24 december

'Dankzij de liefdevolle barmhartigheid van onze God zal het stralende licht uit de hemel over ons opgaan en verschijnen aan allen die leven in duisternis en verkeren in de schaduw van de dood, zodat we onze voeten kunnen zetten op de weg van de vrede.'

Prachtige woorden uit de profetie van Zacharias. Het zijn woorden die juist en lichtend weergeven waar het om gaat met Kerstmis.

Voor hen die vanavond kalkoen eten: laat het van harte smaken. Maar laat de kalkoen niet het centrum zijn van de komende nacht. Moge dat de kerststal zijn, of beter gezegd: de kleine Jezus. Hij zal vragen bij Hem in de stal te komen. Hij zal ons wenken naar zichzelf waar we onze hele zijn bij Hem mogen neerleggen.

Laten we vanavond neerknielen bij de kleine Jezus; God in Christus aanbiddend, Hem alles gevend, opdat Hij onze Vrede mag worden, en opdat er Vrede mag zijn in de wereld onder alle mensen.

Moge de komende nacht een heilige nacht zijn, vervuld van diep ontzag en grote dankbaarheid jegens God die mens wordt onder ons.

kris

Reacties

  1. Ja, Kris, een grote dankbaarheid: dat is het eerste wat wij in ons gebed vandaag op moeten wekken. Met Zacharias God prijzen omdat Hij verwekt heeft een Redder in het huis van David. Het tweede dat we moeten doen in ons gebed vandaag, dat is vragen dat wij een andere Johannes de Doper mogen zijn, dat ook wij vandaag voor de Heer uitgaan om Zijn weg te bereiden. Hoe doen we dat, de weg bereiden? Allereerst door de genade te vragen van weer een kinderhart te hebben. Want Jezus komt als een kind tot ons, opdat ook wij niet met een mond vol grootspraak en met een hart dat zich boven anderen en zelfs boven God verheft, Kerstmis tegemoet treden. Vandaag moeten wij ons leven heiligen, opdat wij met een zuiver geloof morgen Gods heerlijkheid zullen kunnen aanschouwen. 'Morgenochtend zult gij Mijn heerlijkheid aanschouwen', zegt de Heer (Ex. 16, 7). Na alle O - antifonen te hebben gebeden in de Kerstnoveen, en na elke dag de eerste letter van die Latijnse antifonen op een rijtje te hebben gezet, komen wij aan deze zin: 'ERO CRAS', Morgen zal Ik er zijn.
    Zacharias gelooft weer, daarom heeft hij zoveel te zeggen vandaag, over en tot God. En weet, Ex.16, 7 gaat over het voedsel dat Jahwe morgen zal geven aan Zijn morrend volk in de woestijn. En wat krijgen zij? Manna, brood uit de hemel, en vlees (kwartels die neerstrijken). Als wij vanavond geen kalkoen kunnen eten, dan zal het Jezuskind in de kribbe ons voedsel zijn. Daarom ligt Hij in een voederbak, omdat Hijzelf ons voedsel wil zijn op onze pelgrimstocht naar de eeuwigheid.
    Zalig Kerstmis aan allen, met of zonder kalkoen, maar naar ik hoop, toch met Jezus.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. ERO CRAS / verduidelijking
    Van 17 tot 23 december zong men vroeger in het Latijn de O – antifonen bij het Magnificat in de Vespers. Nu nog, maar in het Nederlands.
    De beginletters van de Latijnse teksten vormen een merkwaardig acrostichon, dat wonder juist de grondgedachte van Advent weergeeft. Wanneer men achtereenvolgens, beginnend met de laatste antifoon, de eerste letter van iedere antifoon naast elkaar zet, leest men: ERO CRAS, morgen zal Ik bij u zijn. Alle zeven richten zich tot de komende Heer en bestaan uit een lofspraak, gevolgd door een smeekbede: Kom, Heer Jezus!
    23 dec.: O Emmanuel: E
    22 dec.: O Rex: R (O koning)
    21 dec.: O Oriens: O (O Dageraad)
    20 dec.: O Clavis: C (O sletuel)
    19 dec.: O Radix: R ( O wortel)
    18 dec.: O Adonai : A (O Heer)
    17 dec. : O Sapientia: S (O Wijsheid).

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ontroering bij al deze uitleg over:'Kom,Heer Jezus'.Zo had ik het nog nooit begrepen ,zal het noteren voor volgende Kerst.

      Jezus in een voederbak om ons tot voedsel te zijn !!!wie zou daar ooit bij stilgestaan hebben? ik dus wel dit jaar ,in de Kerstmis.Dank u pr Daniêl,een zalige viering van God die Mens werd.

      Verwijderen
  3. Bij ons niet met kalkoen maar met konijn op aanvraag van (enkelen van mijn kinderen 12 in totaal )!Maar mijn hart smeekt ondertussen :"MARANATHA"!!!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Deze nacht vieren we de komst van de Heer Jezus. Laat ons neerknielen bij dat kleine wezen dat ons verlossing komt brengen. Laat ons dankbaar zijn voor alles wat het Christendom aan deze wereld heeft gegeven.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. vandaag lezen we uit het geboorteverhaal volgens Lukas. daaraan gewijd, dit gedicht:

    volgens Lucas
    (Luc. 1-2)

    Lucas is mijn naam en dit mijn streven
    te verbinden herbegin met oerbegin
    om in taal en teken te getuigen van
    Gods mensgeworden liefde
    na Adam, eenzaam eens Zijn eersteling
    na Mozes, wenend in een mand gelegd
    na David, Bethlehems herderszoon
    werd Israels eeuwige koning hier
    in weerloosheid geboren
    en hoger roem ik Hem dan hij
    die tot ons kwam uit de woestijn
    die als Isaak, Simson, Samuel
    uit onvruchtbaarheid ontsprong

    Lucas is mijn naam en dit mijn dagwerk
    woorden vinden die verbinden
    mens tot mens, dag tot dag
    om in lofzang te getuigen van
    hoe Zacharias dank zei voor
    de stem die Hem vooruitwees
    hoe Maria juichend hoog prees
    de Vader van haar komend kind
    hoe engelenscharen eerden
    die zuigeling in een voederbak
    hoe Simeon aanschouwde: Hem
    het heil dat allen smachtend wachtten

    de Schrift heb ik gediend
    en dit heb ik geschreven
    moge de wereld mij gedenken
    om mijn pen, door God gegeven

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Mooi, Stefan. Dichten is de wekelijkheid verdichten, dingen en mensen verbinden, zoals Lucas deed, ook een dichter en naar men soms zegt, een schilder. Zou hij icoontjes geschilderd hebben? In elk geval is elke perikoop uit zijn evangelie, telkens weer een icoontje voor ons.
      Dank, Stefan. Dank, heilige Lucas!

      Verwijderen
  6. Mooi Stefan!!!proficiat ,een korte samenvatting van de Bijbel !!!

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten