donderdag in week 32 door het jaar

Vandaag zegt Jezus ons: ‘De komst van het koninkrijk van God laat zich niet aanwijzen, en men kan niet zeggen: “Kijk, hier is het!” of: “Daar is het!” Maar weet wel: het koninkrijk van God ligt binnen uw bereik.’

Het huis waar we wonen, de plek waar we werken, de plaats waar we mensen ontmoeten, de gemeenschap waartoe we behoren, de school of univ waar we studeren, onze straat, dorp of stad,... allemaal plaatsen waar Jezus tot ons komt. In die zin is het Rijk Gods voortdurend midden onder ons. Daar is Hij, bemint Hij, roept Hij op.

Christus' aanwezigheid is voor onze lichamelijke ogen niet altijd zo duidelijk. Maar wie kijkt met de ogen van het geloof, met de ogen van de Geest, zal de Heer aanwezig weten. Dit ‘aanwezig weten’ zal voor de gelovige meer en meer een vanzelfsprekendheid worden in de mate dat hij zich geeft aan die aanwezigheid. Hij zal zich maar al te graag nestelen in Christus’ tegenwoordigheid, opdat hij gelovig weet dat Christus de bron is van zijn liefhebben, en dat hij van Hem de genade zal krijgen te kunnen liefhebben naar Gods wil.

Liefhebbend zal de gelovige bidden, biddend zal hij liefhebben.

Een stille vrede, die zijn wortels vindt in God zelf, zal de minnende motor zijn van z’n biddend handelen. En meer dan hij zal vermoeden zal Jezus door hem heen al weldoende rondtrekken; zijn genade gevend aan allen die hij (Hij) ontmoet en waarvoor hij bidt.

Ja, het Rijk Gods is midden onder ons.

Laat ons 'ja' zeggen, in de liefde van de Geest.

Een gezegende donderdag

kris

Reacties

  1. Als God de Heer mag zijn in je leven - en dat is toch het Rijk Gods - dan zal dat niet zoveel veranderen aan je leven. Je zult wel rustiger worden, gevoeliger voor de noden van anderen, vriendelijker, liefdevoller; je zult gelijkmoediger worden en ook blijmoediger. Je zult minder last hebben van je humeur. Dat is het wat ik in mijn seminarietijd geleerd heb van Prof. Han Fortmann.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Misschien … verander je wel stilaan een klein beetje ? In die zin, dat je wat voorzichtig groeit in ;wat meer geduld ,in wat meer oog hebben voor de zwakke of …. zelfs de boze ( je “ vijand”) in wat meer draagkracht en in wat meer incassatie-vermogen…. In “zand erover”…. In opnieuw beginnen…met nieuwe kansen ?

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten