woensdag in week 32 door het jaar

Alle tien werden door Jezus gereinigd. Slechts één kwam terug om God eer te bewijzen, om Hem te danken.

Jezus weet heel goed, meer dan wij dat van onszelf weten, hoezeer wij genezing nodig hebben. Allen dragen we immers dingen in ons die - door welke oorzaak ook - onze relatie met Hem, en dus met de liefde, in de weg staan.
Op velerlei wijze raakt Hij ons dan ook aan om ons te genezen. Soms zijn we ons bewust van deze aanrakingen, soms ook niet.

Wie z'n leven aandachtig overschouwt zal zeker van die momenten kunnen aanwijzen waar de Heer je heeft aangeraakt, waar Jezus genezend aanwezig was. Een innerlijk verlangen naar gebed, een biechtervaring, een goed gesprek, een gebeuren van verzoening, een bedelaar aan de deur van de kerk, een lezing uit de Schrift, een inzicht je leven te wijzigen, een boek dat je gegrepen heeft, een film die je geraakt heeft,...
In al die aanrakingen geneest Hij, heelt Hij, reinigt Hij. Het zijn stuk voor stuk momenten van genade; momenten om U tegen te zeggen...

Op een even reële wijze dan dat Jezus de tien melaatsen uit het evangelie van vandaag aanraakte, heeft Hij ook ons aangeraakt tijdens die momenten van genade. Op dezelfde wijze was Hij genezend aanwezig; helend en reinigend.

Vraag is of we tot die ene gereinigde behoren die dankbaar was, of tot de negen anderen die het schijnbaar niet nodig vonden dankbaar te zijn.

Dankbaarheid jegens God is de ziel van ons geloof. Het is een lied van vrede. Het maakt ons hart tot een tuin van Eden waarin we naakt voor God kunnen staan; van Hem drinkend, in Hem levend.

kris

Reacties

  1. Dank, Kris, voor uw opwekkend woord. Het geeft me troost na een droevige nacht, waarin ik bezig was met de zich steeds meer uitbreidende wetten van abortus en euthanasie. Het begon met contraceptie. Dat zette alle deuren open voor abortus en euthanasie. De vrijzinnige Pierre Simon had het in de jaren 50 van de vorige eeuw goed gezien. Abortus zou hij er niet doorkrijgen, tenzij als de anticonceptiepil gemeengoed was geworden. De H. paus Paulus VI heeft profetisch geschreven. Ik weet wel: hij wordt verguisd, maar hij is een heilige. De machtigen van deze aarde (eerste lezing) leggen ons terecht een zerotolerantie op qua snelheidsoverschrijding in het verkeer. Dat werkt. Ook ik let dan zeer nauwkeurig op mijn snelheid. Men kan zeggen: de abortus- en euthanasiewetten verplichten je niet een van beide dingen te doen. Dat is waar. Voor mij moet eigenlijk ook niemand gestraft worden. Maar het is toch dubbelzinnig: de mensen vinden dat, als de wet het toestaat, het goed is. Het is niet goed. Voor mij, en ik hoop ook voor u, is het leven heilig, een zo kostbare gave. Er moeten toch andere oplossingen zijn voor moeilijke gevallen: bv. een fonds voor zwangere vrouwen die hun kind niet op kunnen voeden, adoptie, en vooral het promoten van een kuise levenswandel. We durven de jeugd niet meer het ideaal van kuisheid en zuiverheid voorhouden. Ik heb het twintig jaar geleden nog geprobeerd toen ik nog les gaf, maar toen al wilden de meeste van mijn leerlingen niet luisteren. We stellen ons echter met al die wetten boven God. Hij heeft het leven zo mooi geschapen, maar wat maken wij ervan? Pater Daniël Maes schreef in een van zijn laatste brieven: 'Wij hebben de oorlog verloren (i.v.m. abortus en dergelijke), maar we hebben de middelen voor de overwinning binnen handbereik: monogamie, trouw, onthouding, natuurlijke familieplanning...' Ik denk dat dit waar is. In plaats daarvan kiest men, zoals ik lees in de nieuwsbrieven van het comité van bezorgde ouders, voor vroegseksualisering, vaccinatie tegen ziektes en kankers van de genitaliën ook voor jongens, voor inderdaad steeds verdergaande concessies voor abortus. Ik kan vandaag God niet danken. Heer, het spijt mij. Ik ben bedroefd om onze maatschappelijke evoluties inzake het beschermen van het leven. Heer, wees vandaag tevreden met mijn schamel gebed om barmhartigheid: God, wees mij, wees ons, zondaars genadig...

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten