1e zondag advent - A

Wanneer wij ’s morgens opstaan trekken we onze kleerkast open om die kleren te kiezen die geschikt zijn voor de komende dag, kijkende naar het weer, wat we gaan doen, welke mensen we gaan ontmoeten, of gewoon hoe ons humeur is. Het is des mensen. We kiezen die kleren waar we ons goed in voelen. Uiterlijke kledingdracht: een heel persoonlijke keuze.

Paulus spreekt ons vandaag over een innerlijke kledingdracht. In zijn brief aan de christenen van Rome schijft hij, zo lezen we vandaag: ‘Omkleed u met de Heer Jezus Christus en geef niet toe aan uw eigen wil, die begeerten in u opwekt.’
Dus voor een christen komt het er niet enkel op aan je in de ochtend uiterlijk te kleden al naargelang je dagbezigheden, maar je ook innerlijk te kleden. En wel met Jezus Christus.

Wie zich kleedt met Christus, kiest ervoor dat Jezus zijn voedsel mag zijn, de bron van zijn bestaan, de spirit van zijn liefde. Het is Jezus die plaats geven in je leven die God bedoeld heeft wanneer Hij zijn Zoon schonk aan de mensheid, namelijk in het hart van je bestaan.

Vandaag begint de advent. Gisteren had ik het in mijn ‘woordje’ ter voorbereiding van de advent, over het belang van het kiezen. In ‘van Woord naar leven’ zou ik regelmatig op dit onderwerp willen terugkomen. Omdat ik echt denk dat het werkelijk kiezen voor God zo belangrijk is. Kiezen op alle domeinen van ons leven. Niet een beetje, of wat hier en wat daar, maar altijd, overal en wel ten volle. Kiezen voor God zou een constante moeten zijn in ons leven. Thuis, op de werkvloer, in levenskeuzes die we maken,… kiezen in het licht van God. Het is zo belangrijk voor ons persoonlijk leven, alsook voor het leven van de Kerk, alsook voor onze samenleving ver buiten de zogenaamde grenzen van de Kerk.
Kiezen voor God komt de wereld alleen maar ten goede.
In de komende weken gaan we daar nog dikwijls op terug komen.

De lezing uit Jesaja vandaag eindigt met: ‘Laten wij leven in het licht van de Heer.’
Laten we … keuze dus. Leven in het licht van de Heer is een keuze. We kunnen namelijk ook kiezen om dit bewust niet te doen. We kunnen kiezen voor een leven los van de Heer. We kunnen kiezen voor praktijken die de samenleving uit elkaar trekt, die de mensheid naar beneden haalt, keuzen die de liefde ten diepste kwetst. Of we kunnen kiezen om een leven te leiden in het licht van God, zijn uitnodiging tot liefde indachtig, de mystieke dimensie van ons christelijk geloof voor ogen houdend: namelijk een leven leiden verenigd met de Heer; Hij met ons, in ons, door ons.
Kiezen voor God, of kiezen tegen de liefde. Het zijn twee verschillende keuzes. Ook de gevolgen zullen verschillend zijn.

Ook het evangelie van vandaag, dat spreekt over de wederkomst van Christus, heeft het over keuze. Kiezen we om waakzaam te zijn, of leven we in een soort waas waar elke vorm van aandacht voor het komen van de Heer afwezig is.
Oplettend leven, alert zijn voor de moment dat Hij (weder)komt, is zo belangrijk. Niet enkel wat betreft de zogenaamde wederkomst van Christus, maar ook wat betreft het komen en zijn van Jezus vandaag. In zovele situaties en doorheen zovele mensen komt Hij tot ons, openbaart Hij zijn liefde, nodigt Hij uit in zijn liefde te treden. Hier alert voor zijn is zo belangrijk. Want, Hem zien, en ingaan op de uitnodiging die Hij doet, maakt ons leven zoveel rijker, en wezenlijk anders dan wanneer wij Hem niet zien en zijn uitnodiging niet gewaar worden.

Daarom,
laten we waakzaam; kiezen om waakzaam te zijn.
Laten we ons, naar de woorden van Paulus, kleden met de Heer.
Ja, laat ons wandelen in het licht van God.

Nogmaals, een genadevolle advent voor ieder van u.

kris

Reacties

  1. Een nieuw kerkelijk of liturgisch jaar begint vandaag. Een liturgisch jaar dient om het hele Christusmysterie voor onze ogen en in onze harten te ontvouwen. Bijbelcitaat opent heel mooi vandaag met deze mooie zin van St. Paulus: 'Omkleed u met de Heer Jezus Christus'. Daarover gaat het, dat wij een andere Christus worden, op Jezus beginnen te gelijken. Ons leven is een wenteltrap: elk jaar komen we weer op eenzelfde punt in het Christusmysterie. Het is advent, het is Kerstmis, het is vasten, het is Pasen. Waar staan we dan op datzelfde punt waar we vorig jaar ook al stonden? Hopelijk een etage hoger op de wenteltrap. Hopelijk zijn we niet een of meerdere etages naar beneden getuimeld. We zijn op weg naar het einde. Het einde is echter ook ons doel: we moeten op het einde helemaal of bijna op Christus gelijken. Dat is de dynamiek van ons christelijk leven. Daarvoor kiezen wij.
    Ik wens u allen een genadevolle en rustige Adventstijd. Voor de rest vertrouw ik u toe aan de goede zorgen van Kris. Hij is, ook vandaag weer, voor elk van ons een goede gids.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wij die iedere dag bijbelcitaat lezen en de woorden van Cris tot ons nemen hebben al heel duidelijk gekozen!!!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Kris mag ik simpelweg je woorden waarvoor ik je dankbaar ben citeren :

    "laten we waakzaam; kiezen om waakzaam te zijn.
    Laten we ons, naar de woorden van Paulus, kleden met de Heer.
    Ja, laat ons wandelen in het licht van God".

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ik kreeg vandaag een brief van de directeur van onze zoon zijn school en wil hem graag aan jullie laten lezen....
    Adventsbrief bisschop Johan Bonny: "Wacht Hem op met een naambordje"
    stel je voor dat Jezus landt op Zaventem en dat je Hem moet afhalen. Hoe herken je Hem? En Hij jou?

    In de aankomsthal in de luchthaven wachten altijd mensen met een bordje in de hand. Daarop in grote letters de naam van een persoon of van een groep. Familieleden of vrienden hebben zulke bordjes niet nodig. Ze herkennen elkaar al van ver en beginnen meteen te zwaaien. Taxichauffeurs, reisorganisatoren of hulpdiensten hebben ze wel nodig.Ze kennen hun reizigers nog niet.
    En wie aankomt in een vreemd land of in een ongekende luchthaven, is opgelucht zijn naam te zien en iemand die hem verwacht. Het bordje met de naam maakt dat onbekenden elkaar de hand schudden, de reiziger en de gastheer. De advent begint vandaag. Advent betekent niet "het komt" maar "Hij komt" en dat is een groot verschil.
    "Hij komt" gaat in de advent over niemand minder dan Jezus. Stel je even voor dat Jezus zou landen op Zaventem en dat wij Hem moeten afhalen. Hoe zouden wij Hem herkennen in de massa? Hoe zou Hij ons herkennen? Ik ben niet zeker dat wij Hem zouden herkennen. In welk type mens zou hij aankomen? Blank of zwart? Iemand met of zonder boord en das? Een reiziger met veel of weinig bagage? Een stille of een luidruchtige persoon?
    En omgekeerd, hoe zou Jezus kunnen weten dat wij op Hem staan te wachten? Hoe zou hij kunnen weten wie thuis voor Hem een kamer en een maaltijd heeft klaargemaakt, indien wij niet een bordje voor Hem opstaken met daarop zijn naam? Advent is niet zomaar rondkijken of gadeslaan. Het is uitkijken met een bordje in de hand, daarop de naam van Hem die we verwachten, "Jezus" in dit geval.
    Hij heeft geen vaderland, geen vast adres.Hij verblijft waar Hij welkom is en reist vervolgens verder. Hij laat zich afhalen door wij Hem genegen zijn en Hem verwachten. Hij vergezelt hen naar hun huis, zit bij hen aan tafel, luistert naar hen en praat met hen. Hij laat een aandenken achter en belt hen later nog eens op. Meer heeft Hij niet nodig. Zo trekt Jezus draden door deze wereld en weeft Hij aan een netwerk van verbinding.
    Durven wij een bordje met zijn naam erop omhoog te houden? Want daar durft het wel eens wringen. We willen graag kerstmis vieren, maar durven onszelf niet zo goed te verbinden met de naam van Jezus. We houden ons bordje met zijn naam liever verborgen, onder een dikke winterjas. Zo werkt het echter niet.
    Wie Jezus met kerstmis wil ontvangen, moet Hem eerst persoonlijk gaan afhalen, bescheiden en toch zichtbaar.
    Dat is wek voor de advent!

    Ik ben dankbaar dat onze zoon zijn school zo'n mooie brief stuurt naar al zijn leerlingen!

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Mooi ,zal mijn kleinkind ook zo een, bordje geven met 'Jezus welkom in mijn hartje'.

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten