9 nov - Wijding basiliek Latheranen

Vandaag het verhaal van de tempel, waar de verkopers en de geldwisselaars de ingang blokkeerden tot het heiligdom. Jezus wordt kwaad, héél kwaad. Terecht. De plek bij uitstek - de tempel - waar men zich kan aanbieden aan God, waar men Gods lof kan zingen, waar men Hem kan ontmoeten, waar men van Hem kan ontvangen, werd tot marktplaats gemaakt.

In zijn eerste brief aan de Korintiërs, zo horen we vandaag, zegt Paulus dat ons lichaam de tempel is van de heilige Geest. Wat cirkelt er allemaal rond ons hart dat voor ons en anderen een belemmering vormt de Heer te ontmoeten...

We moeten ons hart rein houden. We moeten die plaats van Gods-ontmoeting bewaken en behoeden voor al die dingen die ons wegtrekken van onze relatie met Jezus.

Ons hart, ons hele zijn, zou de plek bij uitstek moeten zijn waar we voortdurend, als een gebed zonder ophouden, mét de Heer kunnen leven. Wie zijn hart afsluit voor dit gebeuren sluit zich af van het meest wezenlijke van zijn bestaan, namelijk leven ‘in God’.

Laat ons waakzaam zijn, en voortdurend bereid, schoon schip te maken met ons hart, opdat de Heer ons voortdurend in zich kan opnemen, opdat we in zijn naam, Gods liefde moge worden.

kris

Reacties

  1. Jezus is eenmaal heel kwaad geweest en heeft dan zelfs geweld gebruikt. Dat was bij de reiniging van de tempel. Meestal stellen wij ons hierbij niet veel voor. Toch was Jezus echt kwaad. Je moet weten: in de tempel werden offers opgedragen aan God. Maar die dieren moesten gekocht worden aan handelaars die daar een monopolie voor hadden. Zij verkochten hun offerdieren heel duur. Ook moesten zij betaald worden met joods geld. Dat hadden de mensen niet bij zich. Daarom waren er geldwisselaars. Zij wisselden het Romeinse geld om in joods geld tegen heel zware wisselkoersen. Zo gingen mensen die hun offer wilden brengen aan God, vaak heel uitgeschud en berooid terug naar huis. Jezus is daarvoor heel kwaad. Bij de profeten stond er geschreven dat de tempel van Jeruzalem een huis van gebed moest zijn voor alle volken. Jezus vond in Jeruzalems tempel geen huis meer van gebed, maar een rovershol. Dat kon niet en in Zijn toorn smijt Hij enkele tafels van geldwisselaars omver en jaagt enkele kooplieden uit de tempel. Dat zal Zijn dood kosten. Psalm 69 zegt dat de ijver voor Gods huis de psalmist zal verteren. Dat wordt bij Jezus echte werkelijkheid. Men zal Hem aan het kruis hangen, maar dan zal het voorhangsel van de tempel openscheuren en Jezus zelf zal de nieuwe tempel worden, de echte plaats van de Godsontmoeting. Zijn geopend hart laat stromen van genade vloeien over heel de aarde, zoals de profeet Ezechiël dat zag gebeuren vanuit Jeruzalems tempel. Mochten onze kerken en kapellen echte huizen zijn van gebed, waar God Zijn genadestromen laat vloeien in onze harten en zielen.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. De evangelist zegt dat Jezus héél kwaad is ! Waarom ? Omdat ze van de tempel een marktplaats hebben gemaakt! de tempel mocht een huis van gebed zijn en nu is het een rovershol geworden ! Die woorden zullen Jezus'dood kosten ! maar Jezus zal de nieuwe tempel worden Hij zal VERRIJZEN !!!! en wij ook ! als we Zijn genadestromen IN ons laten vloeien..........................................en Hij in ons -IN-WEZIG-is !!!!!!!
    Dank Kris en Daniël !!!!

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten