Allerheiligen

Vandaag, op Allerheiligen, horen we de bekende acht zaligheden uitspreken door Jezus tijdens zijn zogenaamde bergrede. De Nieuwe Bijbelvertaling uit 2004 hertaalde het woord 'zalig' door 'gelukkig'. De NBV21, die vorig jaar is uitgekomen, volgt deze hertaling. Er zijn mensen die het daar lastig mee hebben. Voor hen heeft het woordje 'zalig' iets transcendents wat men in het woord 'gelukkig' mist. Ik moet eerlijk toegeven dat ik zelf ook die redenering lang gevolgd heb. Maar door deze verzen te blijven herlezen in de 'nieuwe vertaling', moet ik zeggen dat het woord 'gelukkig' meer en meer diepgang vindt in mezelf. Bestaat het ware en diepe 'geluk' van de mens er immers niet in Gods liefde te zijn op aarde? Wie dit laatste klaarspeelt is 'zalig', maar tevens 'gelukkig'; een geluk dat z'n wortels vindt in God zelf.

In het woord 'gelukkig' horen we ook het woord 'gelukt'. Wie beantwoordt aan de zaligheden zoals we die van Jezus horen, is gelukt in zijn leven. Hij heeft gedaan wat God van hem vroeg. Of tenminste, hij heeft deze weg bewandeld, met vallen en opstaan, doorheen licht en duisternis. Het ware lukken bestaat er dan in je altijd opnieuw toe te vertrouwen aan de Heer; Hij die altijd bereid is zijn hand uit te steken wanneer het even niet gaat.

Maar wat vooral opvalt in de zaligheden is dat het woordje 'ik' niet voorkomt; het 'ik' dat in deze tijd zo dikwijls centraal staat. In de zaligheden gaat het om het rijk der hemelen hier op aarde, om vrede, om gerechtigheid,... Dat maakt mij tot een dienaar die zijn steentje mag bijdragen tot een groter geheel. Men weet zich een penseel in de handen van God, een instrument van zijn liefde. Het lezen en herlezen van de zaligsprekingen kan alzo leiden tot een ontleding van mijn 'ik', gericht op de (A)ander.

Ja, gelukkig wie nederig is, wie vrede brengt, zachtmoedig, barmhartig en rechtvaardig is.

En, niet onbelangrijk bij de zaligsprekingen: gelukkig wanneer je bij dit alles tegenwind ervaart, en zelfs vervolging. Je diepste thuis, je leven in God, zal je hierbij tot steun zijn. Je geluk bestaat er dan in in de Waarheid te blijven, in de liefde van God, in de barmhartigheid van het kruis, in de vrede en de vreugde van de Opstanding.

Eén van de zaligsprekingen wil ik ieder van u toewensen op dit hoogfeest van Allerheiligen, namelijk daar waar de Heer zegt: 'Gelukkig wie zuiver van hart zijn, want zij zullen God zien.' Ja, wees arm en zuiver van hart. Moge je hart geheel en al gericht zijn op God, op zijn liefde, op de medemens jou toevertrouwd. Beleef er veel innerlijke vreugde aan; jij, verinnigd in de Heer.

Een zalige hoogdag!

kris

Reacties

  1. De zaligsprekingen, het visitekaartje van Jezus. Ook van iedere christen. Wij hoorden vandaag een mooie hertaling. In plaats van zalig of gelukkig :sta op en ga, gij die vrede brengt, barmhartig zijt enz... Sterk aansprekend, concreet en dicht bij het leven van de toehoorders.

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten