zaterdag in week 5 van de veertigdagentijd

VERVULLING IN LEEGTE

Vandaag, waar we ons op de drempel begeven naar de Goede Week toe, lezen we dat Jezus het gesprek met de Joden niet meer aanging. Alles was zowat gezegd. Hij zocht de stilte op, Hij trok naar ‘de omgeving van de woestijn’, zo staat er, waar Hij verbleef in Efraïm samen met z’n leerlingen. Ter voorbereiding van wat komen zou…

Ik wil je uitnodigen, geliefde mensen, de komende week, de lezingen die de liturgie ons aanbiedt, echt diep ter harte te nemen. Opdat het een genadevolle week zou worden; voor jezelf, je geliefden, de Kerk en de wereld. Ga deze dagen vóór Pasen, mét Jezus, naar de ‘de omgeving van de woestijn’; naar de stilte; jouw stilte, die heilige plek diep in jezelf waar God zich openbaart, om je naar Hem te keren, om je in Hem te begeven, om van Hem te ontvangen.

Nogal wat christenen zoeken deze dagen de stilte op van een abdij of klooster. Gastenverblijven in deze huizen zijn een weldaad voor hen die op zoek zijn naar uiterlijke en innerlijke rust, om hun relatie met de Heer te verdiepen, om de liturgie in deze sterke tijd in het jaar dieper te doorleven. Maar laten we nooit vergeten dat ware godsontmoeting gebeurt diep in onszelf, of we nu in een abdij vertoeven of gewoon thuis. Het moet binnenin gebeuren. Daar heeft de Heer zijn inwoning, daar schenkt Hij zichzelf en mogen wij ons aan Hem schenken. Naar een abdij of klooster gaan is goed, en kan zinvol zijn, maar ook daar zal het binnenin moeten gebeuren.

Dat binnenin is echter geen onderonsje tussen de Heer en ons. Het is een beleving te midden van de grote christengemeenschap, waarvan de Heer zelf het levend hart is; de gemeenschap van waaruit we ons gezonden zullen weten licht te zijn voor en in deze wereld.

Mag ik ieder van jullie een genadevolle Goede Week toewensen. Blijf ‘in de omgeving van de woestijn’, waar je ook bent. Moge de liturgie van de komende week ieder van ons in een ware gods-ontmoeting brengen.

Ja, laat je door de liturgie opnemen. Moge God alzo door ons heen gebeuren.

Laten wij bidden …

Vader,
moge uw Geest
ons in deze dagen bezielen,
opdat onze binnenkant
geheel geopend zou zijn
voor uw komen in Christus,
en voor wat U doorheen Hem
in ons wilt bewerkstelligen.
Mogen wij groeien in U,
door Christus ons geschonken.
Om deze genade bidden wij voor onszelf,
voor de hele kerkgemeenschap,
voor alle christenen wereldwijd,
voor ieder mensenkind op deze wereld.
In Christus’ naam.
Amen.

Een vredevolle zaterdag,
kris


Vragen om mee op weg te gaan

Ben ik bereid tijdens de komende Goede Week mijn dagelijkse routines en gewoonten aan te passen om meer tijd en ruimte te maken voor gebed en het lezen van de Schrift?

Hoe kan ik tijdens de Goede Week een gevoel van gemeenschap en verbondenheid met andere gelovigen versterken, zelfs als we fysiek gescheiden zijn, en hoe kan ik anderen aanmoedigen om deel te nemen aan de rijkdom van deze Goede Week?

Reacties

  1. Dag Chris .Bedankt voor het fijne woord wat u altijd achter het Woord van God schrijft en dat ons doet nadenken over hoe wij Jezus beter kunnen volgen. Bedankt ook voor het welslagen van de operatie van Lilian een moeder van 54 jaar die een zware kanker operatie achter de rug heeft en waar het goed gegaan is IK had eens om haar gebed gevraagd aan u . God zegen u mooie werk Trees

    BeantwoordenVerwijderen
  2. De kruisiging, marteling die zo vreselijk is, kunnen we Hem nu echt niet gedenken zonder deze gruwel? Het snijd door mijn hart en word er neerslachtig van. Hij koos daar niet voor, het zijn de mensen die Hem dit aandeden. Stilte ok maar dan denk ik niet daaraan maar aan zijn boodschap.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Beste Anoniem,
      Ik ben het met u eens dat de mensen hem dat aandeden, hij koos er niet voor
      maar liet het wel gebeuren voor ons allemaal,
      Hoe wij NU reageren is volgens mij belangrijk, volgen wij de weg die HIJ ONS heeft voorgegaan of laat het ons onverschillig ?

      Verwijderen
    2. Wat wilt u zeggen met de weg die Hij ons is voorgegaan? De weg van liefde ok en als deze weg pijn meebrengt ok maar Zijn lijden telkens terug meemaken , waarvoor is dit nodig?

      Verwijderen
    3. Als je zelf een zeker lijden ondergaat (bv ziekte), maar ook als je kiest de liefde (wat vaak betekent dat je dingen niet kunt doen omwille van je keuze voor de liefde), is de 'lijdende' Heer bij je. De Heer is dan als 'dragende' bij je. Hij gaat met je mee, je bent nooit alléén.
      Als je kiest voor het 'offer' van de liefde (zoals hierboven bedoelt), ook dan is de Heer nabij. Het gaat niet over tot bloedens toe lijden, het gaat dan over het 'offer' van de liefde.
      In die zin kan het lijden van de Heer een diepe en vooral genadevolle betekenis krijgen voor ons.
      Zo dacht ik ...

      Verwijderen
    4. Helemaal met u eens. Ik vond ook een antwoord bij Hans Küng "de kruisiging niet slechts een wreed martelmiddel, maar ook een symbool van het lijden dat inherent is aan de menselijke conditie. Hij ziet het lijden van Jezus als een manier om deel te nemen aan het lijden van alle mensen, en benadrukt het belang van compassie en solidariteit in het christelijk geloof.

      Verwijderen
    5. Inderdaad, heel mooi verwoord door Hans Küng.
      Dank om dit te delen.

      Verwijderen

Een reactie posten