31 dec

‘Het Woord is mens geworden en heeft bij ons gewoond, vol van goedheid en waarheid’, zo lezen we vandaag in het evangelie.

Lieve mensen, het is vandaag de laatste dag van het jaar. Een iets of wat speciale dag, zeker naar de latere uren toe. Sommigen dansen het jaar feestend uit, weer anderen genieten van een intiem samen-zijn met familie of vrienden, sommigen bidden van oud naar nieuw; op zich mooi.

Ik zou u willen uitnodigen, de woorden uit het Johannes-evangelie hierboven aanhalend, dit jaar in diepe dankbaarheid af te sluiten. Dankbaarheid op de eerste plaats om God die bij ons is in Jezus Christus. Mensen, dat is zo’n groot geschenk voor de mensheid! We kunnen daar ons niet genoeg bewust van zijn.
Jezus is àltijd bij ons, zowel op momenten dat wij bij Hem zijn alsook op momenten dat wij niet bij Hem zijn. Hij is trouw, ook al zijn wij wel eens ontrouw. En steeds opnieuw staat God in zijn Zoon op ons te wachten om ons weer in zijn armen te sluiten, ons omhelzend met zijn barmhartigheid, ons zijn liefde gevend. Dat is zo groots!! Het is Blijde Boodschap op zich.

Mogen wij deze Blijde Boodschap ook zijn voor elkaar; vanuit Gods inwoning diep in onszelf. Dit is geen onmogelijke opdracht, immers zo lezen we vandaag: ‘Uit Gods goedheid zij wij allen met goedheid overstelpt’. Inderdaad, zo is dat, elke mens, ook u en ik, draagt heel wat potentieel in zich om die Blijde Boodschap te kunnen volbrengen. Het is potentieel gegeven door God zelf. Ieder heeft talenten die hij kan ontwikkelen, gaven die hij heeft ontvangen, om die persoon te worden die God met hem wilt gaan. Het vraagt keuze van ons om ons te schenken aan Christus, opdat Hij in ons Gods weg kan gaan.
Laat ons in het komende jaar kiezen voor deze weg.

En laten we vandaag vooral dankbaar zijn om het voorbije jaar; dankbaar om God die elke dag bij ons was, dankbaar om zijn woonst in ieder van ons, om zijn liefde voor elke mens.

Een mooie jaarwissel voor ieder van u.

kris

Reacties

  1. Bedankt, Kris, voor uw wens voor een fijne jaarwissel.
    Bedankt voor alle inspiratie die je ons weer een heel jaar lang geschonken hebt.
    Bedankt voor uw oproep tot dankbaarheid op deze laatste dag van het jaar.
    Ik plaats nu mijn woord. Het is geschreven voor onze tijd,
    maar ik hoop dat het niets afdoet aan onze dankbaarheid.
    Ook ik ben dankbaar voor wat God ons elke dag geeft, maar mijn woord is een oproep om ons niet mee te laten slepen in een antichrist-houding die vandaag weer zeer verspreid is.

    Het is het laatste uur, schrijft Sint Jan. Deze lezing past wonder goed op deze laatste dag van het jaar. Sinds Jezus kwam, is de eindtijd begonnen. Altijd is het het laatste uur sinds Hij kwam. Hij is de voltooiing van de openbaring die God met Abraham begon. Hij is het orgelpunt, het laatste wat God te zeggen geeft, het beste ook wat God ons te geven heeft. Hij is Gods eigen Zoon, Zijn mens geworden Woord. Maar de wereld heeft dat Woord niet vermocht, zoals een ziek lichaam vaak ook niet een medicijn vermag. Het lichaam neemt het medicijn niet op, het verdraagt het niet, het kan er niet tegen. En ook al heeft het het nodig, het geeft zoveel ongemakken dat de mens het opgeeft het nog langer tot zich te nemen. Zo is ook Jezus, Gods medicijn tegen zonde en dood. Maar het medicijn is ook hier te zwaar. De wereld wijst het af. De wereld komt in opstand tegen Jezus, de wereld wordt antichrist. Oh, het is van alle tijden. In het begin van het christendom werden allen die de naam van Jezus beleden gewoon gemarteld en gedood. Wat later kwam de priester Arius die zei dat Jezus niet God was, niet de Zoon van God. En praktisch heel de christelijke wereld volgde toen Arius. En in onze tijd, leven we na de Verlichting, de Aufklärung. Het moest uit zijn met die vervloekte donkere middeleeuwen. Die onbegrijpelijke en voor ons soms onbetrouwbare God – zo lijkt het – werd vervangen door la déesse raison, door de godin van de rede. Nu is de Verlichting gemeengoed geworden. We hebben God niet meer nodig. De wetenschap zal alles oplossen. En misschien zijn we nog nooit in een zo duistere tijd gekomen als nu. De mens is niet God, de rede is beperkt. Wij hebben het geloof nodig, wij hebben Jezus nodig die in de kribbe ligt. Hij is het ware licht, de echte Verlichting. Maar daar kan de wereld op vandaag weeral niet tegen. De moderne mens vermag God niet, dat geloof is te zwaar en daarom blijft het waar: ‘Hij kwam in het zijne, maar de zijnen aanvaardden Hem niet’. De zijnen worden antichrist. Maar wie Hem wel aanvaarden, worden kind van God en dan gaat een geheel nieuwe wereld open, een open wereld, een wereld vol van liefde, geduld en mededogen. Mochten wij kiezen en blijven kiezen voor Hem die het Leven is.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Maar wie Hem wel aanvaarden, worden kind van God en dan gaat een geheel nieuwe wereld open, een open wereld, een wereld vol van liefde, geduld en mededogen. Mochten wij kiezen en blijven kiezen voor Hem die het Leven is.

      Ja Eerwaarde ,dit is waarheid !!!
      Dank u Kris om ons te herinneren dat er ook mensen zijn die oud afsluiten en nieuw beginnen in gebed,dit is ook wat ik wil doen,als de slaap me niet overmeesterd.

      Eens hadden we met een groep in de Kommel in Maastricht de jaarwisseling al biddend en dankend en zingend gevierd,Eucharistieviering aanbidding enz terwijl buiten een oorverdovend lawaai was van knallen en bommetjes en vuurwerk,het leek wel oorlog,toen we naar huis gingen waren de straten een slagveld,van rommel en rokende bommen confetti enz een verschil van dag en nacht.Laten we de Schepper danken voor het voorbije jaar en Zijn zegen vragen over mensen en schepping voor het nieuwe jaar.
      Dank U ,en dank u allen die ons dagelijks het Woord schenken.

      Verwijderen
  2. Niet zoo somber Broeder Daniel.
    Er zijn nog heel veel mensen op de wereld die het woord wel hebben aangenomen

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hier sluit ik graag en volmondig bij aan! Steeds het negatieve en slechte in het licht stellen, draagt nergens toe bij, brengt niets aan, brengt niets teweeg, tenzij een slecht gevoel. Indachtig het gezegde: "Het is een beter een kaarsje aan te steken dan de duisternis te vervloeken."

      Verwijderen
  3. Ik wil ook aan iedereen een zalig uiteinde wensen en alle goeds voor het nieuwe jaar. Een jaar waarin we met elkaar mogen proberen om een oprecht Christen te zijn en zo liefde en vrede mogen uitdragen. Ik ben blij dat ik elke dag de kans krijg om het weer opnieuw te proberen.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Hartelijk dank aan allen die ons steunen door hun oprechte woorden om ons "HET WOORD" te doen begrijpen !
    Ik wens jullie ook héél oprecht "Vrede en alle goeds "toe !
    Die Vrede puttend uit ons eigen hart waarin Jezus woont !
    Hij met Zijn Tederheid ,Barmhartigheid en Liefde !
    Hoevélen in onze huidige wereld zijn daarvan bewust ...zelf wij nog soms ..."christenen" !?
    Laten wij blijven elkaar steunen en bidden om met vallen en opstaan ons helemaal aan Hem toe te vertrouwen in Zijn Armen schuilend !

    BeantwoordenVerwijderen
  5. mogen wij in ons gebed voor de wereld allen insluiten die het anders zijn en doen dan' wij' en ons openen voor de werking van Gods Geest in ieder mens, ook in hem of haar die we de antichrist zouden noemen, onszelf niet realiserend dat niet wij maar God de mens oordeelt.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Dank Kris voor de oproep tot moed en bevestiging tegelijk, het stuwt mij :-). Ook dank aan priester Daniël om waakzaam te zijn en te blijven, een goede onderscheiding is broodnodig én verstandig, zeker in onze tijden..! Aan allen een gezegend jaareinde en vrede en alle goeds voor 2020 in God allerliefste en allerheiligste Wil, Hij wil het best voor ons, waar kunnen we beter schuilen en leven dan in Zijn goddelijke Wil, dààr hebben wij met niets zorgen, Hij draagt zorg voor ons, zo werd ons beloofd als "kinderen" van de hemelse Vader, met Jezus als Redder en vriend der eenzame harten (hoe heerlijk kan menselijke eenzaamheid zijn als ze ons heel dicht bij Jezus brengt, 'k zou durven zeggen dat mijn hart niets anders meer verlangt..-smile-...en de h.Geest die ons aanvuurt in de liefde bij alles wat we mogen "zijn"...en vooral met wijsheid komende, altijd nederig, die ons beschermt tegen de duivel (hoogmoed, waar alles mee begon..) en onder de hoede van Maria, sterke Vrouwe...en de h.Jozef om ons te beschermen, ook hij was atijd zeer bescheiden, het is opvallend...leve het Leven, leve de eenvoud die ware Vrede brengt en geluk komt er dan zo bij gloren...maar uiteindelijk gaat diepe vreugde en vrede veel verder dan geluk...mochten wij het uitjubelen in vereniging met de hemel, ons altijd nabij, wat een rijkdom+

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten