vrijdag in de 3e paasweek

BEROUW ALS SPRINGPLANK

Vandaag lezen we in de eerste lezing over de roeping en bekering van Paulus.

Paulus zou vandaag hoog scoren op het rapport dat Kerk in Nood zou opstellen wat betreft het schenden van de basisrechten inzake godsdienstvrijheid. Wel, die Paulus krijgt van God een soort genadeslag. Hij bekeert zich, en wordt een verkondiger om U tegen te zeggen.

Lieve mensen, laat dit een voorbeeld en troost zijn voor allen die leven met een gevoel van schuld betreffende misstappen die zij in hun leven begaan hebben. Velen van ons vechten daarmee, en denken dat God met hen nog weinig kan of zelfs wil.

Het is goed om je zonden in te zien, je op de borst te kloppen, te knielen voor God met je hoofd omlaag, thuis of ergens achteraan in een kerk. Maar dit mag geen blijvende houding zijn. God wil dit niet.
Tracht je berouw gezond te beleven, dat wil zeggen: ‘in’ God. We kunnen te biechten gaan waar de Heer sacramenteel je zonden zal vergeven, waar Hij je diep komt aanraken en oprichten. We kunnen ook in alle oprechtheid gewoon om vergeving vragen. Hoe dan ook, Hij zal je altijd ontvangen en van je berouw een springplank maken tot ware bekering. Hij zal tegen je zeggen: ‘Je was altijd, en je zal dat altijd zijn, mijn geliefde. Kom in mijn dienst’.
En diep vanbinnen, groeiend doorheen gebed en gewaarwording, zal je ervaren dat God je inderdaad in zijn dienst brengt, dat Hij je vraagt en draagt, dat Hij je nodig heeft.

Je zult ervaren dat je – ondanks je verleden – genade krijgt Gods werk te doen. Je nee-woorden achterlatend zal je gewaar worden dat Christus je trekt in zijn eigen ja-woord tot de Vader. Van Hem zul je leren, van God zul je getuigen.

Daar God liefde is, ben je voor Hem nooit verloren. Als dát geen Blijde Boodschap is.

Laten we bidden

Vader,
velen van ons dragen een diep gevoel van schuld in zich wat op termijn echt dodend kan werken wanneer men dit draagt los van U. Omhels ons – in Christus – met uw mantel van barmhartigheid, genees ons met de warmte van uw vrede, raak ons aan met de tederheid van uw liefde.
En roep ons dan. Maak ons ontvankelijk voor uw roep. Neem ons in uw dienst. Moge wij doorheen ons ja-woord getuigen worden van U, groeiend in uw liefde, van dag tot dag, in Christus.
Om deze genade bidden wij, in zijn naam.
Amen.

Geliefde mensen, mogen we ons gelovig bewust zijn dat zelfs in onze diepste fouten en momenten van schuld, er altijd een weg is naar vergeving en bekering. Net zoals Paulus werd geroepen en omarmd door genade mogen ook wij onze zonden erkennen en ons hart openstellen voor Gods liefdevolle vergeving.
Een bevrijdende vrijdag voor ieder van jullie.
Met een genegen groet, kris


Vragen om mee op weg te gaan

Wat betekent het voor mij om genade te krijgen om Gods werk te doen ondanks mijn verleden?

Hoe kan ik anderen troosten, bemoedigen en steunen met mijn ervaring van bekering en genade?

Reacties

  1. Zou graag vandaag willen delen dat we ons ego klein moeten krijgen en dan met heel veel mildheid naar anderen toe gaan toegaan en liede geven en tonen. Dit alles met de genade Gods natuurlijk.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Zoals jullie aanraden ,... ja zéker vergeven !
    En als we over onze woede zijn ,daardoor angst en schuldgevoelens ,
    vergeving geven en zelf als we het niet terugkrijgen toch blijven de persoon beminnen
    (nee niet met verstikkende knuffels ) maar wél teder en hartelijk !
    Dàt komt van Zijn Genade!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ik voel me klein, nederig, dankbaar... dat we van God altijd nieuwe kansen krijgen, wat we ook uitgespookt hebben in ons leven. Dit geeft me een heel warm gevoel van binnen en zet me aan om elke dag een 'beter' mens te worden.
    Als andere mensen in de put zitten omwille van... krijgen we de kans om ook tegen hen te zeggen, God laat je nooit in de steek. Elke dag kan je je leven weer in handen nemen, je richten op God, in de voetsporen van Jezus lopen. God/Jezus lopen naast ons mee...

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Beste Anoniem van10.25 Jij verwoordt precies zoals ik het ook voel en beleef. Ik word mij steeds meer bewust hoeveel vreugde het geeft om gelovig te zijn en geholpen te worden door dit Bijbelcitaat om op de goede weg te blijven.

      Verwijderen
    2. Dank je wel Riet

      Verwijderen

Een reactie posten