2 nov - Allerzielen

Een overweging bij Allerzielen

Dat God de mensen die voor Hem kiezen niet teleur zal stellen vieren we tijdens Allerzielen.
Het gaat dan om het grote volk van God dat Hij verzamelen wil.
Het volk van al die mensen die ons voorgingen en die nu voor ons ten beste spreken.
Het staat zo terecht in de liturgie van de uitvaart: 'Heer neem hen op in uw glorie, laat zij die ons zijn voorgegaan aan ons denken, maak hen tot onze voorsprekers bij U. Mogen zij U onze namen in herinnering brengen, zoals Hij dat doet, de mens naast U, de grootste Heilige: Jesus zelf die naast U staat in al Uw heerlijkheid.'

Allerzielen hoort geen donkere dag te zijn die akelig contrasteert met Allerheiligen maar een dag van licht en troost.
God houdt van mensen en zal dat blijven doen.

Tot ons allen samen is gezegd: 'jullie zijn een heilig volk' en tot ieder van ons persoonlijk is gezegd: 'Ik heb jou nodig, Ik kan niet zonder jou.'
Tot ieder van ons persoonlijk wordt gezegd: 'Ik roep jou bij je naam, wees er voor de mensen voor wie jij iets kunt betekenen.'
En dan geldt voor jou, dan geldt voor ons allen dat Hij ons niet teleur zal stellen.

De bladeren zijn gevallen, buiten lijkt de dood weer te gaan regeren maar binnen verkondigt de Kerk dat God een Bewaarder van de levenden is.
Hij is ons mensen trouw. Hij heeft onze namen geschreven in de palm van zijn hand, Hij begeleidt ons met zijn licht. Hij zal ons opvangen in zijn heerlijkheid en ook wij mogen staan in die grote kring rond de 144.000 getekenden - waar wij gisteren over hoorden spreken - en rond allen die ons zijn voorgegaan en nu voor ons ten beste spreken.
Wij hier beneden zijn nu al opgenomen in de liefde van God die alle begrip te boven gaat.

Ook wij mogen leven in het licht dat niemand doven kan.

F. Lemmens

Reacties

  1. Allerzielen is een dag van gebed voor hen die nog niet, zoals de heiligen die wij gisteren vierden, volledig bij God zijn. We bidden voor de zielen van het vagevuur. Gisteren kreeg ik een tekst doorgestuurd van Maria Valtorta over het vagevuur. Het is een liefdesvuur. De zielen in het vagevuur hebben bij het persoonlijk oordeel Gods licht gezien en in dat licht hebben ze hun tekorten aan liefde gezien. Zij beseffen nu dat ze door hun tekort aan liefde - hun zonden - jaren verspild hebben waarin ze met God volledig gelukkig hadden kunnen zijn. In het licht van God beminnen zij nu en groeien in de liefde. Zij beminnen ook ons meer dan ooit op aarde. Nu weten zij hoe ze ons hadden moeten beminnen, maar het niet deden. Ons gebed voor hen doet hen nog meer groeien in de liefde. En die liefde krijgen we ook terug, allereerst van God zelf, die blij is dat wij deze liefdesdienst van ons gebed gegeven hebben aan Zijn schepselen die lijden in de liefde. De zielen kunnen het ons niet meer zeggen hoe dankbaar ze ons zijn voor ons gebed, maar ze zeggen het aan God en God geeft ons hun liefde door.
    Laat het een mooie gebedsdag worden, deze Allerzielen. Wij waken bij het mysterie van geboren worden en sterven. Wij waken met in onze gedachten al die mensen die ons voor zijn gegaan in de dood. Het is een wederkerigheid: wij bidden voor hen, zij vragen God om Zijn hulp voor ons. Laten wij leven in hoop en in liefde voor hen die maar aan de overkant zijn. Ook wij komen eens thuis in dat grote mysterie van Gods eeuwige liefde, zelfs als ook wij nog een tijd uitgezuiverd moeten worden in Zijn liefdesvuur.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hoe mooi zegt Paulus het ons vandaag: “we zullen niet sterven maar van gedaante veranderen, onze sterfelijkheid wordt bekleed met onsterfelijkheid, onze vergankelijkheid met onvergankelijkheid. We zijn geschapen voor een eeuwig bestaan, dit leven hier is een doorpassage, een leerschool van de liefde. Een oefenschool in het ware leven, een sterven aan alles wat de dood inhoud. Zonde voert naar de dood, liefde naar het leven!. Zo heeft Jezus’ liefde tot het uiterste, voor ons de dood, de zonde, gedood. In Jezus vinden wij de kracht en de genade te kiezen voor de liefde, voor het leven! Zo moet ook onze liefde ons aanzetten te bidden voor onze overledenen, opdat zij uit de plaats van loutering, de plaats van het liefdevuur mogen overgaan tot de eeuwige heerlijkheid in de volheid van Liefde bij God waar alle heiligen al zijn. zij die in het vagevuur, in het liefdevuur vertoeven zijn die liefde wel al zeker, maar ze moeten nog wat gezuiverd worden, en dat kunnen zijzelf niet meer bewerkstelligen uit zichzelf, daarvoor zijn zij aangewezen op onze liefde, wij moeten het voor hen doen door onze gebeden, de Eucharistie laten opdragen, onze goede werken, onze verstervingen die we aan God voor hen opdragen en zo voor hen een volle of gedeeltelijke aflaat verdienen zodat zij mogen overgaan naar de volheid van licht en liefde en daar dan voor ons ten beste zullen spreken. Deze PLICHT van te bidden voor onze overleden mogen wij niet verwaarlozen!

    Als de angel van de dood, de zonde is, dan is het hart van het leven de liefde! Kiezen voor het leven is kiezen voor de liefde, is kiezen voor Jezus, of zoals Hij het zou hebben gedaan! Dank U Jezus voor het geschenk, de genade van het geloof dat mij leidt naar het ware leven. Dat mij een vaste hoop en vertrouwen schenkt in het ware eeuwige leven dat mij wacht bij U!

    Luisteren naar de liefde, is luisteren naar Jezus, is luisteren naar de Geest in mij. Die liefde in mij laten spreken en zo bewaard worden voor het kwaad, voor de zonde die voert naar de dood. Altijd weten het onderscheidt te maken tussen ware liefde en eigenliefde. eigenliefde is de angel van de zonde dienen. De ware liefde nastreven – die vaak het offer van het eigen ikje vraagt – is God dienen en het leven erven. Aan mij de keuze! Moge de gedachte aan de eeuwige zaligheid mij in mijn goede keuzes steunen. Het loont de moeite waart! Mij bewust blijven, Jezus heeft voor mij duur betaald met het offer van zijn Leven! Aan mij nu te betalen wat onze overleden aan die prijs van Jezus liefde verkwist hebben om aan hun eigen ikje te voldoen en nu niet meer gans zuiver zijn om de hemelse heerlijkheid binnen te mogen gaan.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. een tekst van :A.Van Wilderode(pr) ! gericht aan hen die ons zijn vóórgegaan !!!
    "Je wandelt, weet ik, in een milder licht
    dat voor je uitschijnt en je stappen richt,
    een vrede tegemoet, die wij niet kennen,
    naar een gezegend heilvol vergezicht" !

    Wie in Mij gelooft, zal LEVEN ook al is hij gestorven ! Joh.11,25 .

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten