woensdag in de 5e paasweek

GEHOOR GEVEN AAN DE GEEST VAN DE LETTER

Enkele leerlingen uit Judea kwamen naar voren en betoogden dat de broeders zich moesten laten besnijden volgens de wet van Mozes om gered te worden. Dit leidde tot grote onenigheid met Paulus en Barnabas, en resulteerde in een verhitte discussie. Dit lezen we vandaag in de eerste lezing.

Hier zien we een botsing van overtuigingen over hoe men verlossing kan bereiken. Sommigen geloofden dat het naleven van de Joodse wet, inclusief besnijdenis, noodzakelijk was voor redding, terwijl anderen, zoals Paulus en Barnabas, benadrukten dat geloof in Christus de enige weg tot redding is.

In de eerste lezing van morgen wordt deze episode voortgezet, waarin Paulus benadrukt dat redding niet afhangt van het naleven van wetten, maar van de genade van God die ons door Christus wordt geschonken. Paulus legt de nadruk op de rol van de heilige Geest in dit proces. We moeten ons door Hem laten leiden. Het is de Geest die ons in de genade van Christus zal binnenvoeren; de Heer die ons uiteindelijk zal bevrijden.

De Kerk is een gemeenschap van mensen en binnen zo'n gemeenschap moeten er regels worden opgesteld. Denk aan liturgie, canoniek recht en andere kerkelijke voorschriften. Deze regels zijn er om de gemeenschap te beschermen tegen 'dwalingen' en om eenheid te bewaren. Op zich is daar niets mis mee. Het is zoals in een gezin met kinderen: ook hier worden regels afgesproken om bepaalde waarden en normen te handhaven. In tegenstelling tot de kerkelijke gemeenschap staan deze niet op papier, maar ze hebben ook tot doel het gezin te leiden, te beschermen en bijeen te houden.

Hoewel deze richtlijnen binnen de kerkelijke gemeenschap belangrijk zijn, ligt het heil niet in het volbrengen van deze bepalingen. Je kunt perfect alle regels naleven zonder de genade van de Heer te ervaren. Het wettische is belangrijk, maar we mogen niet slaaf worden van de letter van de wet. We moeten leren naar de geest van de wet te luisteren. Als de wet ons niet naar de genade van de Heer leidt, heeft het geen zin om eraan te voldoen. Het naleven van richtlijnen is geen doel op zich, maar een middel. Het is zoals met vasten: vasten is geen doel op zich, maar een middel om meer in verbondenheid met de Heer te leven.

Een leven vervuld van Christus is dus niet het resultaat van het naleven van de wet, maar komt voort uit het zich openstellen voor de genade waarin de Heilige Geest ons zal leiden.

Laten we bidden

Goede God,
help ons de juiste balans te vinden
tussen het naleven van regels
en het ervaren van uw genade.
Laat ons niet verstrikt raken in het wettische
maar open ons hart
voor de leiding van de heilige Geest.
Laat ons, in de Geest,
streven naar een leven
vervuld van Christus,
waarin U ons leidt naar ware verlossing.
In Jezus' naam.
Amen.

Geliefde mensen, moge de genade van de Heer ons leiden naar een leven waarin we met z'n allen God eer brengen door gehoor te geven aan zijn oproep tot liefde, vrede en broederschap.
Met een genegen groet, kris


Vragen om mee op weg te gaan

Wat betekent het voor mij meer gehoor te gevan aan de geest van de letter dan aan de letter van de wet?

Welke rol spelen toewijding, liefde en mededogen in het interpreteren en toepassen van religieuze voorschriften?

Reacties

  1. 1 Eerst en vooral zich openstellen voor Zijn Geest in gebed meditatie en Eucharistie
    Dan laten we "aren plukken op de Sabbat "
    respect hebben voor de Tollenaar die op de laatste rij zit !
    Of zoals bij de overspelige vrouw "de eerste steen werpen wie zonder zonde is ! !"

    2 De rol van" Navolging van Christus " Hem te laten Leven in ons diepste zijn !
    Dan aanvaarden wij onszelf en onze naasten met het besef dat God élke mens liefheeft !
    Een leven lang oefenen met véél vallen maar telkens weer opstaan zich richtend naar Hem die ons Zijn Vrede en alle Goeds geeft !

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Je mag alles hebben , alles weten , alle wetten navolgen , maar zonder de liefde ben je niets .

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dit voel ik ook aan als de kern van de zaak! Mooi verwoord!

      Verwijderen
  3. Zeer juist , dit is zeker en vast ook Jaqueline niet ontgaan.

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten