donderdag in de 3e paasweek

BROOD DAT LEVEN GEEFT
(Bij Joh 6, 44-51)

‘Ik ben het brood dat leven geeft’, horen we Jezus vandaag zeggen.

Het is inderdaad de Heer die leven geeft aan ons leven, aan het leven van de Kerk. Hij is, als het ware, er het levend hart van. Niet als symbool, maar als een levengevende werkelijkheid. Wij zijn geroepen ons te voeden met Hem, opdat Hij inderdaad dat leven in ons kan zijn waar de Vader naar verlangt.

Je voeden met de Heer zou voor een christen de evidentie zelf moeten zijn. Het gaat vooraf aan al het andere, en tegelijk is het verweven met al het andere. Onze roeping is het immers één te zijn met Christus. En daarvoor moeten we ons voeden met Hem. Anders zouden we al snel een ongeoliede motor zijn die niet enkel vlug droog zal staan maar ook snel tot stilstand zal komen.

Zoals de Heer brood voor ons is dat leven geeft, zo mogen ook wij voor elkaar voeding zijn dat leven geeft. Een christen deelt immers in de zending van haar Heer. Niet door Hem na te bootsen of enkel zijn leer te verkondingen, maar door in eenheid met Hem Gods liefde te zijn, en alzo mét Hem levengevend voor ieder die hij ontmoet en waarvoor hij bidt. Dat maakt de christen persoonlijk rijk; een rijkdom die je van binnenuit zult willen doorgeven aan allen en alles.

Laten we bidden

Vader,
dank U om Jezus,
levend brood voor ons gegeven.
Mogen wij ieder persoonlijk,
en wij als Kerk,
ervoor kiezen ons te voeden met Hem,
opdat Hij inderdaad
dat leven voor de wereld zou zijn
dat U in Hem wilt zijn.
Door Christus, onze Heer.
Amen.

Geliefde mensen, mogen we ons bewust zijn van onze roeping om één te zijn met Christus door ons te voeden met zijn aanwezigheid zodat wij op onze beurt - verbonden met Hem - leven kunnen zijn voor anderen.
Een mooie donderdag.
kris


Vragen om mee op weg te gaan

Hoe kan mijn persoonlijke verbondenheid met Christus mij helpen ons levengevend te zijn voor anderen?

Hoe kunnen we als kerkgemeenschap de rijkdom van ons geloofsleven delen met anderen die niet onmiddellijk een connectie hebben met de kerk?

Reacties

  1. Zoveel gelovigen en zelfs priesters hebben moeite om te aanvaarden, te geloven dat Jezus werkelijk aanwezig is in de eucharistie, in de gewijde hostie die wij bij de communie krijgen. Gewone voeding helpt ons lichaam om levenskrachtig te zijn. Aan jonge kinderen wordt al gezegd dat ze flink moeten eten om groot te worden. Bij de eucharistie word je omgevormd naar het beeld van Jezus zelf, je wordt een beetje Jezus, helemaal anders dan bij gewone voeding die uiteindelijk dient om jezelf te blijven of te worden. De eucharistie is zoveel meer dan een symbool. Zouden we ons niet haasten om een dag verlof te nemen als we wisten dat de Heer ergens zou komen spreken? We zouden er toch alles voor over hebben om die ontmoeting niet te missen! Wel elke eucharistieviering is zo'n groot feest, zo'n heerlijke ontmoeting met de Heer in hoogsteigen persoon. Om van te duizelen toch!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Bedankt heel mooi. Vandaag heb ik geluk want ik mag de Heer ontvangen, ik mag een tijdje bij Hem verwijlen samen met bejaarden in een rusthuis.

      Verwijderen
    2. Inderdaad, heel mooi verwoord en duidelijk/uitnodigend... Dank je wel hiervoor!

      Verwijderen
  2. Zo is dat !
    We zijn er niet altijd écht van bewust !
    Christus lééft in elke mens !
    Door de Sacramenten in diep geloof te ontvangen ,weten we ons gevoed ,geliefd door Hem !
    Om zijn Ware Liefde door te geven aan àlle mensen !!!
    Bewust van onze zo vaak onwaardigheid ,,steeds ons hart en onze geest terug richten naar Hem die Léven geeft!
    Ook ons lijden aanvaarden door leugens en misverstanden !

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Levengevend zijn voor anderen... dat straal je uit, zonder woorden...
    Getuigen (toevallig, in een gesprek/ontmoeting) over je gebedsleven, deelname aan de eucharistie... zonder bijbedoelingen. Wat de ander met deze info/getuigenis doet, weet je niet, hoeft ook niet, het is zoals zaaien op een akker...

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Opdracht: behandel de ander zoals jezelf behandelt wenst te worden in de geest en opdracht van het kompas JEZUS❗️

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Jezus is de Zoon van God, veel meer dan een kompas, ik heb kompassie met u

      Verwijderen

Een reactie posten