maandag in week 1 advent

Stel je eens voor dat wij een gelovige Jood zouden zijn, levend in de tijd van Jezus. Wij zouden dus leven onder de Romeinse bezetting, en misschien koesterden we een diepe wrok tegen al wat Romeins was. De centurio, de militair uit het evangelie, zou ons een gevaarlijk man lijken. Hij kon best een van onze familieleden of buren gearresteerd of misschien zelfs gedood hebben. En dat niet alleen, hij was een heiden die valse goden vereerde. Zouden we tegen deze man niet willen zeggen dat hij maar aan zijn eigen 'goden' om hulp moest vragen

Jezus was anders. Hij keek de centurio vol mededogen aan en luisterde toen deze zijn hart luchtte. En dat niet alleen. Hij verbaasde zich over het geloof van deze man, en deed vervolgens een profetische uitspraak: nog veel meer heidenen zouden deel krijgen aan het Koninkrijk van God.
Dit is een van de mooiste illustraties van de belofte dat God zijn Zoon heeft gezonden opdat iedereen eeuwig leven kan hebben en de genezing en heelheid die daarmee gepaard gaan.

Als Jezus zo vriendelijk was tegen deze man, die een heiden was, hoe zal Hij dan onze vragen beantwoorden? Zal Hij ze minachtend afwijzen en negeren? Zal Hij tegen ons zeggen dat we geen gehoor verdienen? Zeer zeker niet!
Zijn medelijden en barmhartigheid geldt voor iedereen, ja, ook voor ons. Hij wil ons niet alleen helpen, Hij wil ons ook zover brengen dat wij diep weten dat wij voor alles op Hem kunnen vertrouwen.

Jezus strekt zijn armen uit om iedereen te omhelzen; de verloren en verwarde mensen evengoed als sterke mensen vol zelfvertrouwen. Wat we momenteel ook meemaken, waar we ook doorheen zijn gegaan, we mogen altijd àl onze behoeften bij Hem brengen. Niets is voor Hem te groot om er iets aan te doen. Laten we dus nooit geloven dat er geen hoop meer is voor ons.

Deze hoop mag echter geen passief gebeuren zijn. Hoop sterft wanneer ze niet uitkijkt. Hoop veronderstelt dat degene die hoopt verlangt, en wel naar de Heer. Het vraagt dus een zekere act van ons, ons te richten naar Hem, ons te openen voor Hem. Kiezen dus voor Hem.
Liefde is nederig. Liefde dringt zich nooit op. God zal nooit met volle geweld op ons indeuken. Hij klopt aan onze deur, Hij wacht tot we voor Hem openen. Laten we alert zijn voor zijn aankloppen, voor zijn langskomen. En laat ons dan kiezen ons te vlijen tegen Hem, zijn omhelzing toe te laten. Opdat Hij ons kan opnemen in zichzelf, ons kan helen, en door ons tot leven kan komen.

Advent is wachten en verwachten. Maar het is ook gaan; kiezen om te gaan.
Wel, laat ons gaan naar de Heer, en ons openen voor Hem.
Laat ons bidden in ontvankelijkheid.

Reacties

  1. Dank u, Kris.
    Voor mij zijn de lezingen van vandaag een bemoediging: er is veel meer geloof in de wereld dan ik denk. Er is veel geloof onderhuids, geloof dat we niet zien, geloof dat mensen niet naar buiten brengen. God behoudt zich altijd een kleine rest voor, een loot, een twijgje. En Jezus mag in de centurio een geloof ontmoeten dat zelfs Zijn volksgenoten, vertrouwd met God als ze toch hadden moeten zijn, niet opbrachten. In bedevaartsplaatsen, ook in het klooster van onze zusters, ontmoet ik zelfs vele heel jonge mensen, misschien nog zoekend, maar toch echt gelovend. Dat geeft mij moed. Jezus is niet vergeefs gekomen. En mijn roeping was dan ook niet een slag in het water.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Zeer zeker niet Daniel, uw roeping was geen slag in het water
    Zelf was ik verleden week getuige van een groot en diep geloof in Christus, verscheidene parochies in het Brusselse die samen werken om vluchtelingen op te vangen en hen te begeleiden tot een volwaardig bestaan ,Een voordracht gegeven door Pierre Marise in UCA
    die ons diep heeft getroffen JA, er zijn nog gelovigen

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Gisteren gelezen van :

    Hilde1 december 2019 om 15:53
    Ik kreeg vandaag een brief van de directeur van onze zoon zijn school en wil hem graag aan jullie laten lezen....
    Adventsbrief bisschop Johan Bonny: "Wacht Hem op met een naambordje"
    stel je voor dat Jezus landt op Zaventem en dat je Hem moet afhalen. Hoe herken je Hem? En Hij jou?

    Zonder afbreuk te doen aan het mooie en krachtige initiatief van de adventsbrief van de schooldirecteur die door Hilde met ons gedeeld werd toch graag een info vraagje : Welke relatie is er met de Adventsbrief van Bisschop Johan Bonny. De adventsbrief 2019 van de bisschop heeft toch een andere titel en inhoud: " Nieuwe ouders op komst " Zie: https://www.deroerom.nl/pagina/6181/adventsbrief_bisschop_johan_bonn

    DANK voor de toelichting.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Vooreerst dank omdat ik via uw link nu ook die brief van de bisschop kon lezen. Hij heeft het over de verwachting van Jezus door Maria en Jozef. Zo moeten ook nu in onze tijd toekomstige ouders gedragen worden in hun verwachting van hun kind. Heel de samenleving heeft daar een taak in. De directeur van de school verwijst terecht naar Jezus die we ook verwachten. Een kind verwachten we ook met een paar namen in ons achterhoofd. Zo ook zien we uit naar de komst van Gods Zoon met ons naambordje: Jezus, ik verwacht je.

      Verwijderen
  4. Advent : een tijd waarin we op de komst van de Heer wachten
    op Hem wachten vol verlangen en vooral met hoop & vertrouwen !
    op Hem wachten met hoop dat we er niet alleen voor staan
    op Hem wachten met vertrouwen dat Hij er altijd zal zijn...
    Laat ons daarom ons hart bereiden om Hem welkom te heten
    als de dag aanbreekt dat Hij midden onder ons komt wonen...

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Wat een mooie brief van Bisschop Bonny!
    Laten we met heel onze gemeenschap 'onthaalouders' worden voor de Koning van de Vrede!

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Advent: hopen......verlangen naar de komst van het LICHT Jezus ! Hem Welkom heten in ons en de Ander de Wereld rond !
    Onnoembaar is de DANK voor alles wat HIER vòòr gaat !!!!!!

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten