zaterdag in week 4 van de veertigdagentijd

LEVEND IN DE ADEM GODS
(Bij Joh 7, 40-53)

Het evangelie van vandaag vertelt ons dat de toenmalige religieuze leiders Jezus niet konden aanvaarden als de messias. Ze namen zichzelf, en bijzonder hun eigen redeneren, als norm van het al dan niet aanvaarden van Jezus als dé Christus. Het is een vrucht van een soort verlichtingsdenken (ja, toen al …) waar het eigen redeneren het centrum wordt van wat jezelf als 'waarheid' ziet. Wat gevaarlijk is ... want de kans is groot dat je op deze wijze de dingen niet meer ziet zoals ze zijn. Het eigen 'ik', het eigen denken, staat centraal, en het 'ik' bepaalt wat al dan niet waar is.

Het moet gezegd, dit laatste is een zeer moeilijke materie. De waarheidsvraag is iets van alle tijden. Toch heeft Jezus ons iets gegeven dat ons al een heel stuk op weg kan helpen. En dat 'iets' is iets dat aan Hem, en aan de Vader gelijk is: namelijk de heilige Geest. Hij zal ons in de volle waarheid brengen ... zo heeft Jezus beloofd.

De heilige Geest is de adem van God, die ons zijn in de juiste richting plaatst zoals God dat voor ons het beste acht. Bedoeling, en kunst is, om in die Adem te gaan staan, Hem zelf in en uit ademen, veel verder en dieper dan onze longen, maar tot in het diepst van onze ziel.

Niet wij, maar God ... daarover gaat het. Niet wat wij denken over Hem is van belang, maar enkel wat Hij is. Een soort fenomenologie van het transcendente zeg maar. God is zoveel groter dan de beperktheid van ons eigen denken. Het is daarom zeer gevaarlijk te denken dat je weet hoe God in elkaar zit, wat Hij wil, enz ...
Anderzijds mogen we, of moeten we, ons 'zijn' afstellen op Hem, opdat we diep vanbinnen zouden aanvoelen wat God met ons voorheeft met de bedoeling hierop 'ja' te zeggen.

Leven in de Geest vraagt op de eerste plaats thuis komen in de stilte van het gebed, aanbiddend aanwezig zijn voor de altijd grotere God, knielend voor zijn Aangezicht, je laten bestralen of bevruchten door Hem. Het is voor Hem staan als een arme, een bedelaar, als een waarlijk nederig mens.

Laten we bidden

Heer Jezus,
moge uw Geest ons in de juiste richting plaatsen,
in zuiverheid gekeerd naar de Vader.
Mogen we van Hem ontvangen,
in Hem levend,
in Hem liefhebbend.
Door U, met U, in U.
Amen.

Een gezegende zaterdag,
kris


Vragen om mee op weg te gaan

Welke rol speelt de heilige Geest in mijn leven wat betreft het aannemen van de 'waarheid'?

Hoe kan ik in de wereld van vandaag standvastig blijven in mijn geloof in de waarheid van Christus, ondanks eigen twijfel of tegenstand rondom mij?

Reacties

  1. Je persoonlijke keuze voor Jezus in jezelf , in je ziel, zal radicaal moeten zijn , anders zal de waarheid en de H.Geest vervagen !

    BeantwoordenVerwijderen
  2. De Heilige Geest sterkt me in het écht geloven dat Christus in mij ,in ons woont en ons naar Zijn en onze Vader brengt !
    Ja blijven geloven door gebed , Dagelijkse Bijbelcitaat,
    Gouden raad om zijn Geest in ons te ontdekken en ernaar te leven met nog véél vallen maar telkens opstaan !
    Eucharistie , Ademtocht ,contemplatieve dialoog, Christelijke meditatie Bijbelse Spiritualiteit retraites !
    Deze rijkdom wordt ons aangeboden waar ik woon !
    Dank aan allen die het ons leren !


    BeantwoordenVerwijderen
  3. elke dag weer bidden: Goede God, ik zie af van mijn wil, omwille van de Uwe.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Opletten daarmee. Wij hebben van God als geschenk een eigen vrije wil gekregen. Daarvan af zien vind ik een onderwaardering van dit geschenk. Wees dankbaar voor je eigen vrije wil. Enkel van daaruit kun je God en mensen liefhebben. Anders is het dwang.

      Verwijderen
  4. Ik begrijp de religieuze leiders van toen heel goed. Zij beschermden het geloofsgoed binnen hun gemeenschap. Wat onze Kerk ook nu doet. Vergeet niet dat de evangelies geschreven zijn 50-60-70 tot wel 90 jaar na Christus en men wou verduidelijken wie Jezus echt was. Zelfs al moest met Hem woorden in de mond leggen die waarschijnlijk nooit door Hem werden uitgesproken. Zonder het licht van de Heilige Geest en enige kennis van de joodse achtergrond van alle geschriften in het Nieuwe Testament, met aanvulling van enige kennis van de profetieën uit het Oude Testament, blijft het moeilijk om helemaal thuis te komen in de evangelies en het Nieuwe Testament in zijn geheel. Leg anders het boek Openbaring maar eens uit (waar meestal in onze kerken over gezwegen wordt omdat men er geen weg mee weet).

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Stel je voor: Jezus is nog niet gekomen. En vandaag of morgen trekt iemand door je eigen dorp of stad. Hij doet wonderen van genezing (letterlijk) en spreekt wijze woorden. Zou jij direct geloven dat die persoon de Christus is, de Zoon van God? Wie hij ook beweert te zijn. Of zou je toch eerder kritisch staan en zelfs ongelovig? Wat verwijten wij de christelijke leiders uit Jezus' tijd dan? Ik heb er begrip voor... (God ook, denk ik, in zijn grote barmhartigheid).

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Dank, waardering en nog meer voor de leestip van vandaag. We kunnen er veel van leren. Zelf bouwen we dagelijks aan relaties met onze moslimburen. We zijn ondertussen goede vrienden geworden en kunnen ook samen bidden.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. VANAVOND. MARCH 16. 10•00 PM. Lisb.time

    THE SACRED CALL. Marian Center of Figueira.

    Transmission via. MISERICORDIA MARIA TV

    New message of CHRIST JESUS. Transmitted through the visionary Friar ELIAS DEL SAGRADO CORAZON DE JESUS.

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten