19 maart - H. Jozef

GEHOORZAAMHEID IN CHRISTUS
(Bij het feest van Sint-Jozef)

Jozef werd wakker en deed wat de engel van de Heer hem had opgedragen. Zo eindigt het evangelie van vandaag.

Jozef was een gehoorzaam man. Hij gaf gehoor aan wat God hem vroeg en daarom is hij heilig. Door zijn gehoorzaamheid kon het plan van God met hemzelf, met Maria en Jezus, en de mensheid, zich verder voltrekken.

Gehoorzaamheid … Het is ook onze roeping. Gehoor geven aan wat God vraagt maakt van onze wereld een samenleving naar Gods droom.

Maar wat is christelijke gehoorzaamheid? Laten we ons oor te luisteren leggen bij André Louf.

In de diepte, zo stelt Louf, heeft gehoorzaamheid te maken met bevrijding. Het is niet het verlies van de eigen wil, maar het vinden van een diepere harmonie met de wil van de God. Gehoorzaamheid is niet het zwijgen van de ziel, maar het luisteren naar de fluisteringen van Christus' stem binnenin ons.

In de stilte van gehoorzaamheid ontdekken we een ruimte waarin ons ego kan vervagen en de genade van overgave kan bloeien. Het is een pad dat ons leidt naar de diepten van ons wezen, waar we de ware aard van ons zelf kunnen vinden, verbonden met de oneindige liefde die ons heeft geschapen.

Door gehoorzaamheid worden we dus niet gereduceerd tot marionetten, maar verheven tot medescheppers van ons eigen spirituele avontuur. We worden geleid door de hand van de Liefde, door het vuur van de Geest, die ons naar onvermoede horizonnen brengt, waar we de volheid van ons bestaan zullen ontvangen.

Laat ons daarom niet vrezen voor gehoorzaamheid, zegt Louf, maar laten we het omarmen als een geschenk van genade, een weg die ons leidt naar de diepste vervulling van ons mens-zijn en de eeuwige verbondenheid met de Bron van alle leven.

André Louf benadrukt verder het belang van gehoorzaamheid in relatie tot gebed als een uitdrukking van totale overgave aan God. Hij beschouwt gebed als een essentieel middel om in contact te komen met de goddelijke aanwezigheid én om de wil van God met het hart te 'leren kennen'.

Voor Louf is contemplatief gebed, met veel aandacht voor lectio en stilte, een weg naar gehoorzaamheid. Hij gelooft dat door contemplatie en reflectie op Gods aanwezigheid, de ziel geleidelijk aan wordt gevormd naar het beeld van Christus, wat resulteert in een diepere gehoorzaamheid aan Gods wil.

Het gaat dus niet om een dwangmatige onderwerping, maar om een vrije keuze om ons leven over te geven aan Gods leiding.
In die zin is gehoorzaamheid volgens Louf een daad van liefde en vertrouwen in Gods voorzienigheid.

En dát, geliefde mensen, mogen wij leren van de Sint-Jozef.
Laat ons de vreugde van de gehoorzaamheid ten diepste omarmen.

Laten we bidden

Jozef, goede broeder,
dank om uw ja-woord tot de Vader.
Bid voor ons,
opdat wij naar uw voorbeeld
‘ja’ mogen zeggen tot God,
‘ja’ tot zijn wil met ons leven.
Moge God ons de genade schenken
van gehoorzaamheid,
van arm te kunnen staan voor Hem,
bereid te treden in het ja-woord van de Heer.
Heilige Jozef, bid voor ons.
Amen.

Een zalige hoogdag voor ieder van jullie.
Van harte, kris


Vragen om mee op weg te gaan

Zijn er gebieden in mijn leven waar ik mijn eigen wil boven die van God stel?

Hoe kan ik mijn gebed, mijn dagelijkse bezigheden en levensbeslissingen afstemmen op Gods wil?

Reacties

  1. voor mij is het woord 'gehoorzaamheid' van grote, doorslaggevende, betekenis geweest in het lange revalidatieproces dat ik moest doorlopen agv een hoge dwarslaesie (C2 voor de kenners). terwijl door de artsen en therapeuten in dat proces de nadruk werd gelegd op 'de wil' was ik vooral bezig om te luisteren naar wat mijn lichaam van mij vroeg en te proberen daaraan te gehoorzamen, soms tegen alle protocollen in. al snel met veel succes, waardoor ik door mijn omgeving werd geprezen om mijn 'sterke wil'. maar nee, het was niet mijn 'wil', maar mijn bereidheid te luisteren naar mijn lichaam en daaraan te gehoorzamen. was het Gods genezende Woord dat tot mij sprak? ik geloof het wel!

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten