vrede stichten. Zij zijn het koren

      Verwijderen

Een reactie posten