vrijdag in week 33 door het jaar

Jezus ging naar de tempel, waar Hij de handelaars begon weg te jagen, terwijl Hij hun toevoegde: ‘Er staat geschreven: "Mijn huis moet een huis van gebed zijn, maar jullie hebben er een rovershol van gemaakt!"’

Vandaag horen we Jezus die kritiek geeft met geen mis te verstane woorden en gebaren. We kennen het verhaal, we weten waarover het gaat: over plaatsen om te bidden, en over de gemeenschap als tempel van de heilige Geest.

In het verleden zijn er nog mensen geweest die met kritiek voor de dag kwamen; heilige mensen. Zo kennen we bijvoorbeeld Catharina van Sienna, een dominicanes uit de veertiende eeuw. Ze trad vanuit haar mystieke bewogenheid onverbloemd 'kerkreinigend' op. Ze wordt genoemd 'de vrouw die niet zweeg in de Kerk'. Vanuit haar intens grote liefde voor de Kerk als heilige plaats van Gods aanwezigheid uitte zij met regelmaat sterke kritiek, ook op paus en kardinalen. Haar kritiek was een soort 'heilige verontwaardiging'. De Kerk heeft Catharina goed begrepen. Ze werd heilig verklaard en tot kerklerares verheven. Of denken we aan Clara van Assisi, Jan Van Ruusbroeck en zo vele anderen.

Naar mijn persoonlijke mening is onze huidige paus Franciscus ook zo’n tip. Hij houdt geen blad voor de mond. Met regelmaat spreekt en schrijft hij, ook vanuit zo’n soort ‘heilige verontwaardiging’, over mistoestanden zowel binnen als buiten de Kerk. Mensen voelen dit doorgaans haarfijn aan als ‘waar’ en dat maakt paus Franciscus in zekere zin ook zo geliefd. En, niet onbelangrijk: in zijn kritiek kiest hij steeds resoluut voor de kant van de ‘armen’, de Kerk oproepend dit ook te doen, en wel naar het voorbeeld van Jezus.

In onze eigen omgeving zien we beslist ook dingen die echt fout zijn: onrechtmatig geldgewin te koste van, verspilling van voeding en goederen, ontheiliging van woorden en plaatsen, roddel, luiheid, enz… We zien het rondom ons, we zien het in ons. Durven wij vanuit eenzelfde heilige verontwaardiging zoals Catherina van Sienna, Clara van Assisi, onze huidige paus, en zovele anderen, kritiek geven. Altijd in liefde, opbouwend, vergezeld met Gods barmhartigheid, maar duidelijk en klaar, de waarheid volle eer aandoend.

Ik denk dat we soms teveel zwijgen, of het spreken aan anderen overlaten, uit een zekere angst, of om welke reden ook. Soms moeten we ons laten horen, letterlijk. Woorden kunnen krachtig zijn, en vol van genade, als gist in het deeg. Daarop moeten we durven vertrouwen.
Laten we daarom altijd spreken vanuit onze relatie met Jezus, vanuit ons biddend hart, opdat wat we zeggen in liefde mag gezegd worden, in de warmte van Gods Geest, geborgen in Gods wil, op hoop van zegen.

kris

Reacties

  1. Heer Jezus, Jij kon in het huis van jouw Vader niet binnen. Het was geen huis meer van gebed. Het was een rovershol geworden, waar men de dieren voor het offer zeer duur verkocht en het Romeinse geld omwisselde in joods geld tegen zeer hoge wisselkoersen en met aanrekening van zeer hoge transactiekosten. Jij zag de pelgrims dan ook vaak uitgeschud en berooid naar huis teruggaan. Dat kon Jij niet verdragen, Jij schoot in actie, symbolisch, maar effectief. Het zal Jou het leven kosten. Maar de ijver voor Gods huis heeft Jou verteerd, zoals Jij het psalmwoord uit psalm 69,10 tot het jouwe maakte. Jij wilt ook mijn hart, mijn ziel zuiver maken, want ik vrees dat Jij hierin ook niet binnen kunt. Zuiver mij, Heer. Laat mijn hart kloppen op het ritme van Jou. Leer mij zoals de H. Cecilia een nieuw lied te zingen, niet zozeer en alleen met mijn tong, maar met mijn leven. Leef Jij in mij. Maak mij, zoals Jij, zuiver en goed.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Met God’s tempel beschouw ik mijn lichaam en ziel. Zuiver alles bewaren en doen naar het voorbeeld van Jezus. Al het kwaad verwijderen en eruit gooien. Alleen het goede binnenlaten. Eerlijk in het leven staan en iedereen geven wat hem toekomt. Ieder kan dit zelf invullen waar hij/zij aan moet werken. En daarbij de hulp vragen van de Heilige Geest om wijsheid en inzicht.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. over kritiek geven gesproken: renée noemde gisteren al thomas halìk (geduld met God), een priester die openlijk kritiek durft te hebben op veel wat 'normaal' wordt gevonden in onze kerken en een heel eigen antwoord heeft op de ontkerkelijking. een stem om naar te luisteren!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Stefan,niet alleen een stem om naar te luisteren ......maar een stem om te DOEN !
      Zr Renée
      lees ook : "Ik wil dat je bent " T.Halik

      Verwijderen
  4. Inderdaad zijn ons lichaam en ziel tempel van God. Maar ook het kerkgebouw moet een huis van gebed, van God, zijn. Helaas is het in vele kerken een "ontmoetingsplaats" geworden waar vóór elke misviering hardop alle nieuwtjes uitgewisseld worden, gelachen wordt, hetgeen pas stopt na de bel bij aanvang van de misviering. En alle mogelijke gelegenheden worden gezocht om receptie of koffieklets te houden na afloop van de misviering. Dit alles onder het mom van "ontmoeting van christenen onder elkaar".... Dit gebeurt op enkele meters van het tabernakel... Een verfoeilijke praktijk die ingevoerd is en ingetogenheid en respect voor God totaal teniet doen.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Ja,anoniem van 9:59u ik sluit me volledig bij u aan,veel mensen ergeren zich erover dat er rumoer in de kerk is tot de bel gaat.
    Mochten veel gelovigen dit lezen,het huis van God ,het Tabernakel moet met eerbied en ontzag benadert worden,er zijn gelegenheden genoeg om met elkaar te praten,moge dit klein uurtje op zondag voor God en Jezus en de H.Geest voorbehouden worden.
    Hoe kunnen we anders een eerbiedige relatie met de Vader en de Drie-eenheid opbouwen als we in het Huis van God voortdurend zelf het woord willen voeren,in ons hart met onszelf of met medegelovigen.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. In de Leestip van vandaag kunnen we kennis maken met de dochter van Kris !!!
    Proficiat Hanne en Kris en de mama met jullie prachtige dochter .

    BeantwoordenVerwijderen
  7. dag kRIS

    fijn dat je er terug bent. Als het 'dagelijks bijbelcigtaat er even niet is, dat merken wij pas hoe kostbaar het is.
    Bedankt en dank ook aan uw technieken.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Het reinigen en zuiveren van de tempel, een werk van alle tijden! Vóór Jezus’ tijd, tijdens Jezus’ tijd en ook nu nog! Hoe wordt er niet met onze kerkgebouwen omgegaan? Vaak dienen ze meer dan alleen maar voor de eredienst aan de Heer, maar ook voor tentoonstellingen, receptieplaatsen na de viering, enz … Maar nog veel dichterbij; hoe is het met de tempel van mijn eigen lichaam, van mijn hart gesteld? Hoe dikwijls moet ik dit niet laten zuiveren door het sacrament van de biecht. Dus blijven waakzaam zijn en de moed niet opgeven, ijverig blijven zuiver voor de Heer te leven en te werken dan zal ik Hem eens vol vreugde en dankbaarheid mogen loven en prijzen in de hemel.
    Geloofd en aanbeden zijt Gij Heer in uw heilige woning.
    Als we bezoek krijgen hebben we graag dat alles netjes en in orde is, er wordt gepoetst en opgeruimd! Zo ook voor de komst in mijn hart, vooral als ik Hem bij de H. Communie mag ontvangen. Zorgen dat mijn hart te allen tijde zuiver is, waardig Hem te ontvangen. En vooral ook zorgen dat ik klaar ben Hem wanneer ook op zijn tijdstip te ontvangen bij zijn laatste komst in mijn leven als ik voor Hem zal verschijnen en niemand kent dit tijdstip !!! dus !!!

    Kris, trotse papa, en dat mag nu wel eens
    proficiat met het artikel van de dochter… in de leestip !!!
    het zal haar ook wel een hele ervaring geweest zijn eens binnen de muren van een klooster te vertoeven ��
    hopelijk draag ze er ook iets van mee voor haar verder leven.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. eigenlijk zou vóór m'n naam :' Zr,' mogen staan ! Ja dát kan ik juist niet !
    De leestip heeft me ontroert .....alleen iemand die alles fijn ervaart kan in de duisternis, licht zien en ZIJN !
    Iets wat voor haar 'erfgoed' is ! DANK aan zo'n familie !

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Nog nooit "dankjewel " voor het gebed gezegd ! Doe het NU !

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten