zondag 3 in de veertigdagentijd - B

DE ZWEEP VAN HET EVANGELIE
(Bij Joh 2, 13-15)

Vandaag liet ik me inspireren door aartsbisschop Vincenzo Paglia, ontleend aan 'Het Woord van God elke dag - 2024', uitgegeven bij Halewijn.

Kort voor het Joodse pesachfeest reisde Jezus naar Jeruzalem.
Zo begint het gedeelte uit het evangelie van vandaag, alsof het ons eraan wil herinneren dat Pasen ook voor ons nadert. Drie weken zijn voorbij sinds we werden opgeroepen om weg te gaan. En we kunnen niet anders dan ons opnieuw afvragen of we trouw zijn aan de weg die ons aangeboden is.

Vandaag zien we een bijzonder strenge en vastberaden Jezus. Hij kan niet toestaan dat het huis van de Vader wordt verontreinigd, ook al gaat het om kleine en voor de mens onmisbare handel. Maar de vraag die we ons hierbij moeten stellen is: Aan welke markt neemt Jezus aanstoot?

Het is de markt van ons hart. Ons hart is de plek waarin God wil wonen. Hoe wij omgaan met die plek zegt iets over hoe wij naar het leven en naar God kijken. Laat ons eerlijk zijn: Vaak herleidt de mens zijn leven tot een principe van kopen en verkopen, zonder amper oog te hebben voor Gods liefde én onze liefde voor elkaar. Hoe vaak moeten wij constateren, te beginnen bij onszelf, dat edelmoedigheid, welwillendheid, barmhartigheid, vergeving en genade zeldzaam zijn geworden. De ijzeren wet van eigenbelang, of van het groeps- of staatsbelang, lijkt vaak voor te gaan. We zijn allemaal, de een al meer dan de ander, heel vaak bezig met handel drijven voor onszelf en ons eigen voordeel.

Jezus komt doorheen het Woord uit het evangelie van vandaag opnieuw binnen in ons leven. En net zoals toen daar in de tempel, zet Hij ons leven op zijn kop. Opnieuw gooit Hij de wisseltafels van eigenbelang omver om onze keuze voor God op het scherpst van de snede te plaatsen. Dit kan lastig zijn. Maar dat hoort nu eenmaal bij het Woord. Wie het Woord in de diepte bemint weet dat God enkel handelt uit liefde en barmharigheid. Hij heeft het goed voor met ons, en daarom gooit Hij de wisseltafels van ons hart omver. Soms met zachte hand, soms met harde hand. Maar altijd uit liefde.

Vandaag is het een harde hand. Een 'zweep', om het woord uit het evangelie te citeren. En soms hebben we die zweep nodig, om ons hart werkelijk tot veranderen en bekering te brengen. Een gebeuren vol van genade.

Laten we bidden

Vader,
wij danken U om het Woord,
ook al gooit dit Woord
de wisseltafels van ons hart omver.
Mogen we dit gebeuren ontvangen
als een genade waarmee U ons hart en leven
opnieuw tot reinheid wil brengen.
In Jezus' naam.
Amen.


Vragen om mee op weg te gaan

Welke wisseltafels in mijn hart moeten omver gegooid worden om het weer werkelijk tot een tempel te maken waarin God de plaats krijgt die Hem toebehoort?

Bemin ik het Woord uit de Schrift op zo'n wijze dat ik toelaat dat het mijn leven - indien nodig - verandert?

Reacties

  1. Goedemorgen en leuk dat het een deugdoende week was. Ik heb het moeilijk om ineens een zweep re zien en hard gedrag. Zo in contrast met zijn andere houding .

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik denk nochtans dat Jezus vandaag ook weer die zweep zou gebruiken voor mensen zoals de leider van de Russisch Orthodoxe kerk Kirill en anderen die de naam van God misbruiken !

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten